• 瀏覽: 1,992
  • 回覆: 15
可能有啲長

話說2018 我住緊公屋 間公屋我已買左 業主係我 我爸媽都係一齊住 我爸媽一直係我供養同照養 無做野  我同我現任老婆都一齊住 (當時未結緍 )之後 2018尾 準備同我現任老婆結婚  就發現佢有左 咁順利成章 就安排2019年結婚 只但係 係屋企 其實我老豆一直都有係廳食煙習慣 仲要一日食包半 已我都有 但當我老婆有左 我避忌好小食 但係你知架啦 老人家點會聽  咁我都有同佢傾下
你不如佢騎樓食啦 無咁大煙  但係我老竇每次都發我爛渣 食咗幾廿年 點會咁易會聽 其實我又冇話唔俾佢食 我只係同佢傾為咗個孫着想我只係同佢傾為咗個孫着想你唔好咁樣食啫 你唔好咁樣食啫

一直拖到我老婆有咗第二個月 我老婆本身身體唔係話好好 所以懷孕初期作小產 所以要在家臥床等陀穩左先番得工 問題開始嚟啦 咁我老竇一直都係咁樣係個廳度狂食煙 基本食親成間屋都係煙味 我老婆陀緊個仔佢本身唔食煙對食煙好敏感之後氣管我老婆陀緊個仔 佢本身唔食煙 對食煙好敏感 之後氣管唔好佢係咁叫我勸下我老竇 唔好佢係咁叫我勸下我老竇

待續......

理解解🧐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由清晨奔放的賤嘴于2020-8-16 11:09 AM發表可能有啲長話說2018我住緊公屋間公屋我已買左業主系我我爸媽都系一齊住我爸媽一直系我供養同照養無做野我同我現任老婆都一齊住(當時未結緍)之后2018尾準備同我現任老婆結婚就發現渠有左咁順利成章就安排2019年結婚只但系系屋企其實我老豆一直都有系廳食煙習慣仲要一日食包半已我都有但當我老婆有左我避忌好小食但系你知架啦老人家點會聽咁我都有同渠傾下...
正常,理解

回覆 引用 TOP

續完先比意見
最好講下  老婆外家幫唔幫到手, 屋企有幾大, 經濟去到邊, 空間有無得處理, 房內裝抽氣/ 空氣淨化.... 之類, 老豆肯唔肯妥協, 動之以情/ 比好處/ 施壓力/ 搵人出面等等得唔得......  

叫老婆翻娘家待產,未生都已經有好多問題,生左問題仲更加多。樓主做好準備搬屋,如果老人家肯改變,都無問題,睇你文章我覺得距地肯改變既態度爲0,所以以後有排煩惱

引用:
原帖由 清晨奔放的賤嘴 於 2020-8-16 11:09 AM 發表

可能有啲長

話說2018 我住緊公屋 間公屋我已買左 業主係我 我爸媽都係一齊住 我爸媽一直係我供養同照養 無做野  我同我現任老婆都一齊住 (當時未結緍 )之後 2018尾 準備同我現任老婆結婚  就發現佢有左 咁順利成章 就安排2019年結婚 只但係 係屋企 其實我老豆一直都有係廳食煙習慣 仲要一日食包半 已我都有 但當我老婆有左 我避忌好小食 但係你知架啦 老人家點會聽  咁我都有同佢傾下 ...
之後 我老婆因為唔想影響bb 決定番娘家住 因為娘家屋企太多人 所以我唔方便係個到住
不過我都好唔開心 因為我老婆身體同情緒又唔太好 我又陪唔到佢 我地只係玩視像 電話陪住我老婆
因為對我老豆有條刺 唔想留係屋企 所以我日日都係等佢訓左我先番屋企 我去邊? 咪係條街到坐到11點幾先番去訓覺 第日7點出門番工 個段時間真係好黑暗
個人好負面 有諗過做傻事 但係同我自己講 仲有個老婆同個仔 所以我捱左落去
而段時間我有搵社工 都開解左好多 我都做左決定 不如送我老豆入老人院 因為衰人點都要做一次
為左老婆同個仔 就算千夫所指我都要做決定
去到2019年 5月 終於勸到我老豆入老人院 當然 我老豆其實75歲 行動唔方便 又多病痛 眼又唔好
佢都接受左
而我都放下心頭大石
以為成件事可以好美滿  可以一家人係屋企開開心心
點知 佢住左一年 姐係最近 就發生左啲事

待續......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2020-8-18 01:53 PM 發表

續完先比意見
最好講下  老婆外家幫唔幫到手, 屋企有幾大, 經濟去到邊, 空間有無得處理, 房內裝抽氣/ 空氣淨化.... 之類, 老豆肯唔肯妥協, 動之以情/ 比好處/ 施壓力/ 搵人出面等等得唔得......   ...
幫唔到手 我都想 我老豆又唔打理自己 佢不時執野番黎
攪到屋企中左 木蝨 佢間房 好恐怖 多到可以走入埋佢部收音機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金毛鼠🐹 於 2020-8-23 02:41 AM 發表

你喺呢間屋嘅業主,你有權叫佢搬,你既骨肉緊要,定係自私嘅老竇緊要,答案10分明顯
唔同踢走去咩 間屋我買左 不過佢有名 唔可以叫佢走 踢走佢我就虐老

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香煎不見了神童 於 2020-8-18 04:28 PM 發表

叫老婆翻娘家待產,未生都已經有好多問題,生左問題仲更加多。樓主做好準備搬屋,如果老人家肯改變,都無問題,睇你文章我覺得距地肯改變既態度爲0,所以以後有排煩惱 ...
好慘 我知老人家係只係活係自己世界  唔會理世事 不過就係因為咁 屋企出現好多問題 又唔會諗下自己個孫黎 自己爽就咩都唔理

引用:
原帖由 清晨奔放的賤嘴 於 2020-8-24 03:02 PM 發表

好慘 我知老人家係只係活係自己世界  唔會理世事 不過就係因為咁 屋企出現好多問題 又唔會諗下自己個孫黎 自己爽就咩都唔理
有時各位其主, 好難話邊個啱唔啱, 係佢角度, 都咁年紀, 一個唔該都埋單, 我自私又點, 我衰格又點, 我理得你點諗, 理得你感受, 最緊要我舒服開心, 因為無幾多日子, 享受得一日就一日, 所以年紀大的人, 都偏向自私, 到你老了就會明白佢地諗法 .

引用:
原帖由 藍色海岸線 於 2020-8-24 05:16 PM 發表

有時各位其主, 好難話邊個啱唔啱, 係佢角度, 都咁年紀, 一個唔該都埋單, 我自私又點, 我衰格又點, 我理得你點諗, 理得你感受, 最緊要我舒服開心, 因為無幾多日子, 享受得一日就一日, 所以年紀大的人, 都偏向自私, 到你老了就會明白佢地諗法 . ...
最起碼 自私都要諗下屋企人  無諗過既 我令願做衰人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]