• 瀏覽: 9,004
  • 回覆: 91
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 onion11 於 2020-7-10 06:52 PM 發表

依家公價真係一千,咁我真係太耐冇去飲了。
太貴。
擺酒,其實係為做而做。嘥錢又厄錢。
根本以前請飲真係大戶人家唔洗錢請人去
最多係回禮
宜家d垃圾就利用黎呃人情埋單 好心啦
無錢就慳d啦 學咩人充大頭鬼

個班咁既咩婚禮顧問包裝到好名正言順夾錢睇人做大戲
講真 除非真係好熟 否則我一律推晒去呢d比錢買難受既垃圾婚禮

有啲阿婆真係畀唔起錢,但你又要請佢做乜? 擺酒咁計較就不如唔好擺啦!

回覆 引用 TOP

咪派帖喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
我當年係攪小型婚禮,請啲親友時已經講咗唔使做人情,不過有啲熱情親友係都要做,有錢收已經當bonus.

回覆 引用 TOP

我早兩年結婚, 自己最怕請飲擺酒, 所以感同身受, 決定去 尖沙咀註冊 跟住喺天星碼頭拉大隊坐的士 去尖東史丹福食buffet
講到明全部人唔駛做禮 又多嘢食 生蠔長腳蟹乜都有 用埋酒店卡都係200幾蚊個頭 啲 親戚 朋友都唔知幾happy
食得又好
當佢300蚊齊頭 12人一圍咁計都係3600, 請嗰個冇壓力 ,被人請嗰個唔使做人情又開心。
啲朋友話擺晏晝 仲開心過擺夜晚; 一家大細一早起身換好衫呢我嗰餐, 晏晝食飽飽仲有時間去玩😁

要人夾錢俾你擺酒,仲要計住人哋俾幾多, 咪撚擺啦,正cheap精

回覆 引用 TOP

窮cheap精就咪學人擺酒啦!

回覆 引用 TOP

人情多小有咩問題?有問題係認識到你呢個朋友,係朋友咪當請人食餐飯,要計就咪輪比帖人啦

回覆 引用 TOP

公價$800-$1000喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mki1924 於 2020-7-15 01:56 PM 發表

根本以前請飲真係大戶人家唔洗錢請人去
最多係回禮
宜家d垃圾就利用黎呃人情埋單 好心啦
無錢就慳d啦 學咩人充大頭鬼

個班咁既咩婚禮顧問包裝到好名正言順夾錢睇人做大戲
講真 除非真係好熟 否則我一律推晒去呢d比錢買難受既垃圾婚禮 ...
而家去飲就係俾錢睇大龍鳳,有次飲玩到成10點先開席,收工趕來冇食野餓到儍,見好多老人家食左-兩個餸就要走啦,唔知邊個蝕

回覆 引用 TOP

一般酒樓800 酒店1000
除非窮老冇收入
否則500確係唔俾面
樓主對依d人心中有數咪算
人情多數有賺嘅 除非每圍好撚貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 AM 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
明顯是錢問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鯨魚一號 於 2020-7-15 02:38 PM 發表

我早兩年結婚, 自己最怕請飲擺酒, 所以感同身受, 決定去 尖沙咀註冊 跟住喺天星碼頭拉大隊坐的士 去尖東史丹福食buffet
講到明全部人唔駛做禮 又多嘢食 生蠔長腳蟹乜都有 用埋酒店卡都係200幾蚊個頭 啲 親戚 朋友都唔知幾happy
食得又好
當佢300蚊齊頭 12人一圍咁計都係3600, 請嗰個冇壓力 ,被人請嗰個唔使做人情又開心。
啲朋友話擺晏晝 仲開心過擺夜晚; 一家大細一早起身換好 ...
佩服你啊師兄 可以做個不一樣的婚禮
宜家既人根本係為擺而擺 千篇一律咁
所以我推得一定推晒
但係如果有朋友好似師兄呢d與別不同既請我反而會去

回覆 引用 TOP

老土核突嗰個係你本人

回覆 引用 TOP

咁請成家咁系要比成半萬?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]