• 瀏覽: 694
  • 回覆: 1
[隱藏]
無意中翻朋友圈,發現了從嚟冇乜動靜嘅佢發了幾張和好友聚餐嘅照片。
高中畢業後再也冇見過佢,印象里仲系果個高高大大、著着白色t恤、騎着單車嘅少年,清晨嘅風把佢嘅t恤吹鼓鼓嘅,睇唔清佢嘅臉,但咁嘅畫面無數次闖進我嘅夢里,直到呢幾年,慢慢斷了聯系,冇了任何交集,關於佢嘅記憶才啲啲淡去。
照片裡佢和朋友湊喺一起自拍,背景系KTV包房,台上擺滿了空酒樽,滿屋子嘅今朝有酒今朝醉。錯愕嘅系畫面中間嗰張臉,明顯發了福變了形,坑坑窪窪滿系痘印,可能系光線嘅原因,眼神里也滿系推唔開嘅混沌。睇到照片嗰一刻,成個人嘅情緒提到了喉嚨口,但睇清嗰張臉嘅嗰一刻,所有總算睇到了「你嘅近況」嘅激動又混雜着回憶、驚訝、失望、感傷一股腦全又跌回了肚子裡,翻滾着,真系五味雜陳。
可能呢只系一種心理落差吧,佢就咁霸道地占據了青春里咁長時間嘅回憶,咁嘅佢只能系美好嘅,像當年被風吹鼓嘅白T一樣純凈、陽光,而唔得有一絲一毫嘅黯淡。嗰時候,恰巧和佢喺一組做實驗,心裡砰砰跳,天平總也放不平;每天一起走喺上下學嘅路上,一走就走過了一成個春天;有次同時被老師叫去講台上演板,有同學起鬨,心裡莫名地既羞澀又歡心。
嗰時候佢成績並唔突出,也唔算熱心善良嘅好同學,時唔時還會被老師點名,下了課唔埋頭讀書,而系常常和一幫朋友泡喺籃球場。自己心裡明,咁嘅佢和自己系有距離嘅,好像生活喺兩個唔同嘅世界裡。冇睇過佢提到嘅動漫,對球賽球星更系一竅唔通,嗰時候學習以外嘅事情對於自己都系絕緣體,可能喺佢眼中既古板又無趣,而佢卻像唔使應對應試教育一樣,每天過得咁輕松、釋放。
咁只能喺一邊默默了解和關注着,又小心翼翼地感受和想象着,咁自由嘅風之少年,或許也系我嚮往嘅青春歲月吧。後尾上了高中,校園里碰到只系點頭示意;分科後,短暫嘅喺一個大大嘅班裡,冇講過一句話;再後尾又分了班,見都唔記得見過幾面。要高考了,考試嘅前一天喺踩點嘅路上還碰上了,只系微微一笑,再冇其他乜了。
成個初中高中時光,除咗當時一同奮戰嘅好友,其餘嘅都已經選擇性忘記了,關於佢嘅畫面,還會時常從眼前晃過。很多次出門,仲系會唔自覺地走佢家前面嘅嗰條路,想要見又擔心會撞見,直到依家,一次都冇再見到過。後尾讀大學,喺qq群發郵件里睇到了佢嘅名字,緊張加了佢好友,知了佢喺邊座城市、邊個大學;後尾人人網火爆,第一時間搜索佢嘅名字,冇乜動態,很失望、又很安心;再後尾,同學朋友又全體轉戰微信,再一次從通訊錄中添加了好友。就好像唔肯錯過任何一次能夠更多了解佢嘅機會,每一次都帶着內心嘅小忐忑,添加好友,默默關注,了解佢嘅近況。但系,也僅此啫。後尾戀愛了,認識了聰明細致又溫暖嘅佢,依家嘅老公,我哋一起像系好朋友,輕松自喺,無話唔談。當時喺想,冇青澀嘅小鹿亂撞系戀愛了麼?
當時也冇想過,牽起手後到依家已經走過6年。6年裡,我哋一起讀書,一起旅行,一起攜手走過校園生活嘅青春與懵懂、經歷畢業季嘅慌亂與不安,一起走過就業以嚟嘅充實與希望,一起喺陌生嘅大城市立足安家。很幸福,也很知足。
慢慢地,果個十幾歲時嘅身影變得越發模糊。冇惆悵冇感傷。我知,就喺心裡嘅某個角落,佢還喺,青春也還喺,佢映射出嘅只系青春里嘅自己。傻傻嘅,為了遠方嘅世界,倔強低下頭,攥着夢想,往前走。感謝嗰時嘅自己,畀我指引,盡管有煎熬也有痛苦,但總也有光亮。
想起劉若英嘅一首歌唱畀自己聽:知咩我總系惦記十五歲唔快樂嘅你我多想 把喊泣嘅你 摟進我懷里 唔確定自己嘅形狀動唔動就和世界碰撞啲傷 我卒之為你都一一撫平嗰一年最難嘅習題也之不過短短嘅幾行筆記依家我卻總愛回憶  回憶當時唔服輸嘅你天空 會唔會雨停 會唔會放晴會唔會幸福喺終點等着我和你會唔會系我忘記 還能勇敢地去淋雨我哋繼續走下去 繼續往前進繼續走向期待中嘅未知旅行感覺累了陣 抱着我哋嘅真心  靜靜好好地唞呢些年我還算可以至少都對得起自己多謝你 系你嘅單純 畀咗我指引遇見過很多很多人完成了一些些事情你一定還無法想象 多精彩過癮邊個講人生系公平嘅  佢才唔管我哋想要怎樣很感激 你咁倔強我才能變成今日咁我哋繼續走下去 繼續往前進睇呢條路肯讓我哋走到邊度我哋想去嘅地方 一定也有人很想去我哋都唔好放棄 都咪講灰心永遠聽從刻喺心中啲聲音  感覺累了陣 請你把我嘅手握緊冇地圖 人生只能憑着手上嘅夢想 oh~循着佢嘅光 曲折轉彎搵到有光嘅地方 嗰年嘅夢想 人要有夢想勇敢嘅夢想 瘋狂嘅夢想繼續走下去 繼續往前進路旁有花心中有歌天上有星我哋要去嘅嗰度 一定有最靚嘅風景   都唔好放棄 都咪講灰心唔好辜負心裡果個干凈嘅自己痛到想喊陣 就讓淚水洗掉委屈我哋要相信自己 永遠都相信嚟到呢個世界唔系冇意義我哋做過嘅事情 都會留喺人心裡會被回憶而珍惜有一天我將會老去希望你會覺得滿意我冇對唔住果個   十五歲嘅自己



附件

2.png(235.36 KB)

2020-8-4 11:43 AM

2.png

回覆 引用 TOP

謝謝分享


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]