• 瀏覽: 32,084
  • 回覆: 231
  • 追帖: 4
嚟緊九月就註冊結婚,我有諗過同呢個男朋友過世,都有假設過好多嘢,但當其他人問我愛唔愛佢嘅時候,我淨係答得出佢對我好好,真係好好,好到我搵唔到佢嘅缺點係邊,而且我好了解佢。
我一直都對身邊大多數嘅人冇咩感情,我曾經有過一個好愛嘅人,但佢走咗之後我再都冇辦法鍾意第二個人,我當初同呢個男朋友一齊係因為我至少可以接受佢可以維持到關係,我都一開始就講明我淨係想搵個人陪我。
就嚟結婚啦,佢好愛我我知道,就算99對我有意見佢都會護到我實一實,願意做哂所有家頭細務,會因為我切到手指而喊,因為我唔舒服所以請假唔翻工,做過無數令我好感動嘅嘢,我都會為佢付出所有嘢去對佢好。
到底我應該呃佢一世話我好愛佢,定我應該同佢坦白?
我知道我同佢嘅感情唔對等,但係相處冇問題,純粹怕結婚呢個承諾太重,唔想萬一我最後同佢離婚佢會好失望,我已經預咗就算係同我當初好愛嗰個二揀一,我都會選擇我依家呢個男朋友

熱賣及精選
引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 12:36 PM 發表

嚟緊九月就註冊結婚,我有諗過同呢個男朋友過世,都有假設過好多嘢,但當其他人問我愛唔愛佢嘅時候,我淨係答得出佢對我好好,真係好好,好到我搵唔到佢嘅缺點係邊,而且我好了解佢。
我一直都對身邊大多數嘅人冇咩感情,我曾經有過一個好愛嘅人,但佢走咗之後我再都冇辦法鍾意第二個人,我當初同呢個男朋友一齊係因為我至少可以接受佢可以維持到關係,我都一開始就講明我淨係想搵個人陪我。
就嚟結婚啦,佢好愛我我知道,就算9 ...
咁就睇你想要乜嘢生活啦!

引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 01:20 PM 發表

咁就睇你想要乜嘢生活啦!
此話何解?

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 05:02 PM 發表

此話何解?
佢付出多啲佢咪辛苦啲囉!如果你付出多啲你咪辛苦啲囉!所以咁就是你想要咩生活啦!但係千祈唔好咁遲決定,會害人害己,我就是被人害的那個!

引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 05:26 PM 發表

佢付出多啲佢咪辛苦啲囉!如果你付出多啲你咪辛苦啲囉!所以咁就是你想要咩生活啦!但係千祈唔好咁遲決定,會害人害己,我就是被人害的那個!
身邊嘅人都話分開算,仲有時間搵其他。
但我覺得搵個愛自己嘅好過自己愛嘅,至少冇咁辛苦,做乜嘢對方都肯縱,而且搵第二個又要重新磨合萬一都係唔啱咪仲衰過依家。我個人覺得喺我嘅角度我係會幸福,但喺佢嘅角度呢?我唔知我同佢結婚係咪害緊佢,唔想依家俾咗佢想要嘅嘢佢他日又收翻走

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 05:33 PM 發表

身邊嘅人都話分開算,仲有時間搵其他。
但我覺得搵個愛自己嘅好過自己愛嘅,至少冇咁辛苦,做乜嘢對方都肯縱,而且搵第二個又要重新磨合萬一都係唔啱咪仲衰過依家。我個人覺得喺我嘅角度我係會幸福,但喺佢嘅角度呢?我唔知我同佢結婚係咪害緊佢,唔想依家俾咗佢想要嘅嘢佢他日又收翻走 ...
點解身邊嘅人話分開算,我唔明?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 05:46 PM 發表

點解身邊嘅人話分開算,我唔明?
因為男朋友大我十年,其他人覺得我年紀細仲有好多好過佢嘅選擇

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 05:49 PM 發表

因為男朋友大我十年,其他人覺得我年紀細仲有好多好過佢嘅選擇
那你自己覺得年紀是不是問題?最重要都係大家嘅心智,就算佢大你十年但思想上仲係個細路仔你都唔會揀佢啦!總之你想要去愛定被愛,其實你自己都知,可能係朋友,年紀或你自己個心仲有疑惑啫!

引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 06:14 PM 發表

那你自己覺得年紀是不是問題?最重要都係大家嘅心智,就算佢大你十年但思想上仲係個細路仔你都唔會揀佢啦!總之你想要去愛定被愛,其實你自己都知,可能係朋友,年紀或你自己個心仲有疑惑啫! ...
我自己覺得ok吖,同同齡嘅人反而溝通唔到,但同佢係喺同一個頻道,任何方面都有幾句計傾,身邊嘅人就覺得我應該再睇多啲先選擇

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 06:23 PM 發表

我自己覺得ok吖,同同齡嘅人反而溝通唔到,但同佢係喺同一個頻道,任何方面都有幾句計傾,身邊嘅人就覺得我應該再睇多啲先選擇
咁你覺得係唔係時候結婚?需然結婚只係一紙婚書,但如果要離婚甚至離開都係對大家一種傷害!

引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 06:28 PM 發表

咁你覺得係唔係時候結婚?需然結婚只係一紙婚書,但如果要離婚甚至離開都係對大家一種傷害!
已經交咗擬結婚通知書,同埋我都認定遲早都係嫁俾呢個人,係覺得太早,早到我有啲唔知點算,覺得自己唔夠愛未預備好

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 06:34 PM 發表

已經交咗擬結婚通知書,同埋我都認定遲早都係嫁俾呢個人,係覺得太早,早到我有啲唔知點算,覺得自己唔夠愛未預備好
咁可唔可以推遲?其實你幾大同你哋拍拖幾耐?

引用:
原帖由 樹下灰路人 於 2020-7-26 06:39 PM 發表

咁可唔可以推遲?其實你幾大同你哋拍拖幾耐?
我22佢32,拍咗三年幾,應該唔可以

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-26 06:42 PM 發表

我22佢32,拍咗三年幾,應該唔可以
咁唔怪之得你猶豫!甚至乎你朋友都係咁諗!你太細啦!需然對你好嘅人係好難搵到,你要珍惜,但22就真係太細,25就差唔多!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]