• 瀏覽: 9,027
  • 回覆: 91
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
唔熟唔食~

回覆 引用 TOP

咁麻煩㗎!以後送杯碟套裝算,豐儉由人,又唔知價🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 03:55 AM 發表

想問大家有冇親友咁老土去飲仲做5舊?定你地都仲有人做緊5舊去飲?雖然好聽講句緊係話會嚟飲巳經好高興唔應該計較,但問心講句 mark數果下心裏面好難真係唔計較,而家傻嘅都知公價$1000 啩,知佢係窮嘅朋友比$700/ $800 都仲可以接受理解,但好親嘅親友又唔係好窮嚟都比 $500 真係一度懷疑佢係咪對我甚至有不滿或者自己討人厭?仲要唔止一個兩個親友咁老土核突...。 ...
可能近期有行業收入不足 手頭緊d,等市道好, 日後新年再派返利是比你仔女

回覆 引用 TOP

無錢就唔好學人擺酒啦!話明人情唔係夾錢食飯,人哋送禮物嚟我都咁開心,同人計較人情真係肉酸兼小家,人哋嚟係俾面你

請人飲喜酒原意係因為家有喜事請親朋親戚友來食飯,比利是像徵是利利是是,來飲喜酒不是來夾錢食飯,比是人情唔比是道理

回覆 引用 TOP

俾禮金係人情,唔俾係道理!因乜事咁on9要請飲先,你結婚你生日係你事,因乜解究你要人課金先?

回覆 引用 TOP

吾派帖,就不來!
自招的

回覆 引用 TOP

咁介意人情就唔好擺酒啦,人情唔可以逼人,疫情下冒住生命危險去飲你個餐已好比面

回覆 引用 TOP

經濟差,可能其根本吾想來飲

回覆 引用 TOP

引用:

樓主擺多幾次就有機會賺返

回覆 引用 TOP

樓主你好柒呀
請人飲呀 唔係要求人黎飲呀
封錢比你都叫心意 封報紙比你囉一係

Du bist sehr stark  (Ja, Ich bin viel stärker, als ich je gedacht hab)
Du bindest einen Blumenkranz  (Ich entferne welke Blumen)
Wieso siehst du so traurig aus?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 implaygirl 於 2020-7-10 11:38 AM 發表

差唔多$10000/圍。其實意思唔係想有心去計人頭除返開叫人來夾錢,只係拆禮時見到有親友比 $500人情真係感覺唔太好受,主要唔係錢,係我覺得點解會咁都比得出手,係我問題?定佢地自己有問題厚面皮? ...
人地可能份工都唔穩陣,今日唔知聽日事,咁計較做咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 h17 於 2020-7-11 09:33 PM 發表

無錢就唔好學人擺酒啦!話明人情唔係夾錢食飯,人哋送禮物嚟我都咁開心,同人計較人情真係肉酸兼小家,人哋嚟係俾面你
成日覺得人地老馮夾錢俾佢地結婚,痴能線

回覆 引用 TOP

引用:

其實成段嘢咪就係講緊
同淨係講緊錢囉

又唔係夾份食飯

回覆 引用 TOP

疫情之下,仲有人會去飲!你親友冒生命危險黎飲,你應該係比返錢先啱。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]