• 瀏覽: 15,719
  • 回覆: 146
主要原因是,結婚當年,我太太外家同我舅父喺同一條村,原本我並沒有幾多積畜去擺酒同聘禮,但是我太太同外家知道我有一筆錢,由其他親友保管。  外家個邊並沒有急催聘禮同擺酒,只喺同我香港親友,同佢哋內地親友擺咗一圍酒,大家見吓面,幫我香港的親友洗吓塵就算。   後來,結婚以後,我太太追討那一筆錢,我都是支吾以對,結果我這位太太一怒之下,結婚七年後,默然地離開我,尤記得分手當晚,我們彼此沒有任何對話。
多年後今天,我才懂得後悔,但只能追悔,悔當初自己不自量力。

引用:
原帖由 V.LOSS 於 2020-8-1 06:18 PM 發表

主要原因是,結婚當年,我太太外家同我舅父喺同一條村,原本我並沒有幾多積畜去擺酒同聘禮,但是我太太同外家知道我有一筆錢,由其他親友保管。  外家個邊並沒有急催聘禮同擺酒,只喺同我香港親,同佢哋內地親友擺咗一圍酒,大家見吓面,幫我香港的親友洗吓塵就算。   後來,結婚以後,我太太追討那一筆錢,我都是支吾以對,結果我這位太太一怒之下,結婚七年後,默然地離開我,尤記得分手當晚,我們彼此沒有任何對話。
多 ...
梗係啦,夠七年攞到身份証仲唔飛你咩!

引用:
原帖由 V.LOSS 於 2020-8-1 06:18 PM 發表

主要原因是,結婚當年,我太太外家同我舅父喺同一條村,原本我並沒有幾多積畜去擺酒同聘禮,但是我太太同外家知道我有一筆錢,由其他親友保管。  外家個邊並沒有急催聘禮同擺酒,只喺同我香港親,同佢哋內地親友擺咗一圍酒,大家見吓面,幫我香港的親友洗吓塵就算。   後來,結婚以後,我太太追討那一筆錢,我都是支吾以對,結果我這位太太一怒之下,結婚七年後,默然地離開我,尤記得分手當晚,我們彼此沒有任何對話。
多 ...
你呢啲叫騙婚呀!!

引用:

主要原因是,結婚當年,我太太外家同我舅父喺同一條村,原本我並沒有幾多積畜去擺酒同聘禮,但是我太太同外家知道我有一筆錢,由其他親友保管。  外家個邊並沒有急催聘禮同擺酒,只喺同我香港親友,同佢哋內地親友擺咗一圍酒,大家見吓面,幫我香港的親友洗吓塵就算。   後來,結婚以後,我太太追討那一筆錢,我都是支吾以對,結果我這位太太一怒之下,結婚七年後,默然地離開我,尤記得分手當晚,我們彼此沒有任何對話。
...
比你呃左七年仲想點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dc31 於 2020-8-1 06:22 PM 發表

梗係啦,夠七年攞到身份証仲唔飛你咩!
大鑊!係咪我同人嘈完之後蠢左呢?
我唔係好明佢講乜?😂

引用:

...
勞資糾紛,照個結果睇,7⃣️年你賺咗。

回覆 引用 TOP

引用:

...
師兄7年都未俾聘禮?如果吾係多,比如1-20萬就俾佢啦,跟咗你7年乜都值啦,如果想你隻車就另計😂

回覆 引用 TOP

雞腸嚟㗎!!

所以你咪睇唔明囉~~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 TRruth 於 2020-8-1 08:45 PM 發表

我唔係好明佢講乜?😂
雞腸嚟㗎!!

所以你咪睇唔明囉~~

引用:

...
你應該覺得好彩,無人財兩失......

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2020-8-1 09:11 PM 發表

你應該覺得好彩,無人財兩失......
你又唔聽書嘞,樓主老婆走左路呀!

引用:
原帖由 TRruth 於 2020-8-1 08:45 PM 發表

我唔係好明佢講乜?😂
Me neither

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陰陽眼 於 2020-8-1 09:14 PM 發表

你又唔聽書嘞,樓主老婆走左路呀!
無走佬呀,佢睇住佢走架嘛,唔係咩?

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
引用:
原帖由 巧鬆啲 於 2020-8-1 09:10 PM 發表

雞腸嚟㗎!!

所以你咪睇唔明囉~~
佢意思係咪:當年結婚時,有筆錢在親人手上保管,但佢冇將呢筆錢作聘禮。
之後到今天,太太要求佢將這筆錢取回作聘禮……!
但他不能交出,結果太太出走……!

雙方都將錢睇得甘重,離婚係遲早嘅事。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]