• 瀏覽: 2,898
  • 回覆: 25
是咁的......

我有個比我大4年既哥哥。我地自小感情就唔係好,尤其係暑假返到屋企一見面就會鬧交。後來發現原來佢有精神病,佢d思想好奇怪,好難同佢溝通,但我都好努力嘗試去接受佢。但係佢d生活習慣真係令人好討厭。明明有自己房,但就係都要系廳睇咸片,仲要系度自己搞,仲要比個妹睇到,屋企仲要有工人姐姐(人地只係打工,無義務或職務接受同包容呢樣野)。佢d飛機杯又周圍擺。父母同佢講,但佢都係要咁。我同媽咪都係聞到煙味會頭疼果d人,但我大佬就係都要系屋企食煙。心情唔好就鬧我媽,話佢咩都唔識,好睇小我媽,總之就對我媽態度非常非常差。我亦經常因為咁而同佢鬧交。有時三更半夜仲開電吉他同個M係度彈。夜晚人地訓覺佢部電視又較到鬼死咁大聲。果日我唔系屋企仲未問過我就訓我房(佢話佢房有陣臭味搞到佢訓唔到)。我其實經常同自己講唔係,同自己講係自己諗多左,但有時我覺得佢望我d眼神好creepy,好似果d咸濕佬果d色瞇瞇眼神咁....令我好唔舒服。有時佢心情好,我地傾計,佢會無端端飛吻我,但係我地感情根本就無好到會攬或者錫對方,佢咁樣真係令到我覺得好唔舒服。

因為咁,我識咗男朋友之後就經常唔返屋企,我父母亦因為咁好唔高興,但我真係唔想對住我大佬,唔想同佢有任何衝突。我帶我男友返屋企,佢就對我男友態度非常差。有一次夜晚佢將d煙灰整落我男友對鞋度,仲吐左淡口水。我後來因為咁同佢鬧交,佢居然話我係雞,話我有性病,叫我唔好傳染比佢。我爸因為咁掛左佢一巴,有好耐一段時間我都無同我大佬傾計同有任何眼神接觸,完全當佢透明。我以前甚至好憎恨佢,因為佢對我父母真係好差,個人仲咁,而且乜嘢錯都賴人。屋企又任何問題都賴我地;返工比人炒賴人,完全唔反省下自己。到宜家都仲坦大手掌問我爸媽(有時會問埋我)要錢。宜家我做到只係唔中意佢,唔識得點樣接受佢。

好多人都同我講,"佢係你大佬,佢又有病,你咪就下佢咯"。果個唔係自己親人,唔洗你日日對住,梗係容易接受。我都想我可以接受到。我點會唔想。但佢所做既野真係令人好難接受。日日對住佢呢d行為真係好辛苦,而且仲無人可以幫到我。我真係覺得自己就黎崩潰。

我到底可以點做?我點樣先可以接受到佢?求大家教教我、幫幫我。

引用:
原帖由 海邊山羊 於 2020-7-21 06:34 PM 發表

是咁的......

我有個比我大4年既哥哥。我地自小感情就唔係好,尤其係暑假返到屋企一見面就會鬧交。後來發現原來佢有精神病,佢d思想好奇怪,好難同佢溝通,但我都好努力嘗試去接受佢。但係佢d生活習慣真係令人好討厭。明明有自己房,但就係都要系廳睇咸片,仲要系度自己搞,仲要比個妹睇到,屋企仲要有工人姐姐(人地只係打工,無義務或職務接受同包容呢樣野)。佢d飛機杯又周圍擺。父母同佢講,但佢都係要咁。我 ...
細個就兩兄妹,
大個就兩家人,
唔可以因為佢咁~而拖累你自己
生活。
你搬出去住後,
唔好將關係進一步惡化就可以了。

leave your home asap. too dangerous. need to protect yourself as one day your bro will attack you. believe me.

搵社工跟進,精神病有冇跟開既醫生 ,你都係搬走算了。

引用:
原帖由 krissss_W 於 2020-7-22 03:35 PM 發表

樓主加油,哥哥有冇睇開醫生?
有,但係佢經常唔食藥....有時又唔訓覺,一唔訓覺佢就會發癲。佢又成年人,我地逼唔到佢食藥....哎...好煩...

引用:
原帖由 ohmygoh999 於 2020-7-22 08:18 PM 發表

搵社工跟進,精神病有冇跟開既醫生 ,你都係搬走算了。
無社工跟,都係我地家人獨自面對....我爸媽因為咁受好大壓力,但佢地又唔想搵社工,覺得幫唔到忙....

引用:
原帖由 playerrrr 於 2020-7-22 03:24 PM 發表

leave your home asap. too dangerous. need to protect yourself as one day your bro will attack you. believe me.
I've tried to tell my mom about the way he stared at me, but my mom always said I'm just being paranoid, especially because I don't like my brother..... But still, I feel very uncomfortable.....Maybe I should talk to my bf and see what he say? I mean, I'm not that rich so I can't move out immediately, but if my bf think I should leave then I can stay at his place.

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-21 10:57 PM 發表

細個就兩兄妹,
大個就兩家人,
唔可以因為佢咁~而拖累你自己
生活。
你搬出去住後,
唔好將關係進一步惡化就可以了。
其實我最唔捨得係我父母,我覺得我搬走左就好似揼低佢地單獨去面對呢個困難....我好唔忍心,好想可以留系佢地身邊,系佢地唔開心既時候陪下佢地....至於對我大佬,我真係完全無留戀,可以的話真係唔會再想見到佢。

回覆 引用 TOP

樓主小心不要和他獨處,分分鈡攪出悲劇,到時後悔莫及,凡事小心,在家不要太暴露

引用:
原帖由 海邊山羊 於 2020-7-22 10:06 PM 發表

無社工跟,都係我地家人獨自面對....我爸媽因為咁受好大壓力,但佢地又唔想搵社工,覺得幫唔到忙....
你去問下拉, 搵左係未必幫到手,但吾理驚你爸媽都有危險,精神病人不能控制自己情緒,對大家都吾好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊山羊 於 2020-7-22 10:00 PM 發表

有,但係佢經常唔食藥....有時又唔訓覺,一唔訓覺佢就會發癲。佢又成年人,我地逼唔到佢食藥....哎...好煩...
有無正常工作? 如果無問下醫務社工有咩介紹拉

很系同情樓主,搵個貼心嘅護工會好些,,,,,

回覆 引用 TOP

父母願意遷就, 係佢地選擇, 妳應該走, 妳係自己人生的主宰, 做人要理智, 感性幫唔到妳解決問題.
第一 自己即刻走, 唔係唔負責, 係對往後悲劇先負起避免的責任 ; 
第二 勸父母搵社工, 可以的話, 叫佢地都遠離, 等病者得到正確治療同面對自己, 父母亦應該面對番自己人生
當然唔容易, 但有些事情是要真實面對, 拖 / 訴苦 解決唔到 , 父母肯聽最好, 唔聽就等於佢地選擇左自己的人生, 妳亦無必要陪葬 . 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊山羊 於 2020-7-22 10:14 PM 發表

I've tried to tell my mom about the way he stared at me, but my mom always said I'm just being paranoid, especially because I don't like my brother..... But still, I feel very uncomfortable..... ...
你男友獨居?  

若果巳去到結婚地步,會否考慮結婚

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]