• 瀏覽: 16,870
  • 回覆: 129
我同男朋友意外懷孕,大家都商量好要生個bb,於是就準備求婚,但個時因疫情同大肚既關係,諗住生完先註冊,到依家bb都六個月,由懷孕初期到生bb到依家湊,當中經歷左好多,無論奶奶定住屋方面,他都無處理好,我覺得好委屈好唔開心,最近又日嘈夜嘈,做全職媽媽湊住個b已經好辛苦,壓力好大,依家更加唔想註冊同他結婚,生活已經好辛苦,最近個b成日望住我地嘈,見到個b喊到咁大聲,他都唔肯收聲照嘈,要我叫停先肯收聲,我唔想同咁既人過下半世,預備做單親既打算,有無人可以比下意見

嘈交呢味野,一把口係嘈唔成的

樓主本身有冇工作經驗和能力?搵埋夠唔夠你和BB 生活?如果你要返工,有冇人幫手湊B ?

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-9-2 07:39 AM 發表

樓主本身有冇工作經驗和能力?搵埋夠唔夠你和BB 生活?如果你要返工,有冇人幫手湊B ?
之前有返工,可惜大肚個時撞正黑暴比公司炒左,跟住又疫情,生完都想返工,但無四大長老幫手湊又請唔起工人,本身租樓住既,依家同bb三個人一齊搬返娘家住

照你這麼說如果單親你會很辛苦的,要想清楚哦

引用:
原帖由 床上扁扁的手袋 於 2020-9-2 09:51 AM 發表

之前有返工,可惜大肚個時撞正黑暴比公司炒左,跟住又疫情,生完都想返工,但無四大長老幫手湊又請唔起工人,本身租樓住既,依家同bb三個人一齊搬返娘家住 ...
找社工幫手政府有支援

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上扁扁的手袋 於 2020-9-2 12:19 AM 發表

我同男朋友意外懷孕,大家都商量好要生個bb,於是就準備求婚,但個時因疫情同大肚既關係,諗住生完先註冊,到依家bb都六個月,由懷孕初期到生bb到依家湊,當中經歷左好多,無論奶奶定住屋方面,他都無處理好,我覺得好委屈好唔開心,最近又日嘈夜嘈,做全職媽媽湊住個b已經好辛苦,壓力好大,依家更加唔想註冊同他結婚,生活已經好辛苦,最近個b成日望住我地嘈,見到個b喊到咁大聲,他都唔肯收聲照嘈,要我叫停先肯收聲, ...
另外一個男人比你又有第二樣問題,
佢有冇家用比你先?
有就忍下,
錢唔係萬能,
冇錢寸步難行。

分開冷靜下先囉,結婚只是簽個名,使筆錢,第日離婚又要攪一輪既折磨生命遊戲!
好彩你無簽字
現在是考驗你兩個人既真正時刻
你同男方講,你可以去過你既自由生活,你對家庭既專重,感情既真誠
係出自真心先至好返來

