• 瀏覽: 1,721
  • 回覆: 21
無知準媽媽, 開始左搵奶粉資料唔係好耐
有plan左試母乳先, 不過都想搵定back up奶粉
唔search由自可, 一search先知原來香港好多食安問題
唔只係零食果d會有化學野, 就連面包/鮮奶都會加化學野
所以想問下咁多位媽媽, 你地點樣知奶粉安唔安全?
同埋你地有冇咩心得, 有冇話要點揀??

冇架, 睇多o的問多o的啦~ 同埋盡量睇返大牌子~不知名牌子唔好亂試~

路過想問下 雅培信得過嗎 

引用:
原帖由 Sticklyer 於 2020-7-11 08:53 PM 發表

雅培嘅HMO奶粉科研時間最長,應該信得過,之前又無事故,醫生介紹我個時同我講過咁多隻HMO奶粉黎講佢最安全同抵飲,佢有朋友係廠到做,

引用:
原帖由 callylai00 於 2020-7-11 08:20 PM 發表

冇架, 睇多o的問多o的啦~ 同埋盡量睇返大牌子~不知名牌子唔好亂試~
冇錯! 要大牌子好! 我都覺得健康同安全先係最重要! 口碑好驚咩無人買! 依家D奶粉D錢都同晒係代言人度!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 popochanc 於 2020-7-11 09:13 PM 發表

雅培嘅HMO奶粉科研時間最長,應該信得過,之前又無事故,醫生介紹我個時同我講過咁多隻HMO奶粉黎講佢最安全同抵飲,佢有朋友係廠到做,
隻隻奶粉都話有HMO又話有咩好 但從來都冇人理係咪真係食品安全 就咁聽雅培好似幾好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 callylai00 於 2020-7-11 08:20 PM 發表

icic,
之前新聞都有講, 話有D食品有請好出名代言人既都有出事,
咁係咪最好都係問返mama group?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bubblewoo 於 2020-7-11 08:11 PM 發表

唔search由自可, 一search先知原來香港好多食安問題
同埋你地有冇咩心得, 有冇話要點揀?? ...
要搵大牌子, 國際牌子甚至更好
最好有好多年既奶粉經驗咁就安全
香港好多奶粉品牌好多人都飲左好多年, 大家一直都好健健康康

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bubblewoo 於 2020-7-11 08:11 PM 發表

同埋你地有冇咩心得, 有冇話要點揀?? ...
你可以去唔同品牌既講座聽下, 睇下個品牌可唔可信
另外, 奶粉如果擔心既話, 問下朋友飲開邊隻介紹
我個仔都係朋友介紹轉左飲A+, 朋友個仔之前都飲開, 黎緊都升小學了, 我一直都有同佢見面, 都算係見証佢成長, 所以我轉飲都有信心

美x臣呢類大牌子咪夠安全,歐洲奶源

回覆 引用 TOP

係香港買得既都安全架啦,我自己餵開個B食illuma,佢食左咁耐都夾得幾好,健健康康

回覆 引用 TOP

一定係揀A+呢D多人揀既奶粉安全,就算有咩事,大公司都好快做野

引用:
原帖由 heyhitboy 於 2020-7-12 05:25 PM 發表

你可以去唔同品牌既講座聽下, 睇下個品牌可唔可信
另外, 奶粉如果擔心既話, 問下朋友飲開邊隻介紹
我個仔都係朋友介紹轉左飲A+, 朋友個仔之前都飲開, 黎緊都升小學了, 我一直都有同佢見面, 都算係見証佢成長, 所以我轉飲都有信心 ...
其實係架, 大牌子+ 朋友介紹/意見黎試下,  當然最後要睇夾唔夾BB飲

回覆 引用 TOP

揀大牌子同埋揀有hmo嘅奶粉,
屋企個b就食aptamil essensis,
佢隻hmo就新出嘅,
初乳都有呢個成分,
就保障bb腸胃健康,便便都易去d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sticklyer 於 2020-7-11 08:53 PM 發表

都ok既,都係大牌子,不過我就食開美x臣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]