• 瀏覽: 1,790
  • 回覆: 21
大家補奶粉時會唔會有內疚既感覺
我發覺我有呀,但我盡左力了,唔夠奶,好累

引用:
原帖由 Fayiii 於 2020-8-11 11:34 PM 發表

我以為都試過有咁既諗法, 一日3泵/4泵都唔夠母乳佢食
之後先生開解之後, 我開始補A+ NEURO PRO, 到一日3泵->2泵->1泵, 最後全奶粉
其實夾硬迫自己我覺得反而仲難泵出
宜加我全奶粉反而仲多左時間同個仔玩, 見佢生長線又KEEP 到50以上, 我都好放心

盡左力就得,我個時都係餵左半年人奶之後要番工,比小朋友飲A+,
奶粉夾到小朋友就OK~

搵隻飲似人奶既奶粉啦,enfinitas味道同成份都似人奶

引用:
原帖由 kitwingchu 於 2020-8-12 12:15 PM 發表

我以為都試過有咁既諗法, 一日3泵/4泵都唔夠母乳佢食
之後先生開解之後, 我開始補A+ NEURO PRO, 到一日3泵->2泵->1泵, 最後全奶粉
其實夾硬迫自己我覺得反而仲難泵出
宜加我全奶粉反而仲多左時間同個仔玩, 見佢生長線又KEEP 到50以上, 我都好放心 ...
是美贊臣嗎
你就好,我考慮緊要唔要轉全奶粉了

引用:
原帖由 Terre2501 於 2020-8-12 01:54 PM 發表

盡左力就得,我個時都係餵左半年人奶之後要番工,比小朋友飲A+,
奶粉夾到小朋友就OK~
半年母乳好羨慕呀,原本打算返工儲冰奶現在無望了

引用:
原帖由 meimeibabi 於 2020-8-12 06:40 PM 發表

搵隻飲似人奶既奶粉啦,enfinitas味道同成份都似人奶
還有哪隻奶粉有母乳成分?

引用:
原帖由 Fayiii 於 2020-8-11 11:34 PM 發表

奶粉識簡既話其實都好有營養, 唔需要因為補奶粉而內疚

引用:
原帖由 Fayiii 於 2020-8-12 08:24 PM 發表

是美贊臣嗎
你就好,我考慮緊要唔要轉全奶粉了
係呀, 不過要轉又唔係一下止全奶粉, 我唔知你泵開仲有幾多, 你可以一餐奶粉,一餐母乳, 直到母乳唔夠一餐先轉全奶粉放鬆D就無問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fayiii 於 2020-8-12 08:25 PM 發表

半年母乳好羨慕呀,原本打算返工儲冰奶現在無望了
返工泵到幾多就儲住幾多先, 其實好多BB一出世已經全奶粉, 都一樣成長得好好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nonoxd 於 2020-8-12 08:32 PM 發表

奶粉識簡既話其實都好有營養, 唔需要因為補奶粉而內疚
係呀, 我自己都做左D功課, 見A+ NEURO PRO 既營養幾多元化, 除左市面常見既HMO, 仲有益生菌, DHA同MFGM, 都多樣都有

有盡力就得,我都係餵左人奶半年多,最近先開始補aptamil essensis,鍾意佢有新嘅hmo,初乳都有呢隻成分,對免疫力同腸胃發展好好~

回覆 引用 TOP

一開始都會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kitwingchu 於 2020-8-12 10:07 PM 發表

係呀, 我自己都做左D功課, 見A+ NEURO PRO 既營養幾多元化, 除左市面常見既HMO, 仲有益生菌, DHA同MFGM, 都多樣都有
HMO 係好有益, 其實好多奶粉都有, MFGM就比較少聽?

引用:
原帖由 HughK50 於 2020-8-13 10:15 PM 發表

HMO 係好有益, 其實好多奶粉都有, MFGM就比較少聽?
MFGM 都係母乳重要成份, 可以幫助腦仔發展同認知

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]