• 瀏覽: 9,025
  • 回覆: 91
  • 追帖: 3
又要擺,又要計較,唔係個個好鍾意去等,嘥成晚時間睇你做show

回覆 引用 TOP

你咁老L套,去飲要規定價錢咩?
如果你要咁做,不如賣飛啦!
引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...

回覆 引用 TOP

或者佢真係拎唔出嚟呢?近排疫情冇工做好難講,如果我係佢俾咗五舊唔去算啦,喺屋企淥個公仔麵食囉。

回覆 引用 TOP

人情改為送禮,歪風不可長

回覆 引用 TOP

你都戇撚鳩鳩,知唔知乜嘢叫請飲?人哋肯嚟已經叫俾面啦,請得咁寒酸就咪撚請!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 AM 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
好話主要唔係錢宜家就係話係錢嘅問題,500蚊仲唔係錢係乜嘢啊

回覆 引用 TOP

如果唔係太熟嗰啲,俾面你才會去飲,李首富當年娶新抱都係擺幾圍就算

回覆 引用 TOP

係你唔夠人面啫

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
好明顯你有問題,仲洗問人。
第一:呢個時勢仲擺酒真係好自私,人地出席你已經要感恩,真係搵命搏黎同你贈興。
第二:咩叫公價呢,邊個話1千?一千蚊可以成家人食餐好嫁啦,點解要花係你身上?你果$10,000圍有幾多食物錢,黎既全然係俾面嫁咋,你仲有咩資格去嫌呢。你一係唔好請人,請而家經濟咁差咁多人失業你仲搞D咁既野。仲嫌人你知唔知醜丫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星升升 於 2020-7-11 04:36 PM 發表

咩叫「請飲」? 「請」既意思係你請人去飲,如果怕蝕就唔好學人「請」飲,改為夾錢食飯算罷啦
對。其實請飲有D似借錢,預咗冇回頭回本,係當朋友親人先請佢大家分享一下喜悅。湊人頭要路人甲幫手鄧場面又要唔蝕真係小心眼D。心胸開闊D啦香港人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
無錢就咪撚擺酒喇!

[ [ [ Work Hard, Play Hard ] ] ]

回覆 引用 TOP

真係最憎哩d新人,成日講人地比幾錢人情。做咩啫,無錢就咪擺酒啦,家陣去咪俾面你囉,咪成日當結婚擺酒係盤生意啦,要親友朋友去cover返你結婚開支。
我懷疑哩位親友會俾你講足成世。

回覆 引用 TOP

引用:

這個時期叫人去飲人情唔係封一蚊已經好比面啦!!

回覆 引用 TOP

而家好多人失業,俾5舊都算啦。。。

勿議論版務

回覆 引用 TOP

其實去飲係鄧你開心 至於人情 你無可能要大家包底 無錢之吾好擺酒 你明知你d 親朋都無咩錢既 點解吾擺酒樓 係你自己既問題

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]