• 瀏覽: 5,157
  • 回覆: 31
姪仔岩岩一歲,
佢唔知點解最近手腳個到起左d類似濕疹既野
因為我地屋企裡面冇人有濕疹既,所以都唔識處理,
bb仔咁細個其實我地都唔知應該點處理佢既濕疹好,
想請問各位家長有冇咩意見?

回覆 引用 TOP

濕疹一般系著多了唔透氣造成嘅,建議著純棉嘅衫

引用:
原帖由 米娜 於 2020-8-31 03:53 PM 發表

如果系濕疹,就金銀花煲水沖涼,但系你要確認系先好,咪搞錯系其他
真係要confirm下
事關我朋友用金銀花同金盞花都唔掂
最後found out係奶粉令皮膚出問題(母乳+補粉)
要轉奶粉先掂

引用:
原帖由 異域捉婆仔 於 2020-9-1 08:23 AM 發表

濕疹一般系著多了唔透氣造成嘅,建議著純棉嘅衫
我都覺得關事
同埋洗衫要用BB岩用既laundry products
想問下大家係咪都係手洗?

睇左醫生未??醫生先係專業,有需要嘅 睇完會開返類固醇同潤膚膏比bb用

回覆 引用 TOP

小朋友濕疹都常見 要做好清潔 沖涼可以用天然手工皂 我自己試過4隻  有隻brand叫尚生手造最啱用  對皮膚濕疹控制得好好  以前同呀囡沖涼都係用呢隻 日日用佢好耐都冇發過濕疹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ★Khalil 於 2020-9-1 08:31 AM 發表

真係要confirm下
事關我朋友用金銀花同金盞花都唔掂
最後found out係奶粉令皮膚出問題(母乳+補粉)
要轉奶粉先掂
奶粉轉哪隻?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ★Khalil 於 2020-9-1 08:33 AM 發表

我都覺得關事
同埋洗衫要用BB岩用既laundry products
想問下大家係咪都係手洗?
手洗+1

回覆 引用 TOP

其實情況唔嚴重
你買d專比bb搽嘅保濕cream應該都得

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 米娜 於 2020-8-31 03:53 PM 發表

如果系濕疹,就金銀花煲水沖涼,但系你要確認系先好,咪搞錯系其他
金銀花邊度有得買?聽d濕疹媽媽講得多,但係真係未買過

引用:
原帖由 劍聖龍兒 於 2020-9-7 03:36 PM 發表

其實情況唔嚴重
你買d專比bb搽嘅保濕cream應該都得
哦 但係普通保濕cream,濕疹皮膚都搽得咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]