• 瀏覽: 6,778
  • 回覆: 43
亞B八個月大,開始戒奶,想煲啲粥畀亞B食,吸收多啲營養同訓練亞B咀嚼能力咁。但我要返工,唔係成日有時間煲粥,老爺最近無工開就幫手睇住亞B。不過我近排發現老爺唔係好識煲BB粥咁,煲到乾晒水,啲米吸晒水好大粒。老爺仲好鍾意煲一大煲粥之後不斷翻煲再翻煲。想問有冇人家中既長老會咁煲粥?成日形住咁煲唔係好好。。。

我家阿婆做粥很細膩,寶寶很中意飲。

回覆 引用 TOP

翻煲一兩次都ok ge

翻煲到成個禮拜都係同一兜就真係5得

其實吾洗甘煩牙 你翻工買一罐罐baby food俾bb食吧

方便你亦方便你老爺 你真係甘吾放心你老爺煮粥既話

咁你又識唔識煲呀?識就示範一吓。

危險,叫伱老爺快啲返佢屋企
引用:
原帖由 bearykoko 於 2020-7-21 03:20 PM 發表

亞B八個月大,開始戒奶,想煲啲粥畀亞B食,吸收多啲營養同訓練亞B咀嚼能力咁。但我要返工,唔係成日有時間煲粥,老爺最近無工開就幫手睇住亞B。不過我近排發現老爺唔係好識煲BB粥咁,煲到乾晒水,啲米吸晒水好大粒。老爺仲好鍾意煲一大煲粥之後不斷翻煲再翻煲。想問有冇人家中既長老會咁煲粥?成日形住咁煲唔係好好。。。 ...

引用:
原帖由 bearykoko 於 2020-7-21 03:20 PM 發表

亞B八個月大,開始戒奶,想煲啲粥畀亞B食,吸收多啲營養同訓練亞B咀嚼能力咁。但我要返工,唔係成日有時間煲粥,老爺最近無工開就幫手睇住亞B。不過我近排發現老爺唔係好識煲BB粥咁,煲到乾晒水,啲米吸晒水好大粒。老爺仲好鍾意煲一大煲粥之後不斷翻煲再翻煲。想問有冇人家中既長老會咁煲粥?成日形住咁煲唔係好好。。。 ...
我有工人姐姐,不過要睇得好緊

引用:
原帖由 Somethingwrong 於 2020-7-21 10:26 PM 發表

咁你又識唔識煲呀?識就示範一吓。
示範過啦,我返工唔係屋企個陣睇唔住佢架嘛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 laichikwok88 於 2020-7-22 09:20 AM 發表

危險,叫伱老爺快啲返佢屋企
一齊住架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 扮吓超人 於 2020-7-22 10:07 AM 發表

我有工人姐姐,不過要睇得好緊
我都考慮請唔請個工人姐姐湊BB,同埋照顧埋長老

回覆 引用 TOP

好計劃。👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 josephsss 於 2020-7-21 04:14 PM 發表

翻煲一兩次都ok ge

翻煲到成個禮拜都係同一兜就真係5得
佢真係一鍋粥食一個禮拜。。。
我嗰個禮拜得閒check住仲好啲,如果唔得閒check住佢真係食一個禮拜。。。

引用:
原帖由 jacowong 於 2020-7-21 06:21 PM 發表

其實吾洗甘煩牙 你翻工買一罐罐baby food俾bb食吧

方便你亦方便你老爺 你真係甘吾放心你老爺煮粥既話
都有諗過啊,但係呢排又唔想出街買

回覆 引用 TOP

真定假?食一個禮拜?日日煲啦,或者會唔會考慮吓自己早啲起身煲好,俾老爺餵?

引用:
原帖由 李永良 於 2020-7-22 07:03 PM 發表

真定假?食一個禮拜?日日煲啦,或者會唔會考慮吓自己早啲起身煲好,俾老爺餵?
網上買咪得囉。尤其今年無咗嬰兒展,好多舖頭都網上搞,好多優惠wor。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]