• 瀏覽: 6,203
  • 回覆: 30
我朋友話佢阿仔早幾年喺大陸做野,大陸娶埋老婆,而家返香港做野,我朋友原本有另一個單位吉左,而家俾埋左阿仔兩公婆住,早幾日阿仔同佢講話佢老婆有左,但係佢香港冇人冇物冇做野,叫我朋友多D去搵新抱照顧下佢。
我朋友覺得好驚奇,在下不才,大家可以分析下嗎?

補充:我朋友係女性,即係阿仔叫阿媽去照顧下新抱

請問有咩問題?

引用:
原帖由 zen3455 於 2020-8-7 05:20 PM 發表

我朋友話佢阿仔早幾年喺大陸做野,大陸娶埋老婆,而家返香港做野,我朋友原本有另一個單位吉左,而家俾埋左阿仔兩公婆住,早幾日阿仔同佢講話佢老婆有左,但係佢香港冇人冇物冇做野,叫我朋友多D去搵新抱照顧下佢。
我朋友覺得好驚奇,在下不才,大家可以分析下嗎? ...
驚奇 係指 佢老婆有左? 認為佢自己個 帶帽了?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-8-8 11:43 AM 發表

驚奇 係指 佢老婆有左? 認為佢自己個 帶帽了?
奶奶覺得驚奇阿仔咁同佢講

引用:
原帖由 zen3455 於 2020-8-8 11:46 AM 發表

奶奶覺得驚奇阿仔咁同佢講
佢認為大陸女人信唔過? 比帽佢仔帶? 還是 佢係有身份既人,唔可能照顧一個大陸女人?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-8-8 11:50 AM 發表

佢認為大陸女人信唔過? 比帽佢仔帶? 還是 佢係有身份既人,唔可能照顧一個大陸女人?
唔諗其他野住,想分析,如果你係阿媽,聽到阿仔咁講,你哋有咩反應?

引用:
原帖由 zen3455 於 2020-8-8 11:55 AM 發表

唔諗其他野住,想分析,如果你係阿媽,聽到阿仔咁講,你哋有咩反應?
買定 蔘茸海味冬蟲草花膠海參 去日日煲湯比佢飲囉, 或者得閒同佢去街買定BB用品 同 high tea 。

又或者 考慮下買大啲間屋比佢哋住同 請定工人姐姐 同 陪月⋯

諗起都開心⋯

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-8-8 12:02 PM 發表

買定 蔘茸海味冬蟲草花膠海參 去日日煲湯比佢飲囉, 或者得閒同佢去街買定BB用品 同 high tea 。

又或者 考慮下買大啲間屋比佢哋住同 請定工人姐姐 同 陪月⋯

諗起都開心⋯ ...

回覆 引用 TOP

正常情況,個仔唔應該開口叫自己阿媽照顧自己老婆,更何況比埋層樓了,阿媽聽到可能會有嬲嘅感覺。

天下有兩難:登天難,求人更難。

天下有兩苦:黃連苦,貧困更苦。

人間有兩險:山高險,人心更險。

人間有兩薄:春冰薄,人情更薄。

知其難,守其苦,測其險,忍其薄。

回覆 引用 TOP

經咩期???
又乜Q陰毛論
好簡單feel not comfortable就唔去
一係收番層樓叫佢食自己自己問題自己解決

回覆 引用 TOP

層樓都俾埋你兩公婆住,照顧已很足夠 。大個仔重娶埋老婆,請自己照顧自己。老婆係有咗,唔係癱咗

回覆 引用 TOP

CLS, 有乜好經期?個老婆冇人冇物,大咗肚,叫呀媽得閒無事幫手睇吓啫,很不正常嗎?
至緊要呢兜友係真關心個老婆而唔係真心搵老母做賓賓姐。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zen3455 於 2020-8-7 05:20 PM 發表

我朋友覺得好驚奇,在下不才,大家可以分析下嗎? ...
大肚期間,
有D唔正常情況大肚婆未必知,
大肚婆心入面好多嘢要知要問,
要有經驗的人照顧下。

回覆 引用 TOP

可能你朋友係諗做乜要我服侍埋個新抱卦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右