• 瀏覽: 513
  • 回覆: 15
有朋友讀書很厲害,出國讀博遊學回來看到身旁的女孩子都結婚帶小孩了,自己35左右進了外企高管,事業有成的都結婚了或二婚,比自己年輕的又看不上,拖了幾年自己年近不惑了,家裡逼婚和家裡吵了,想丁克,到處旅行走到哪裡掙錢養活自己就行,沒成想在英國遇到與自己一樣想法的先生,兩人愉快旅行有感覺到上海生活,現在傷害結婚帶小孩了!真是無心插柳柳成蔭!

引用:
原帖由 9個古朋友 於 2020-8-9 11:59 PM 發表

有朋友讀書很厲害,出國讀博遊學回來看到身旁的女孩子都結婚帶小孩了,自己35左右進了外企高管,事業有成的都結婚了或二婚,比自己年輕的又看不上,拖了幾年自己年近不惑了,家裡逼婚和家裡吵了,想丁克,到處旅行走到哪裡掙錢養活自己就行,沒成想在英國遇到與自己一樣想法的先生,兩人愉快旅行有感覺到上海生活,現在傷害結婚帶小孩了!真是無心插柳柳成蔭! ...
學好白話先喺鄉土開帖啦…

「現在傷害結婚帶小孩了」

有啲唔係好明,咩係"傷害結婚帶小孩了"?

謝謝分享

回覆 引用 TOP

中文有分繁體同簡體 不過睇落你唔似識中文 we don't mind if you recap in english

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-8-10 01:12 AM 發表

你冇睇到叫:段9估朋友……?😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 戀愛專家灌襞 於 2020-8-10 10:40 AM 發表

在上海結婚有小孩子了
估計係一位操半鹹淡粵語的人,用語音輸入法!上海……傷害。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-8-10 01:12 AM 發表

想丁克……是甚麽?知嗎?😂

引用:
原帖由 TRruth 於 2020-8-10 11:36 AM 發表

想丁克……是甚麽?知嗎?😂
可能唔係丁...係J...

引用:
原帖由 babyvvai 於 2020-8-10 02:25 PM 發表

是頂客,丁克又可能是語音翻譯的結果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 babyvvai 於 2020-8-10 02:25 PM 發表

https://www.google.com/search?q=丁克&oq=丁克&aqs=chrome..69i57j0l3.5196j0j7&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

回覆 引用 TOP

引用:

https://www.google.com/search?q=丁克&oq=丁克&aqs=chrome..69i57j0l3.5196j0j7&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

回覆 引用 TOP

引用:

老鐵……是甚麽?知嗎?!🤣

回覆 引用 TOP

感覺系編造嘅故事

SUYU要萌翻了~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]