• 瀏覽: 11,885
  • 回覆: 66
老爺係潮州人, 重男輕女, 男人話事, 女人冇地位, 冇權話事, 好傳統果D思想.......加上佢有兩個阿媽, 大媽細媽, 老爺係大媽生, 而大細媽, 兩邊仔女, 我老爺係最大嘅, 係大哥, 所以佢就更加要佢D細佬妹聽佢嘅話, 輩份最大, 尤其係D咩決定呀, 都要經佢......佢講嘅野就係岩, 就要照做........

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生, 要人遷就晒佢嘅人同性格.  我同C6結左婚都11年, 今年11月就12年啦, 拍拖都有10年, 當然你話一齊住冇問題就假嘅, 其他野唔講, 就講佢衛生方面, 依家疫情咁嚴重, 我想每個人同屋企都會加陪小心, 但偏偏, 我老爺就懶理, 每次返到屋企入屋冇噴鞋底同洗手, 佢仲著住對鞋入屋, 跟住就去廁所, 你話佢, 佢就話有咩問題, 冇問題架, 當然仲有其他野啦, 但最不知所謂, 嘅就係, 佢每日都要食藥, 佢就將D藥(3個月份量, 有幾種)放係雪櫃, 嚟個唔係問題, 問題係, 佢試過唔止一次係咁, 開廚房門, 跟住開雪櫃門, 跟住拎藥果時, 就對住個雪櫃咳, 起初係好聲好氣同佢講, 咁當然冇改啦, 如是者幾次, 次次都話佢, 都冇用, 直至最後一次, 8月初, 又係因為尼樣野大家又再嘈起, C6話佢,佢就唔認, 講真我地間屋好大咩, 聽到你做咩架, 後尾佢冇聲出啦.......但唔覺得自己有問題架, 仲好惡咁鬥番你, 尼次我同佢嗌交, 大家都嗌得好大聲, 好勁...................其實我都知佢唔會改, 所以我唔會再理佢&當佢透明...................

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-24 04:11 PM 發表

老爺係潮州人, 重男輕女, 男人話事, 女人冇地位, 冇權話事, 好傳統果D思想.......加上佢有兩個阿媽, 大媽細媽, 老爺係大媽生, 而大細媽, 兩邊仔女, 我老爺係最大嘅, 係大哥, 所以佢就更加要佢D細佬妹聽佢嘅話, 輩份最大, 尤其係D咩決定呀, 都要經佢......佢講嘅野就係岩, 就要照做........

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生,  ...
我覺得你唔啱。

回覆 引用 TOP

都系咁,每個人慨生活方式系唔同,老人慨習慣系不可能改變左,最好就咪住喺一起

靜待花開花落,又系一春。

回覆 引用 TOP

我都想5一齊住, 經濟5許可, 我又失業左差不多一年

我只係5想佢再對住個雪櫃咳, 其他野都改變5到, 唯有我去遷就佢, 如果有人對住你個雪櫃咳, 你又會點呢?

非常明白你感受,甘你都忍得好辛苦~每個人生活習慣不一樣,D男人好多都改唔到噶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下遇上了金童 於 2020-8-25 09:45 PM 發表

有幾多人會返屋企噴鞋底?
我自己會,但我老公同奶奶都唔會噴

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:21 AM 發表

自已無條件,就唔好話人地唔好啦,寄人離下都唔識點做,你呀媽無教你?
將來你有錢發威,你都可能比人話你強權專制

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-8-26 12:40 AM 發表

自已無條件,就唔好話人地唔好啦,寄人離下都唔識點做,你呀媽無教你?
將來你有錢發威,你都可能比人話你強權專制
家事版專出反客為主,不知莊閒的人。

回覆 引用 TOP

好複雜,可以娶倆個老婆,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:21 AM 發表

你兩公婆無本事, 仲要做啃老族, 可以點呢?

回覆 引用 TOP

寄人籬下仲嫌人,你都 short short 哋。

回覆 引用 TOP

冇計,老人家遷就下,衛生意識薄弱d

回覆 引用 TOP

我成日話, 如果結婚要迫住同男/女家一齊住, 真係要諗清楚先好嫁, 兩個人係想組織家庭先結婚, 唔係要擴大對方家庭 . 

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]