• 瀏覽: 1,290
  • 回覆: 9
諗緊用5+1 移民英國。
計過香港兩層樓收租,己夠個度生活費。當然自己會打下工,抄美股
個度只要唔住倫敦市,住zone3好平
18歲以下的子女,讀書免費。香港國際學校,每月學費,萬五一個,重要綱上教學。
托賴身體健康,呢5年應該冇乜病痛。
認真一問,有冇嘢未考慮到?

If u interested then u need to look at which school area is high standards as those area house quite pricey.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 airforce3 於 2020-8-5 06:19 AM 發表

計過香港兩層樓收租,己夠個度生活費。當然自己會打下工,抄美股
18歲以下的子女,讀書免費。香港國際學校,每月學費,萬五一個,重要綱上教學。
認真一問,有冇嘢未考慮到? ...
zone 3 是屬Greater London
你住過英國未? 懂英文嗎?

ps 在英留學工作多年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 airforce3 於 2020-8-5 06:19 AM 發表

買醫保就可以了,唔係貴,但讀書唔平,除非公立,但英國好既學校大部份私立,以香港家長來講,一直講起跑線,點會俾子女讀公立!
有部份私立中學費用,仲高過大學!我孩子讀foundation 時既學費,已經高過佢大學學費。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2020-8-9 12:51 PM 發表

買醫保就可以了,唔係貴,但讀書唔平,除非公立,但英國好既學校大部份私立,以香港家長來講,一直講起跑線,點會俾子女讀公立!
有部份私立中學費用,仲高過大學!我孩子讀foundation 時既學費,已經高過佢大學學費。 ...
公立ok lar.  
上面話zone3,其實我從未去過英國生活,只係旅遊去過,
希望有人指點住邊,不用市區,預咗唔做

引用:
原帖由 airforce3 於 2020-8-9 02:47 PM 發表

公立ok lar.  
上面話zone3,其實我從未去過英國生活,只係旅遊去過,
希望有人指點住邊,不用市區,預咗唔做
咁就去住 Midlands 好過!

回覆 引用 TOP

引用:

仲諗?快d去啦 記得放棄中國籍 唔使再做中國人

回覆 引用 TOP

有心去就要快,依d政治政策可以時時唔同

回覆 引用 TOP

你老母點呀?剩底佢喺香港?

回覆 引用 TOP

算喇,人各有志。
香港父母,在香港就要贏在起跑線,要入名校,爭第一,去英國就話local school都可以,連有些少錢既英國人,可以的話都俾孩子讀私校!
小弟可以俾自己孩子在香港讀屋村中學,但去英國就真係唔敢俾佢地讀local school。
呢D咁彈性標準好難叫其他人適應!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]