• 瀏覽: 11,723
  • 回覆: 103
  • 追帖: 3
擺酒為左人地份人情定為左佢黎恭喜你?!

回覆 引用 TOP

請得飲就預咗人情呢啲嘢一定有人俾多有人俾少,你咁緊張啲人情嘅話,
下次應一早問晒所有人會俾幾多,
跟住只請嗰啲出價啱你心水嘅親友來,
咁咪唔洗事後先嚟吐苦水囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 AM 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
肯去已經好好,當年財困唔敢同朋友講,搵我去都推左,之後小學同學結婚,朋友搵我幾個夾埋一齊去,話熱鬧啲無得推,16年我都係俾500,真心唔算太friend 。小學畢業后完全無見過,女人成日講咩一生人得一次,癈話黎。

結婚擺酒只係宣佈將個人私有化左,等獵物唔好自動埋身。結婚擺酒長久啲囉!始終呢頭結,果頭離咁肉酸

佢結完成日話無錢租樓,同奶奶住收氣。
講真!賓客唔去其實你都空一兩枱位做后備。要賺一開始唔好搵佢去啦!

就係因為我俾得少500,之後所有小學同學無一個再敢搵個去,我不知幾開心佢同我唱通街。等我財困又唔使再搵藉口推。
講真又唔係特別friend
使唔使同人找數,辛苦自己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 AM 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
當然係有問題 + 擺明係厚面皮啦... 樓主你條 cheap 閪!

真正奇怪,乞兒學人擺酒...... “主要唔係錢” 都夠膽講,咁撚燶就咪學人結婚啦柒頭!

其實你可以喺通知人哋嚟飲嘅時候,講到明最低入場費㗎!可以印個價錢响張帖到度㗎嘛!咁咪夠均真囉!好過之後嫌收得少揼春啦!

乜都好,希望你下次可以收得足啲禮金啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
樓主俾人屌到潛埋水...... 陰功豬!

貪錢,縮骨,小家唔係罪呀!樓主我撐你呀!

回覆 引用 TOP

500一個人CHEAP? 500一家3個人來都收過

做幾多其實又有咩所謂......將來佢請返你去飲, 你咪做返幾多比佢囉.

之後我去返呢家人請飲, 原本諗住真係比返500佢算, 不過老婆又話做唔出, 最後都係比1000蚊3個人去, HAHA, 其實算好比面, 比雙賠左.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
封 50 蚊唔去.........擔保佢第時唔會再俾喜帖你

回覆 引用 TOP

樓主冇心"請"人飲就咪鬼派帖啦,請得就無謂計收返幾多

回覆 引用 TOP

引用:

酒樓300,酒店500

回覆 引用 TOP

聽同事講 佢有朋友一家四口
四個大人去飲都只係封1000
如果有小朋友就情有可原

引用:
原帖由 an_gry 於 2020-10-4 01:18 AM 發表

聽同事講 佢有朋友一家四口
四個大人去飲都只係封1000
如果有小朋友就情有可原
如果咁在乎人情多少.......冇柒擺酒囉

回覆 引用 TOP

你响邊度擺 俾咩人地食先?

回覆 引用 TOP

有套戲 張家輝封半張報紙做禮

回覆 引用 TOP

人情呢家嘢根本唔應該有 "公價", 每個人自身環境不同, 與擺酒人嘅關係又親疏有別, 有d人係自己仔女/兄弟姐妹結婚都請一餐, 有d 係老人家朋友, 都唔熟佢d 囝囝囡囡, 老人家喜歡熱鬧又請埋班朋友, 大家都唔熟, 咁點可以同一公價呢?  都係自己量力而為而矣.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]