• 瀏覽: 4,820
  • 回覆: 31
本主題由 粵X 於 2020-7-31 02:56 PM 移動
我就諗都唔諗,一定選擇父母
我父親己經去佐賣蛋

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 08:24 PM 發表

點解?
唔明你唔明乜

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 09:27 PM 發表

你係 想捨棄你父母? 還是 捨棄老婆仔女?

點解要 捨棄佢哋?
我在1樓己經講咗,不過我唔介意講多一次
父母同子女在我地心目中一定有輕重之分
我'絕'唔會捨我父母不顧
你只要對四大長老不分A,B.你老婆只會更愛你,子女看到爸爸咁孝順,當你老的時候,他們用同一方法服待你,這叫身教.

我表達能力不是太好,引致你誤會,我向你道歉.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 10:20 PM 發表

你意思係要捨棄老婆仔女? 為乜?
父母同老婆仔女一定有第一同第二,當要選擇時(很無奈),我一定選擇父母

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 10:20 PM 發表

你意思係要捨棄老婆仔女? 為乜?
你認為要捨棄父母?

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 11:03 PM 發表

我當然 唔會捨棄任何一個啦! 你冇問題吧?

不過如果你要選擇 死仔女 定 死你老母 , 你會點捒?
我己經講咗啦,不過我唔鐘意同D爛人爛事糾纏,這是我性格,再見!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-31 11:03 PM 發表

我當然 唔會捨棄任何一個啦! 你冇問題吧?

不過如果你要選擇 死仔女 定 死你老母 , 你會點捒?
任何一個?父母先定仔女先

引用:
原帖由 87er 於 2020-8-1 12:24 PM 發表

“子女看到爸爸咁孝順,當你老的時候”

子女反感父母吸煙、講粗口,
或者父母反感子女吸煙、講粗口,
你又點睇法?
對唔住,我父母不吸煙,不講粗口,所以答唔到你個問題
反而我有吸煙,講粗口,但為了健康及品德巳戒了超過20年
就算我以前吸煙,講粗口,都從不在他們面前吸同講,所以我好感激佢地對我的教育.

引用:
原帖由 87er 於 2020-8-1 02:19 PM 發表

冇問你及你父母有冇吸煙、講粗口,
係問你”子女反感父母吸煙、講粗口,或者父母反感子女吸煙、講粗口”,同你話題唔同,你有咩睇法?
睇嚟你理解能力同'我'一樣都係笑料我話我父母冇吸煙及冇講粗口習慣,即是我冇呢方面經驗,我又點答你?我都同你講我己戒煙多年(仲飲酒)我有乜睇法我試下答你,我覺得吸煙是個人自由,但千祈唔好係子女面前吸煙及講粗口,相反亦然

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2020-8-1 02:24 PM 發表

你選擇父母時,
你仔女第日又話你選擇阿爺阿嫲,都唔選擇老婆仔女,
話你偏心~
時也命也…
我選擇父母,因我要報佢地養育之恩,小朋友會見到
至於老婆,由拍拖時你認定佢係另一半,你就要開始洗腦,話比佢聽,有事我會企父母個邊
男女之間,除了感情,係睇邊個食邊個,這是遊戲
如果我選擇老婆仔女,你估我會心安咩?

引用:
原帖由 87er 於 2020-8-1 04:13 PM 發表

選擇老婆仔女定父母,
各人所好,
但後果就未必你所言仔女會關心你,
一切睇仔女以後的際遇、造化。
所以要識保護自巳,唔怕一萬,只怕萬一
養兒防老只係幻想先有

我好驚我D仔女同我講,你當年都咁樣對阿爺,阿嫲啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 01:31 PM 發表

咁你應該結婚前,更甚係生小朋友前同對方表明唸法。有好多媽寶氹左女人入局先黎扮孝子。累左老婆唔緊要,結左都可以離,最慘係累左啲仔女
結婚前都同女方洗腦,又點會有小朋友?
請妳好好領會內容(細心D)

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 02:17 PM 發表

因為你應該仲好後生,到你3,4十歲依然無女朋友無老婆你就會開始講大話架喇
妳又估錯了,比個貼士妳,我大過50歲,雖然我文筆好細路.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]