• 瀏覽: 39,365
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 海邊委屈的手袋 於 2020-9-7 01:26 PM 發表

個女得兩歲,一般都係我或者姨姨幫個女沖涼。一個幾月前,分居老公接個女出去,知佢有幫個女沖涼。前幾日無意中知他有影相,個心好唔舒服,係唔係我想多左?該如何做? ...
如果,佢冇進一步犯法。
例,出賣,分享。
你只可以用父愛去推定。

引用:
原帖由 海邊委屈的手袋 於 2020-9-8 11:19 PM 發表

有無再分享,我唔知;因為牽涉到係個女,唔好冒呢個險
你可以去警局問。
但,相信未能立案。
或者,去問社工。可能係你自己太緊張。

引用:
原帖由 海邊委屈的手袋 於 2020-9-9 10:59 AM 發表

打左電話報警,阿sir俾的答案同你講的差唔多
睇得出你係好盡責的母親。
做你個女係幸福。
人好多時會有預感,一個係你前夫,一個係你女兒,你當然比所有人感受深,我相信你直覺。
如果,事情未能令你放心,唔比佢再發生,可能更實際。
例,下次前夫帶女,只能當晚帶回你家。或你直言全日你都會在場,方便帶女去洗手間,令前夫有所避忌。
加油同時,仲要知道路長長,識緊識鬆識溝通,先可以一步步行好,行穩。

引用:
原帖由 87er 於 2020-9-9 11:11 PM 發表

父愛~就唔好影埋瓜田李下丶令人懷疑的相。
每人睇法唔同。
客觀講,佢未到犯法。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ani666 於 2020-9-10 01:37 AM 發表

要睇下佢老豆當時有冇生理反應先知 ! ! !
你係神?要點做到?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-10 08:39 AM 發表

係唔係好盡責唔評論la
但感覺上over左吧
如覺父親對個女有問題,應該唔會係突然間的事吧。
當然,可能男方同樣覺得樓主有問題都唔定。
真係覺得擔心 一方便可以問下專業意見,另外睇下自己有冇心理上的問題。

兩個人分居得一定之間有問題la,但唔好大人問題攪到小朋友 ...
樓主已經報警,警方都係專業人士。
當然,警方表示未能立案,即表示未達犯法地步。
父母緊張仔女係天性。
每人鬆緊不一,你覺得樓主緊張,更唔應該指佢緊張,令佢壓力更大。你大可分享自己做法。
結婚可以係緣起,結束可以係緣絕,不要強加罪名給別人。
樓主女兒應該連說話表達都未做好,保護係必須。亦合情,合法,合理。最重要係樓主感不當,但都保持克制未有對前夫有任何不當行動。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-10 09:48 AM 發表

所以我冇指責女方,我表示搵下專業意見同埋都做下自我評估一下先。

戀童唔係冇,但2歲香港好似一單案例都冇 全球都一定極少數,仲要係親生。

其實等樓主知道自己有機會係緊張都係一個可行的做法,因為要面對自己的問題(社工,輔導同臨床心理可能有分別)

緣滅本身已係一個問題,可以係大家感情不再,但e個都係原因,而且如大家冇爭議 ,就算分居期不足一年都可以照離婚的,如果唔係,其實比較大有爭議的地方導 ...
師兄長篇大論,都係有心人,真心討論,當然歡迎尊重。
我,只係片面之詞,個人提議。
但,師兄可能未有追帖?
我有建議樓主報警,因為法律上可知一二。
亦有建議搵社工,因為社工係分享社會資源網絡的起點。
我亦冇絕對站在樓主一方,只係樓主的求助,我感覺可以分享我睇法。
網上真係需要同理心,感謝師兄正面關注。

引用:
原帖由 simonlam1987 於 2020-9-10 12:20 PM 發表

我都明白
to be honest ,我都唔知真假 但寧可哂下自己心機 ,都好過MISS左一個幫人的機會咁解
家庭事 小朋友的事 更加係LA ,因為真係影響好深遠。

可能我都睇唔哂
主要分左幾點LA 樓主的小朋友2歲  有報左警 ( 警察冇落案) 同樓主話分居前夫影左一些不合的相LA  
所以我都係跟據E幾點同大眾/ 方向講出幾個方法咁解
我自己都有接觸下某幾類專業人士 ...
支持師兄正面分享。
網上需要愛,除咗基路難行,更需要師助人的關愛。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]