• 瀏覽: 2,649
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
我老公唔識照顧自己,搞到身體好多毛病,認識他的時候他本身有長期病,需要長期吃藥,有輕微肥胖。但他好像沒有好重視自己的身體健康,又唔識照顧自己,唔做運動,又唔會刻意注意飲食健康,宜家人未到40已經高血糖高尿酸。坦白講,他身體唔好,我一方面心疼他,另一方面又擔心他繼續下去會成為我的負累。我有呢d想法係咪好自私?其實我想趁他未好嚴重好好照顧他飲食,督促他做運動,但我哋同奶奶一起住,好多嘢唔方便。。

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2020-9-8 09:14 PM 發表

我老公唔識照顧自己,搞到身體好多毛病,認識他的時候他本身有長期病,需要長期吃藥,有輕微肥胖。但他好像沒有好重視自己的身體健康,又唔識照顧自己,唔做運動,又唔會刻意注意飲食健康,宜家人未到40已經高血糖高尿酸。坦白講,他身體唔好,我一方面心疼他,另一方面又擔心他繼續下去會成為我的負累。我有呢d想法係咪好自私?其實我想趁他未好嚴重好好照顧他飲食,督促他做運動,但我哋同奶奶一起住,好多嘢唔方便。。 ...
你好彩啦, 只要 朝早 2包ABC果汁 +一隻蛋 代替早餐, 就可解決你老公既問題!

我全家都飲梗, 效果非常好! 你可上網睇, 當然可以自己榨汁,不過更貴。

回覆 引用 TOP

你老公講明仲系唔錯嘅,知會連累你。

回覆 引用 TOP

好好愛他,一起鍛煉身體!

回覆 引用 TOP

高尿酸係食得太多紅肉,需要要介豆類,芽菜。
高血糖可以買個減糖飯煲囉,或者以後早餐,午餐外賣特定健康餐。
咁就唔使煩,諗咁多。。。家下麥記都可以好健康,睇你點叫。
穴位按摩腋下,幫助血液循環,排汗。
一日一檸水。

回覆 引用 TOP

我覺得係現實既問題,未必同自私有關
你可以同佢一齊食得健康、一起運動,比起督促佢較易實行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 井底滴滴牛 於 2020-9-8 09:14 PM 發表

我老公唔識照顧自己,搞到身體好多毛病,認識他的時候他本身有長期病,需要長期吃藥,有輕微肥胖。但他好像沒有好重視自己的身體健康,又唔識照顧自己,唔做運動,又唔會刻意注意飲食健康,宜家人未到40已經高血糖高尿酸。坦白講,他身體唔好,我一方面心疼他,另一方面又擔心他繼續下去會成為我的負累。我有呢d想法係咪好自私?其實我想趁他未好嚴重好好照顧他飲食,督促他做運動,但我哋同奶奶一起住,好多嘢唔方便。。 ...
出事後,離婚未遲。

回覆 引用 TOP

離婚啦既然嫌棄

回覆 引用 TOP

Make him eat as vegetarian lor.

回覆 引用 TOP

引用:

“督促他做運動,但我哋同奶奶一起住,好多嘢唔方便。。“

去時鍾酒店做運動,
夫妻感情都好D,
佢就聽你話多D。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angel媚兒 於 2020-9-11 03:05 PM 發表

當初結婚慨誓言忘了冇?無論貧窮、疾病……能同甘唔得共苦咩
可以同甘共苦, 係指外來因素引致, 大家一條心一齊去解決.
而唔係個人因素引致, 然後覺得另一半有責任不停為自己補鑊.

回覆 引用 TOP

引用:

你幫手照顧,大家開開心心過埋個餘生,佢有病都好辛苦嘅。

回覆 引用 TOP

你又唔記得你結婚誓言嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]