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

學吓呢個女人咁絕情啦:講個真實嘅故事俾你聽:很多年前,有個潮州女仔叫做「馬美鳳」Florence Ma,我識佢嘅時候佢讀緊中七,佢話佢老竇成日飲醉酒,所以成日搞住佢讀唔到書,我又衰鹹濕,收留佢嚟我屋企住,當然係衰鹹濕啦,咁嗰時搵到錢,就比張信用卡佢啦,任佢碌卡,佢考咗入理工大學,理工大學三年裏面供書教學生活費全部都係我資助她的,呢個就係衰鹹濕嘅代價,仲有佢衣着鞋襪置裝花了很多錢,女人都係咁㗎啦,佢畢業嘅時候話要出嚟做嘢,我衰鹹濕所以勸她繼續讀書,怕他出來工作會移情別戀,咁佢考入咗香港大學測量係讀碩士,點知讀香港大學時亦開始變心,因為她沒有錢讀書和交學費,所以等到畢業先至寫咗封信話同我分手,分手嘅時候我極力箍煲,所以給了她很多錢,有十萬八萬吧,臨走嘅時候,佢叫我阿媽俾佢嚟我屋企攞返啲嘢(根本佢所有東西都係我嘅),點知佢將我旅行存有嘅外幣全部拿走,嗰度都有幾十萬,封信話欠我嘅錢會還俾我,不過到現在都冇還,我六年裹花在她身上的錢最少都上百萬,佢實牙實齒話還錢俾我,到現在豆零都冇還呀,本來過咗去嘅嘢我唔想講,不過你話香港女仔唔貪錢,佢喺香港大學測量係碩士畢業,咁多年應該搵到唔少錢啦,係咪啊?妳還返少少錢俾我,我都好開心,加上佢而家失咗蹤,我都搵佢唔到,有人知佢行蹤,請PM我,佢所有嘅資料、跟我一齊生活嘅照片,仲有佢嘅分手信同埋分手信裏面說欠我的錢會還給我的留言,我都保存到現在,我唔係要錢,因為我衰鹹濕,我係反對你話香港女仔唔貪錢!咁多年我都唔知佢有冇愛過我,但係佢唔愛我都冇關係,因為我事實亦都很多缺點,脾氣又唔好,又有OCD,所以很多時都有過分的要求,例如常常要她說「對不起」,對佢亦都缺乏溫柔體貼,所以佢同我分手我係無話可說,因為我係一個非常大男人嘅人,但係我供書教學令到你前途似錦,你搵到錢回報少少給我,我都會感激不盡,啱唔啱啊?最緊要有佢消息PM我,因為我現在滯留緬甸,邊境封鎖了,沒有飛機回香港,半年了,求助無門,生活費也差不多用盡了,所以才發此帖,希望她借一點錢給我,繼續在緬甸生活,要她還錢就應該沒有希望了,我一生人只有這一次是需要金錢的,從來都不憂愁金錢,因為沒有金錢就會坐監了,因為不可以瞓街,因為緬甸午夜12鐘開始宵禁!

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2020-9-2 07:39 AM 發表

***重點!有米,或者,有礦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-9-3 10:09 AM 發表

學吓呢個女人咁絕情啦:講個真實嘅故事俾你聽:很多年前,有個潮州女仔叫做「馬美鳳」Florence Ma,我識佢嘅時候佢讀緊中七,佢話佢老竇成日飲醉酒,所以成日搞住佢讀唔到書,我又衰鹹濕,收留佢嚟我屋企住,當然係衰鹹濕啦,咁嗰時搵到錢,就比張信用卡佢啦,任佢碌卡,佢考咗入理工大學,理工大學三年裏面供書教學生活費全部都係我資助她的,呢個就係衰鹹濕嘅代價,仲有佢衣着鞋襪置裝花了很多錢,女人都係咁㗎啦,佢 ...
師兄,緬甸多靚女, 返來做什麼。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 my-melody 於 2020-9-2 02:04 AM 發表

嘈交呢味野,一把口係嘈唔成的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上扁扁的手袋 於 2020-9-2 09:51 AM 發表

之前有返工,可惜大肚個時撞正黑暴比公司炒左,跟住又疫情,生完都想返工,但無四大長老幫手湊又請唔起工人,本身租樓住既,依家同bb三個人一齊搬返娘家住 ...
父母,家幾重要🤔🤔

回覆 引用 TOP

係丫,由生完就開始因為住屋湊b奶奶各樣野出現分歧,日嘈夜嘈,所以唔想註冊,我都知搞離婚好麻煩所以想睇定d先,我同他講過只有他改變小小肯為家庭付出,我先會註冊

引用:
原帖由 韓風哈考試 於 2020-9-3 10:09 AM 發表

學吓呢個女人咁絕情啦:講個真實嘅故事俾你聽:很多年前,有個潮州女仔叫做「馬美鳳」Florence Ma,我識佢嘅時候佢讀緊中七,佢話佢老竇成日飲醉酒,所以成日搞住佢讀唔到書,我又衰鹹濕,收留佢嚟我屋企住,當然係衰鹹濕啦,咁嗰時搵到錢,就比張信用卡佢啦,任佢碌卡,佢考咗入理工大學,理工大學三年裏面供書教學生活費全部都係我資助她的,呢個就係衰鹹濕嘅代價,仲有佢衣着鞋襪置裝花了很多錢,女人都係咁㗎啦,佢 ...
只可以講呢個女仔一開始就貪你對她好,貪你既錢,可能無愛過你,咁唔代表所有女仔都貪錢, 如果只係利用根本無愛既成份,有愛都唔忍心咁對對方,對方落難自己良心都過意唔去啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]