• 瀏覽: 12,132
  • 回覆: 66
相見好同住難點解唔搬

回覆 引用 TOP

同老爺住左十幾年老公都冇本事搬出去

回覆 引用 TOP

唔能改變嘅野,仲要吵就係妳有情緒問題。妳要改變,就同老公爭氣D, 搬出去住啦,同老人一起住彼此都係折磨

回覆 引用 TOP

真正大男人主義

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-24 04:11 PM 發表

老爺係潮州人, 重男輕女, 男人話事, 女人冇地位, 冇權話事, 好傳統果D思想.......加上佢有兩個阿媽, 大媽細媽, 老爺係大媽生, 而大細媽, 兩邊仔女, 我老爺係最大嘅, 係大哥, 所以佢就更加要佢D細佬妹聽佢嘅話, 輩份最大, 尤其係D咩決定呀, 都要經佢......佢講嘅野就係岩, 就要照做........

而佢本身係一個好自私, 冇耐性, 廉麻煩, 唔講衛生,  ...
其他唔評論。不過大部份就真系重男輕女。我同事生左4個女,佢老爺仲叫佢地追仔,話唔生叫佢個仔出去搵人同佢生,痴線到呢😓

回覆 引用 TOP

點會唔明,同我處境一樣,
但我係阿哥結婚,大學生兩公婆食咗層樓,寧願做家庭主婦,唔做野,無恥呀!
之後家不成家。
之後連個大學生細佬都係咁。想食老本搵我黎煩。無賴呀!

我老母都係咁唔講衛生,所以我一日3餐都係外出食。
9:00前要做曬所有野 買外賣食飯,刷牙,洗面,沖涼,洗衫訓覺,減少同佢接觸。
星期6,日最麻煩,啲時間唔知點就。

試過6:30后無堂食,仲話要約人上屋企包餃子,開枱食飯。
我啲無名火突然爆,炒完一獲之後,佢變本加厲。

已經搞到床位變劏房,因為我屋企係open area,加張簾當自己房。
已經所有野減少接觸感染,所以放自己床頭。咁都無計

其實我下年都打算搬或者抽白表,一人單位。
我已經打算斷6親。

各位花生友,結婚前諗清楚,個責任應該俾邊個先好行動。
唔好火燒連環船

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-25 09:24 AM 發表

我只係5想佢再對住個雪櫃咳, 其他野都改變5到, 唯有我去遷就佢, 如果有人對住你個雪櫃咳, 你又會點呢?
你去人屋企住重要人就你。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎不見了神童 於 2020-8-25 11:25 PM 發表

我自己會,但我老公同奶奶都唔會噴
咁你有冇去做檢測?年輕一代先要去負責任做。老嘅中左一定發出嚟。後生中左可以無病徵但會傳人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-28 03:40 PM 發表

係呀!  你講得岩, 但點解會一齊住........拍拖果時C6嘅老豆&阿媽對我好好, 好friendly架, 好似朋友一樣, 咁我應為一齊住冇問題啦, 難得佢地咁好, 大家都相處得好開心, 但到攪緊婚禮差唔多到最後, 我99, 同佢個三女講(我老公有三個家姐), 叫佢同我講, 結左婚後, 就要........

1. 老爺, 收工番嚟, 入門口, 要斟茶比佢(依家已經退休)
2. 食完飯, ...
你成日想別人改變嚟就你你先覺好咁你有冇改變自己就人會覺得開心?你無唔好想人有。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哥C奶_761212 於 2020-8-28 03:40 PM 發表

係呀!  你講得岩, 但點解會一齊住........拍拖果時C6嘅老豆&阿媽對我好好, 好friendly架, 好似朋友一樣, 咁我應為一齊住冇問題啦, 難得佢地咁好, 大家都相處得好開心, 但到攪緊婚禮差唔多到最後, 我99, 同佢個三女講(我老公有三個家姐), 叫佢同我講, 結左婚後, 就要........

1. 老爺, 收工番嚟, 入門口, 要斟茶比佢(依家已經退休)
2. 食完飯, ...
你6299幾多歲?  佢地噤講都幾吾專重你。

我6299亦係打乞G,咳吾掩口鼻,對住生果,食物照打乞G,很衛生。

完全了解你感受。

回覆 引用 TOP

你講嘅好復雜,簡單啲訴講就好了。

回覆 引用 TOP

我99幾年前未期淋巴癌走左啦!   62就七十幾歲, 不過佢話以前報大左幾年.

多謝你明白, 新同感受!!

吓,你6299對住生果,食物照打乞G, 咳吾掩口鼻, 你老公有冇同佢地講下!!  真係好唔衛生!

其實我地唔係想改變6299, 不過冇人有我同你嘅處境, 係唔會明, 又話咩寄人籬下仲甘多野講, 要求, 我只係想佢地有基本衛生意識, 冇其他野啦, 更加冇話要改變, 要佢地去遷就我........冇衛生意識, 都冇辦法, 我唔通日日同62嗌交咩, 唯有死忍

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]