• 瀏覽: 4,817
  • 回覆: 60
本主題由 粵X 於 2020-7-31 02:56 PM 移動
相信如果你識我老公,佢會比到好多insight你

[IMG]http://hanamizuki.tw/wp-content/uploads/2008/07/080714_baby.jpg[IMG]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 04:02 PM 發表

無唸住改變你,不過都想同你分享下我故事。
我都有個媽寶老公,不過佢無你咁聰明,係拍拖呢一段日子一尾死纏爛纏,應承啲根本佢無可能做到既事。到我有小朋友,而小朋友有身體問題,佢依然可以奶奶一call就到,就算我啱啱生完都係。
試問係我個仔心目中個老豆咁既行為會算係啲咩?
你講得啱,呢個情況維持落去個仔一定唔會講埋啲“呀爸你都係咁對爺爺嫲嫲”呢啲說話。
因為一個根本唔太熟既 ...
我又講個關於我的2個故事.
1.我同我女人拍拖時,我周不時叫我朋友扮我老母打電話比我,話屋企乜乜乜,同將會做我老婆講,我有事走先
2.我有一班細跟我搵食,所以我久不久叫佢地食飯,仲要比我另一半知,佢係港島,我哋就去流浮山食海鮮
㸃解噤做?就係等佢習慣下,我老母比什麼都重要同我經常有約會
這是遊戲的一種,男女雙方都係格食格,冇對與錯
你老公的行為'我'真的唔想知,總之家家有本難唸的經

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-8-2 04:45 PM 發表

我又講個關於我的2個故事.
1.我同我女人拍拖時,我周不時叫我朋友扮我老母打電話比我,話屋企乜乜乜,同將會做我老婆講,我有事走先
2.我有一班細跟我搵食,所以我久不久叫佢地食飯,仲要比我另一半知,佢係港島,我哋就去流浮山食海鮮
㸃解噤做?就係等佢習慣下,我老母比什麼都重要同我經常有約會
這是遊戲的一種,男女雙方都係格食格,冇對與錯
你老公的行為'我'真的唔想知,總之家家有本難唸的經 ...
男女雙方格食格係無錯,莫講話係媽寶呢個問題,就算男既本事到養幾個女人,只要啲女人接受都無問題。但如果牽涉到一個新生命,唔係一句話你要孝順母親大人就可以推晒所有野。

我同你講我既故事,係想話你知當一個男人要成家立室,就應該負返一個男人既責任。唔好抱住小孩既心態走去做大人既事。你開一個topic唔係比人討論既話,其實你可以寫下日記,唔洗post上黎架

[IMG]http://hanamizuki.tw/wp-content/uploads/2008/07/080714_baby.jpg[IMG]

回覆 引用 TOP

我就係想人發表一下意見,先開呢個帖
奈何有D人好主觀,仲扮痴扮儍
如果妳有興趣,我哋可以繼續

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-8-2 05:10 PM 發表

我就係想人發表一下意見,先開呢個帖
奈何有D人好主觀,仲扮痴扮儍
如果妳有興趣,我哋可以繼續
我都講過啦,每個人成長經歷不一樣,結局又點會相同

回覆 引用 TOP

你都年過50,點解仲會對呢類題目有興趣?

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 05:27 PM 發表

真的不明年紀大,人生經驗先豐富

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-8-2 05:34 PM 發表

真的不明年紀大,人生經驗先豐富
正因為人生經驗豐富,應該對好多野都睇通睇透,亦明白每人經歷不盡相同,何必出呢類題目引起罵戰呢。無一個人或事會絕對地啱同絕對地錯,過到自己便可以。

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 05:27 PM 發表

如你不嫌煩,請引用我,因我主場不在這裏,謝謝!

引用:
原帖由 門前送行 於 2020-8-2 05:39 PM 發表

如你不嫌煩,請引用我,因我主場不在這裏,謝謝!
還有你講既身教問題,你都用得取捨二字,證明你都選擇得捨棄老婆子女,又點會有身教問題?

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 05:39 PM 發表

正因為人生經驗豐富,應該對好多野都睇通睇透,亦明白每人經歷不盡相同,何必出呢類題目引起罵戰呢。無一個人或事會絕對地啱同絕對地錯,過到自己便可以。 ...
我不同意你的講法
我只是講我的想法
每個人都有權發表他的意見,這正正是香討的功能(目的)

回覆 引用 TOP

如果妳細心留意,每個帖每個回覆都不盡相同

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 05:42 PM 發表

還有你講既身教問題,你都用得取捨二字,證明你都選擇得捨棄老婆子女,又點會有身教問題?
身教就是做比小朋友知,當你有決擇的時候,你會知點做(這叫身教)
我覺得做比講有說服力D,唔通你講比小朋友聽咩.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nicky_8543 於 2020-8-2 05:42 PM 發表

我諗妳搞錯,我牌頭係問大家如何取捨
跟住我發表個人意見及理由
妳可以唔同意,都係個句,妳唔好想改變我
我個人覺得,小朋友你講10次,都唔夠做1次更有說服力.

當有事時,我會企父毌側邊,從拍拖時我呢個理念都不停灌輸比我隻老虎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]