• 瀏覽: 5,956
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-25 09:35 PM 發表

我唔同意你講法,愛一個人係從佢相處時既付出和感受而定,對方咁折磨我,分手後仲要我幾唔平復先正明到係愛過?你傻架!
咁睇你點分手啦 ,如果係因為對方害你而分手,同因一定原因仲愛而被迫分開 係唔同。

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-24 10:22 PM 發表

佢仲成日暗示佢朋友話我係騙子呃飲呃食,可能佢知我搵錢多佢,所以想我請佢食多啲貴野?不知道。係我衰,我只請佢食過一次米之蓮2星⋯
平時同佢食飯如佢埋單,都係食特價野/好少少只係eatigo半價野,食貴少少都唔敢佢請⋯

平時想見佢都要我請假,我攞年假都係錢架,佢又唔覺,我樣樣就晒佢,佢又窮,我唔明我呃到佢啲咩囉⋯⋯ ...
你地約咩年紀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-25 09:36 PM 發表

好多謝你,愈睇到樓上講歪理,愈覺得要盡力走出!
既然係人地對你唔住,就冇必要去諗,明知會令自己唔開心,人地唔珍惜,就冇必要為呢件事唔開心. 人生為開心而生,唔開心好攰. 又冇畏.

引用:
原帖由 Normal_Guy 於 2020-7-26 01:03 AM 發表

既然係人地對你唔住,就冇必要去諗,明知會令自己唔開心,人地唔珍惜,就冇必要為呢件事唔開心. 人生為開心而生,唔開心好攰. 又冇畏.
都岩,俾佢虐待足一年,唔應該因此而要自己孤獨,希望陰影快啲走,以後夠膽信人😭

引用:
原帖由 價值 於 2020-7-25 06:11 PM 發表

係,要用左三年先可以平復 因為對對方認真
都明,一個係你生命中佔重要位置既人從此消失果種心情上痛苦係形容唔到,亦唯有自我用時間去治癒個情緒黎去平復,當時係你定對方提出分開?

出黎玩就要輸得起, 輸唔起就返屋企
............................節錄自<馬路英雄>

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-25 09:32 PM 發表

所以所有人如果早過3年平復就唔認真?你既解釋都幾搞笑,亦對好多人都好唔公平。

我諗我一世都會記得世上有咁既賤男,因為我認真+俾佢深深傷過! ...
佢應該係講緊佢自己,唔代表第二個都係咁既。其實每個人遇到戀情挫折,要幾多時間平復係有好多因素既,亦都唔係重點,因為最終復唔復元得到真係靠自己,亦無需要忘記段經歴,始終發生過,而你亦因為喜歡佢而同佢一齊過,起碼試過爭取改變佢感動佢,雖然唔成功,但都叫試過做過,如果一初唔跟佢談戀愛,咁就有遺你喜歡佢既心,唔試過,咁你又會覺得點呢?

............................節錄自<馬路英雄>
引用:
原帖由 沙田純情的駱駝 於 2020-7-25 04:16 PM 發表

不能同意更多, 經歷才有成長
有機會去經歴有時都好過連呢個機會都無呀,有機會就有可能成功,就算最終唔能夠行落去,除左當為一次經歴外,都起碼賺左一段有個人陪你既時間。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-25 09:35 PM 發表

我唔同意你講法,愛一個人係從佢相處時既付出和感受而定,對方咁折磨我,分手後仲要我幾唔平復先正明到係愛過?你傻架!
其實分左手就分左手,你最重要係爭取盡快復元好情緒重新出發,你覺得唔舒服就已經証明左你係在乎呢個人,需要幾耐平復就睇好多野,例如本身性格較正面定負面,幾唔捨得對方,點樣分手法等。例如以你case,你幾乎係個不愉快經歴,咁一定比好多人快復元到,因為都早走早著。咁最常聽聞到既case係女仔一路同對方相處開心,對方錫佢,無吵架,但有一日因對方見異思遷而無端被分手,呢d往往就最難去平復。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 價值 於 2020-7-25 10:42 PM 發表

咁睇你點分手啦 ,如果係因為對方害你而分手,同因一定原因仲愛而被迫分開 係唔同。
你係咪同樓主唔同情況?但已成事實,最重要係最終能夠企返起身,同唔好因為咁而對愛情失去信心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-26 10:16 AM 發表

都岩,俾佢虐待足一年,唔應該因此而要自己孤獨,希望陰影快啲走,以後夠膽信人😭
其實你真係無需因為咁而有陰影,你一初大可以選擇唔同呢個人一齊,咁就避免受佢虐待,但咁就有遺你喜歡佢既心,唔去試過又點知係良緣同苦戀?你而家試過唔得係無憾,以後經一事長一智就得,而且個個性格唔同,唔係個個都好似你岩岩呢個咁的,而家首先慢慢recover自己,然後再迎接下一段感情,或者福頭都可以考慮下架🤪

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-26 10:16 AM 發表

你可以行出重要一步已經好勇敢. 以後識人要小心. 過去唔開心嘅經歷就當發咗場惡夢.

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-20 01:46 PM 發表

失戀後不再相信,不再期待愛情,大家都會係咁嗎?

終於刪除前度所有野,放低佢!
但內心有種感覺,覺得與其一直俾人傷害,不如不好戀愛⋯
明白。愛不下的愛情點持續? 結束並唔係可惜,應該再覓下一段好既

引用:
原帖由 grace1grace 於 2020-7-20 01:46 PM 發表

失戀後不再相信,不再期待愛情,大家都會係咁嗎?

終於刪除前度所有野,放低佢!
但內心有種感覺,覺得與其一直俾人傷害,不如不好戀愛⋯
怕傷害都明,要時間康復

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]