• 瀏覽: 4,025
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
背景:我同老公都有工作,月入二人有8萬,供緊樓,每月供八千幾,bb就出世,唔打算請工人

我買衫只會淘寶買,有時連鞋都會,
就算買波鞋,只會買減價299款,試過細半碼都照買;兩人剪頭髮都只係去50蚊快剪
最近買緊bb用既野,因為疫情放棄左網上購入二手bb床同餐椅,有部分物品係用二手,bb衫、玩具都係淘寶買,間唔中先上amazon望。
生bb都係去返公立醫院同埋唔請陪月,自己上網訂月子餐、艾薑包就算。
屋企人問點解唔去私家醫院生,我都答唔到。
唯一慳唔到既係食野既錢,同電費。
兩個人都5000。
我成日覺得要儲錢儲錢,我係度諗係咪慳得濟?

正面D諗, BB駛費係唔少, 我都好似你咁慳
除左我有搵陪月之外, 其他同你差唔多
就算宜加BB出左世, 買片我都係等有優惠先買
奶粉我就係BB展個陣平平地買左A+ 試飲裝, 試過BB肯食, 便便OK, 價錢又唔貴, 所以一直飲

好多媽媽都會格價格到最抵先買
最緊要自己覺得舒服姐
BB展一有平都好多人買

宜加甚至上奶粉官網都可以訂到奶粉, 送埋貨甚至有優惠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓下大筍盤 於 2020-8-6 03:17 PM 發表

背景:我同老公都有工作,月入二人有8萬,供緊樓,每月供八千幾,bb就出世,唔打算請工人

就算買波鞋,只會買減價299款,試過細半碼都照買;兩人剪頭髮都只係去50蚊快剪
最近買緊bb用既野,因為疫情放棄左網上購入二手bb床同餐椅,有部分物品係用二手,bb衫、玩具都係淘寶買,間唔中先上amazon望。
生bb都係去返公立醫院同埋唔請陪月,自己上網訂月子餐、艾薑包就算 ...
其實如果供樓$8000,兩人收入有8萬,樓主其實就唔使咁慳嘅

回覆 引用 TOP

自己覺得開心咪得囉,但要顧及身邊嗰個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gmailgmail 於 2020-8-6 07:05 PM 發表

正面D諗, BB駛費係唔少, 我都好似你咁慳
除左我有搵陪月之外, 其他同你差唔多
就算宜加BB出左世, 買片我都係等有優惠先買
奶粉我就係BB展個陣平平地買左A+ 試飲裝, 試過BB肯食, 便便OK, 價錢又唔貴, 所以一直飲 ...
係架, 又唔一定要買貴先叫好, 平同貴既奶粉真係可以差成倍

回覆 引用 TOP

其實私家生同公院生有咩大分別?順產都係靠自己必出嚟, 如果touch wood有嚴重問題你喺公立生仲安全添,有d嚴重問題case都係要交返俾公立,所以理論上公立仲安全。
以前嘅分別就係私家生完可以有家人幫多d手,公立有限制時間,好多時靠自己超辛苦。但係依家疫情可能私家都限制時間,唔限制你咪仲驚。

所以真係唔覺公立生有咩問題?

回覆 引用 TOP

算好慳,兩人加埋月入8萬其實已經多過好多人,搵得少過你地既人都無你地咁慳😂

回覆 引用 TOP

我通常慳自己,BB點都想畀最好佢,我已經想幫佢整個儲錢基金嘞,會唔會太癲因為我見身邊啲朋友未出世已經儲緊錢,好有計劃咁

引用:
原帖由 樓下大筍盤 於 2020-8-6 03:17 PM 發表

生bb都係去返公立醫院同埋唔請陪月,自己上網訂月子餐、艾薑包就算 ...
慳自己 ,唔慳小朋友 ,係父母的天性,
只要懂得理財 ,將慳出來的錢用在需要上 絕對唔係問題。將來你唔單止奶粉,尿片要用錢,仲有供書教學,慢慢長路。最緊要唔好因為小朋友而忽略左兩公婆的關係。

慳是美德,善用金錢是才德。

輕鬆面對生兒育女,唔駛太緊張。

回覆 引用 TOP

慳自己唔慳小朋友ok,bb洗費多,留筆$ for bb用係ok

回覆 引用 TOP

引用:

自己明白自己為咗咩?!
就冇問題。

回覆 引用 TOP

這個其實無問題. 生活方式各人不同.
但可考慮叫你先生出去打份PART-TIME.

公立醫院仲安全啦。我朋友去私家醫院,但大人本身有點身體問題,私家醫院都唔敢接,叫佢去公立,話有事時會安全好多。其它用錢問題,我覺得最喜個人習慣,有人喜歡衣物,咁系買貴小小咯。有人喜歡食,咁系食好小小。如果你乜都唔愛好而又覺得舒服,咁系順其自然咯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LoveZWvv 於 2020-8-8 09:41 PM 發表

我通常慳自己,BB點都想畀最好佢,我已經想幫佢整個儲錢基金嘞,會唔會太癲因為我見身邊啲朋友未出世已經儲緊錢,好有計劃咁
都要幫佢儲錢,等佢大啲又可以教佢儲錢,將個波交返比小朋友

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]