• 瀏覽: 3,160
  • 回覆: 24
我個仔1歲,但係塊面長期都紅卜卜,又乾,又唔滑,睇過醫生。話敏感。食藥同搽藥膏,一停搽又紅番,點攪呀!好崩潰呀!

E生係咪開類固醇藥go?有無叫你+埋凡士林

我覺得cetaphil舒敏ok,轉埋奶粉keep住無再無啦啦敏感~

致敏源都有好多種,有花粉,有空氣,有腸胃,要搵出致敏源啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kumiho 於 2020-8-30 11:18 PM 發表

我覺得cetaphil舒敏ok,轉埋奶粉keep住無再無啦啦敏感~
是腸胃敏感?

引用:
原帖由 {Rachelle} 於 2020-8-31 08:30 AM 發表

是腸胃敏感?
無深究,可能係免疫系統問題?
而家飲緊Neuro Pro,見佢有HMO + MFGM,同腸胃、免疫系統 & 腦仔好,所以先轉

回覆 引用 TOP

建議查一下過敏源,睇寶寶系對乜過敏,因為過敏對寶寶嚟講太痛苦了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TY_jack 於 2020-8-28 06:15 PM 發表

我個仔1歲,但係塊面長期都紅卜卜,又乾,又唔滑,睇過醫生。話敏感。食藥同搽藥膏,一停搽又紅番,點攪呀!好崩潰呀!
你有無用過d咩,佢對個d野敏感呀?會唔會搽既野唔岩呀?BB皮膚好薄,要搽d天然既野嫁

我兒子出生的時候,請了三個月保姆,既可以照顧媽媽,又專業護着寶寶

回覆 引用 TOP

我俾我小朋友用緊隻韓國牌子既cream。佢本身都易紅。用左之後好似無甘紅。同唔會乾

引用:
原帖由 I.win 於 2020-8-30 11:13 PM 發表

E生係咪開類固醇藥go?有無叫你+埋凡士林
係啊, 開左類固醇, 有叫我搽多D保濕, 但就冇話邊隻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manwatch725 於 2020-9-6 04:09 PM 發表

我俾我小朋友用緊隻韓國牌子既cream。佢本身都易紅。用左之後好似無甘紅。同唔會乾
係邊買呀?敏感緊都用得呀?我見佢好似係痕痕地嫁。真係好心痛

引用:
原帖由 {Rachelle} 於 2020-8-31 08:30 AM 發表

是腸胃敏感?
我小朋友應該唔係, poopoo果D都正常的

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 pockeyPPP 於 2020-9-1 03:58 PM 發表

你有無用過d咩,佢對個d野敏感呀?會唔會搽既野唔岩呀?BB皮膚好薄,要搽d天然既野嫁
有乜嘢天然嘢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]