• 瀏覽: 7,522
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
本身同老婆感情都好好,四大關係都相處得唔錯。
但自從BB出咗世,認真對比其他BB無論食瞓疴都好差。
四大有幫手湊,但由於真係真係太難湊,有時想佢地幫手佢地都有啲怕怕。
好不容易捱到兩歲半,又發現語言遲緩。個個星期帶去治療。加上唔識表達經常鬧脾氣。食嘢方面又好似練仙咁乜都唔食。湊得好辛苦。
自問同老婆都花咗好多心機去湊佢,放棄晒自己娛樂。而加同老婆話題只剩係BB點點點....
雖然我兩無講出口,但都feel到有啲後悔生小朋友....但呢啲說話又點可以講出口呢

唉.....真係好辛苦

感覺似係長老們寵出黎,然後要你地執手尾喎~~~

語言:會唔會長老成講BB話/客家話 , 令小朋友未能學會基本語言

進食:會唔會老人家俾太多零食小朋友 / 作息時間唔定時?!

帶小朋友睇咗醫生,檢查吓有冇咩問題

有咗小朋友之後係咁嫁喇,唯有等佢快啲大,到時再同老婆過番二人世界吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神戶楓 於 2020-8-24 04:46 PM 發表

感覺似係長老們寵出黎,然後要你地執手尾喎~~~

語言:會唔會長老成講BB話/客家話 , 令小朋友未能學會基本語言

進食:會唔會老人家俾太多零食小朋友 / 作息時間唔定時?! ...
唔關長老事,佢地其實做得好好
只係我仔太難湊
睇過醫生,生理上無問題
咁諗好似好衰,但對住個仔真係好辛苦

頭幾年都係辛苦同難捱嘅,但更難都要過,諗多D有小朋友嘅樂趣,盡左力就OK

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MT.L 於 2020-8-23 01:12 PM 發表

四大有幫手湊,但由於真係真係太難湊,有時想佢地幫手佢地都有啲怕怕。
好不容易捱到兩歲半,又發現語言遲緩。個個星期帶去治療。加上唔識表達經常鬧脾氣。食嘢方面又好似練仙咁乜都唔食。湊得好辛苦。
自問同老婆都花咗好多心機去湊佢,放棄晒自己娛樂。而加同老婆話題只剩係BB點點點....
雖然我兩無講出口,但都 ...
終於感受到做父母嘅辛苦及擔心。

回覆 引用 TOP

加油,再捱多幾年就輕鬆了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MT.L 於 2020-8-24 05:59 PM 發表

只係我仔太難湊
睇過醫生,生理上無問題
自閉?
其實,父母心態係最重要。
人人不同,父母最重要係接受。
例,偏食,食飽就好。
例,學習遲緩,有學校就好。
例,情緒差,我明白,我能接受就好。
最後,最重要係平衡,平衡先可以走長路。
父要有自己空間,母要有自己空間,孩子更要有自己空間。過度關心係壓力來源。

回覆 引用 TOP

小盆友就是難帶,你有四大應輕鬆好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MT.L 於 2020-8-24 05:59 PM 發表

只係我仔太難湊
睇過醫生,生理上無問題
個仔係嚟考驗你地兩公婆, 俾心機!

回覆 引用 TOP

上一代同下一代湊仔方式唔同, 就算係同一代都可以各有一套~
不過去到呢個情況已經無得改變無得後悔, 唯有多D溝通繼續努力, 捱到小朋友幾歲大返學希望好D~加油!

回覆 引用 TOP

這個無辦法的。。先天有問題就後天去補救,而唔系一味去吵。吵系無用,而且只能聽一個的,討論可以,但最終要聽一個,唔系無工收。

Oman~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MT.L 於 2020-8-23 01:12 PM 發表

師兄,俾D耐性,小朋友出生至兩三歲有好多大少嘅潛在問題逐漸浮現,衹能沉著應付,我大囝比較沉默寬言,細囡有活躍症,我同事頭婆當初都比較辛苦,但小朋友係自己帶佢來呢個世界,完全未經過佢意願,就要有擔勞,夫婦齊心,冇乜嘢過唔到!
依家囝13歲,囡11歲,都健康正常,當初努力冇白費!
師兄!細佬我撐你,明天會更好!

回覆 引用 TOP

引用:

中國造字好有哲理,子女嘅(子)字,就如一把抨,平衡夫婦心理和爭拗,有事小爭執發生借子女問題來平息舒緩一下,最重要夫婦都專注家庭上!

女人持家都好辛勞,一天到晚瑣事繁多,你有固定返工放工時間,佢未必有!
體諒下佢!

問題1:
bb訓教有無開冷氣比佢訓先? (bb仔有冷氣好好訓,同埋屋企訓教時房間要夠黑(可以上淘寶買遮光布遮窗口)同埋夠靜(電視要關左佢)

問題2:
平時係屋企有無成日同bb多說話,同埋多開電視比佢睇下聽下學習講野?(有人話電視睇得多唔好,但有時適當比佢睇下都可以學到語言,我個月1歲8月,已經一訓醒到訓教前,不停講bb話)

問題3:
小朋友1歲半已經可以進食大人食物,
要比佢多嘗試不同既食物、水果、蔬菜,有時都會比少少大人零食佢食如果仁、雪糕等等,比佢感受食物既美好,在美味。日日食得咁清淡佢都唔想食啦。

問題4:
每日有無同佢玩下放下電,等佢易d累同易肚餓,胃口又會好好多。

男仔個個都咁難湊,做父母都要頂硬上,頭3年係辛苦d架啦,同時,佢每日既成長同進步又會令父母甜在心頭,加油💪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]