• 瀏覽: 4,133
  • 回覆: 17
我是住一間買了三年的公屋(已供完)
業主是我父母
我母親幾年前已離世
現在只有我與父住,還有個姊妹已結婚搬了出去住
最近我與父親爭執越來越多
由於我並非業住只好順從(怕大激烈比佢趕出街)
我好想間屋加我名我也是業主
咁我就唔洗順晒佢意布得反佢
同埋我都驚佢死左我無屋住
我有咩方法可做 ?我係咪要搵律師?
其實間屋文件係我手上
但我係咪回都要同父親傾加名?

願榮耀歸與聖父 聖子 聖靈 起初這樣 現在這樣 將來也這樣 永無窮盡 阿們
引用:
原帖由 maxwu1234 於 2020-8-14 02:12 PM 發表

我是住一間買了三年的公屋(已供完)
業主是我父母
我母親幾年前已離世
現在只有我與父住,還有個姊妹已結婚搬了出去住
最近我與父親爭執越來越多
由於我並非業住只好順從(怕大激烈比佢趕出街)
我好想間屋加我名我也是業主
咁我就唔洗順晒佢意布得反佢
同埋我都驚佢死左我無屋住
我有咩方法可做 ?我係咪要搵律師?
其實間屋文件係我手上
但我係咪回都要同父親傾加名? ...
佢死咗間屋咪係你囉,最梗要你keep好張出世紙! 等佢死左先搵律師轉哂你名就可以,你明白點 做 吧?

回覆 引用 TOP

間公屋邊個供的

回覆 引用 TOP

香港現今多廢青🤭不用問一定冇去份供。

利害!公屋爭產?要出名了。

回覆 引用 TOP

通常嘈啲咩?做家務?俾家用?定招呼朋友嚟玩?

回覆 引用 TOP

Usually Chinese father will only pass assets to son not daughter. No need worry.

回覆 引用 TOP

同父親主要的爭執內容是什麼?

試下平心靜氣同佢傾下,或者唔好講啲會容易爭執嘅話題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高達笨拙的臂彎 於 2020-8-15 01:35 AM 發表

香港現今多廢青🤭不用問一定冇去份供。
如果間公屋樓主係有份俾首期 / 供的話,一早已經响個帖嘅內文講埋啦...

師兄你啱,香港真係廢青多過乜... 仲要 ‘喉’ L 住老人家層樓,面皮真係幾丈厚。

樓主可否講吓是否因為政見而嘈交呢?

回覆 引用 TOP

心宿桃花源,处处水云间。
一家人好好講啦,爭產就不好看了。

加油!耘耘

回覆 引用 TOP

如果與家人居住有矛盾,最好就分開住啦,多好啦。

爭產就不好了,一家人好好講啦,啥事都能解決

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貴活潑的屋 於 2020-8-17 05:02 PM 發表

如果與家人居住有矛盾,最好就分開住啦,多好啦。
佢咁問得,就梗係無能力搬,咪諗緊計踢走個老豆

由月光族變中光族

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]