• 瀏覽: 4,479
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
父母想立平安紙, 唔知如何處理物業。 如果到時子女一個想賣,一個唔想賣,會有拗撬。 而且間屋係未補地價公屋, 唔租得, 到時都唔知點分。

如果平安纸寫, 如果到時佢哋唔喺度就要不論價錢賣出 , 咁又有市場風險,如果到時個樓市好差嘅時候賣樓又唔扺。

如果寫得鬆到時又會有拗撬 ,寫得緊又有市場風險。

咁應該點寫最好?

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-10 06:13 PM 發表

父母想立平安紙, 唔知如何處理物業。 如果到時子女一個想賣,一個唔想賣,會有拗撬。 而且間屋係未補地價公屋, 唔租得, 到時都唔知點分。

如果平安纸寫, 如果到時佢哋唔喺度就要不論價錢賣出 , 咁又有市場風險,如果到時個樓市好差嘅時候賣樓又唔扺。

咁應該點寫最好? ...
現在又 兄弟 是但一方 買左一半業權先 就好!

父母的物業不用子女煩惱
子女其中一方動了心思  想以後怎樣怎樣
後果會是.....

你一心想賣,又驚其他屋企人唔肯賣
咁就唔好計效到時個價靚唔靚

引用:
原帖由 Erikson338 於 2020-7-11 06:58 PM 發表

你一心想賣,又驚其他屋企人唔肯賣
咁就唔好計效到時個價靚唔靚
所以我傾向叫父母寫走咗之後不問價賣樓,免拗撬。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-10 06:13 PM 發表

“咁應該點寫最好?“
物主係你媽,
最緊要係佢意願,
子女就唔應該比意見。

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-11 07:37 PM 發表

“咁應該點寫最好?“
物主係你媽,
最緊要係佢意願,
子女就唔應該比意見。
佢都唔識點寫

回覆 引用 TOP

按佢自已意願唔會多加意見
亦唔會話傾向叫佢要點點點
你一出聲
第日兄弟姐妹間以為你趁老人家想立平案紙
說三道四想謀左間屋仲煩
佢唔識寫可以去搵區議員

回覆 引用 TOP

Sell its best option.

回覆 引用 TOP

將個情況講比律師聽,叫律師教下路。

回覆 引用 TOP

你最怕自己份得小?

引用:
原帖由 yee51 於 2020-7-12 05:18 PM 發表

你最怕自己份得小?
係怕買賣上有分歧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 10-7-2020 08:53 PM 發表

現在又 兄弟 是但一方 買左一半業權先 就好!
呢樣野唔work!如果有argue,我題議將間屋以市價賣,分錢,這樣最不傷感情!信我!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 11-7-2020 07:01 PM 發表

所以我傾向叫父母寫走咗之後不問價賣樓,免拗撬。
這是最好的👍

回覆 引用 TOP

引用:

趁在生賣左佢然後將啲錢用嚟入老人院住間雙人房。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]