• 瀏覽: 615
  • 回覆: 28
今日有閨蜜介紹一款很好嘅理財產品,感覺收益好高,我本嚟出嚟工作冇幾年,也想歷練一下,就想搵男仔借啲錢用於投資。我知佢至少可以拿出50多萬嘅,但系佢一直以有風險,擔心我被呃為理由拒絕我,一分錢都冇接我,我也表示可以寫欠條,無論點樣都要還佢,可系佢終究唔肯,佢真嘅愛我咩仲系更愛錢啲?

負了妳錯愛 此美夢永遠藏於心底
引用:
原帖由 中午怪異魚蝦 於 2020-7-20 05:03 PM 發表

或許佢真嘅系好心,唔想你被呃呢
問題系一分錢都冇借

引用:
原帖由 門外自信的理想 於 2020-7-20 05:05 PM 發表

嗰還用講咩?肯定愛錢啦
會唔會太絕對了?

回覆 引用 TOP

首先你最多只系男女關係,不一定要借比你,第二就是欠條有用咩? 起碼有抵押物吧,你有無? 如果你真系甘有把握,你應該問你家人借或者將你家人的物業用于抵押。而且比幾多利息。借錢系要成本的,磨練也要成本。夫妻都可以呃啦。米話只系普通男女朋友。你想太多了,人地有就要借比你? 憑咩呢?

Oman~
引用:
原帖由 卜卜星 於 2020-7-20 05:18 PM 發表

首先你最多只系男女關係,不一定要借比你,第二就是欠條有用咩? 起碼有抵押物吧,你有無? 如果你真系甘有把握,你應該問你家人借或者將你家人的物業用于抵押。而且比幾多利息。借錢系要成本的,磨練也要成本。夫妻都可以呃啦。米話只系普通男女朋友。你想太多了,人地有就要借比你? 憑咩呢? ...
你好現實啊,好冇感情嘅

引用:
原帖由 中午消失了遊艇 於 2020-7-20 08:19 PM 發表

你好現實啊,好冇感情嘅
不是好現實,系好正常好唔好。
有感情更加不能同金錢掛鈎。而且你唔可以因為別人唔幫你就話人,幫系人情,唔幫你道理。  
加上我都話你可以同家人借,如果家人唔借比你你都會話家人無感情?而且家人幫你更加符合。

Oman~
就系因為家裡冇錢所以才搵到佢尋求幫助啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午怪異魚蝦 於 2020-7-21 01:18 PM 發表

我覺得可和佢商量,多少可以拿啲出嚟吧,唔至於一分冇吧。
我也講過,又唔系要一百萬,邊驚20萬也可以,又唔系唔還畀佢

引用:
原帖由 出入遠方的榴槤 於 2020-7-21 01:22 PM 發表

你男仔拿嘅出嚟咁多咩
我覺得佢一百萬以內應該冇問題嘅

引用:
原帖由 中午怪異魚蝦 於 2020-7-21 01:23 PM 發表

系啦,可以少拿點啦
所以問題系我覺得佢對我好虛偽

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]