• 瀏覽: 2,056
  • 回覆: 10
如題, 我同老公一齊左8年, 有個6個月大bb, 最初生完bb, 離婚嘅感覺好強烈, 成日喊,但嗰時好大原因係荷爾蒙, 三個月之後心情就好好多。我唔可以話我地生活唔開心, 佢都錫我, 但好多一路存在嘅分歧喺有左bb之後就更明顯左, 例如生完同屋企人接觸多左(我同我屋企關係好好, 而佢就對佢爸媽好一般), 為左呢方面嘅爭吵都多左, 對bb甚至對工人, 總之就好多位以前覺得不大問題, 但到屋企多左兩個人時, 問題就出晒黎。對bb嘅耐性, 同佢對工人態度(好介意工人夾多左餸etc)都令我覺得對佢厭惡感愈來愈強烈。。。 雖然成日會諗, 但我都幾肯定自己唔會離。好想聽下其他人係點, 生完之後都係會變差左?

引用:
原帖由 Betrutoyrself 於 2020-7-6 10:03 PM 發表

如題, 我同老公一齊左8年, 有個6個月大bb, 最初生完bb, 離婚嘅感覺好強烈, 成日喊,但嗰時好大原因係荷爾蒙, 三個月之後心情就好好多。我唔可以話我地生活唔開心, 佢都錫我, 但好多一路存在嘅分歧喺有左bb之後就更明顯左, 例如生完同屋企人接觸多左(我同我屋企關係好好, 而佢就對佢爸媽好一般), 為左呢方面嘅爭吵都多左, 對bb甚至對工人, 總之就好多位以前覺得不大問題, 但到屋企多左兩個 ...
生手父母 可能有壓力, 始終現在人 愈來愈顧及 個人時間。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-7 11:18 AM 發表

生手父母 可能有壓力, 始終現在人 愈來愈顧及 個人時間。
我唔介意做得比佢多, 但我會介意佢要去同工人斤斤計較。。。佢屋企人都係勁計較嗰種, 佢呀媽係唔中意我地帶埋工人出去食飯, 覺得蝕左。我唔想第日小朋友都係咁樣對待其他人, 唔夠kind

引用:
原帖由 Betrutoyrself 於 2020-7-7 07:54 PM 發表

我唔介意做得比佢多, 但我會介意佢要去同工人斤斤計較。。。佢屋企人都係勁計較嗰種, 佢呀媽係唔中意我地帶埋工人出去食飯, 覺得蝕左。我唔想第日小朋友都係咁樣對待其他人, 唔夠kind ...
其實你要接受 每個人有 個人自由 架喎!

你老婆明顕唔鍾意個工人 係佢自由, 佢阿媽 唔鍾意帶佢去食飯 亦是自由, 你只可以選擇 換過一個工人!

你可能新請工人, 同工人係應該 計較, 唔係佢會 貪心 同 好懶 兼唔聽話, 我建議工人野交比你老婆搞,唔like就換過一個。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-7-7 08:10 PM 發表

其實你要接受 每個人有 個人自由 架喎!

你老婆明顕唔鍾意個工人 係佢自由, 佢阿媽 唔鍾意帶佢去食飯 亦是自由, 你只可以選擇 換過一個工人!

你可能新請工人, 同工人係應該 計較, 唔係佢會 貪心 同 好懶 兼唔聽話, 我建議工人野交比你老婆搞,唔like就換過一個。 ...
係我老公😅 係呀, 其實第一次請工人, 但我覺得佢又照顧呀女, 大家一齊住, 唔係唔應該計較, 希望佢都做得開心, 亦會對bb好
我媽咪屋企都有請工人, 做左十幾廿年, 後來有發現佢偷錢, 其實聽完你咁樣講, 我又有d啟發咁。。。可能真係唔應該對工人太好?

引用:
原帖由 Betrutoyrself 於 2020-7-7 09:57 PM 發表

係我老公😅 係呀, 其實第一次請工人, 但我覺得佢又照顧呀女, 大家一齊住, 唔係唔應該計較, 希望佢都做得開心, 亦會對bb好
我媽咪屋企都有請工人, 做左十幾廿年, 後來有發現佢偷錢, 其實聽完你咁樣講, 我又有d啟發咁。。。可能真係唔應該對工人太好? ...
你一定要令 工人 有少少怕你 敬畏你 先得, 唔係愈做佢愈自以為是,唔聽你講, 之後少少事可能發你脾氣。

有時對佢可以好D,但不要經常 變成常態。

我每日比錢佢買宋,都要佢寫低買左乜同幾多錢, 唔好比佢打斧頭 開始貪錢。

最重要唔好為 工人 同家人嘈交, 真係唔掂換過工人。

回覆 引用 TOP

我都有小朋友,我都常為孩子事、家庭碎事爭吵,每次我都會激到想分開,但事過境遷後,都知係一件小事,又開開心心咁生活,我諗每對夫婦都會日復日咁有小爭執,跟住又恩愛如昔;最重要大家明白喺為個家、為孩子、為你愛及愛你的人。樓主,祝福你一家

回覆 引用 TOP

我哋都系第一次做父母
剛開始會覺得力唔從心
有時候會覺得對方幫唔上啲忙所以感覺很累
唔緊要邊個都系慢慢學會慨一定會好慨哦

回覆 引用 TOP

你所帶出的問題, 聽來都是很細小的問題.  只要佢對你同BB好. 有愛就可以彌補好多野.
其實有時我對我老公都有一殺那既離婚念頭, 不過好快就冇左.
會不會係你產後抑鬱?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Betrutoyrself 於 2020-7-6 10:03 PM 發表

如題, 我同老公一齊左8年, 有個6個月大bb, 最初生完bb, 離婚嘅感覺好強烈, 成日喊,但嗰時好大原因係荷爾蒙, 三個月之後心情就好好多。我唔可以話我地生活唔開心, 佢都錫我, 但好多一路存在嘅分歧喺有左bb之後就更明顯左, 例如生完同屋企人接觸多左(我同我屋企關係好好, 而佢就對佢爸媽好一般), 為左呢方面嘅爭吵都多左, 對bb甚至對工人, 總之就好多位以前覺得不大問題, 但到屋企多左兩個 ...
樓主你個case同我宜家差唔多
未有bb前大家都好好
生左之後啲問題就出晒黎
我到宜家仲認為老公既性格係唔應該要小朋友
佢又冇耐性陪bb玩
仲成日話:你可以唔湊 俾我屋企人湊 總之有人湊就得
但我想講 如果咁點解要生?
我都鐘意小朋友 有時係辛苦又要返工又要做家務
自己小朋友當然想自己湊返
我6299都幫唔到手湊 因爲年紀大 手震腳震
我老公就靠佢啲家姐幫手(家姐冇結婚)

回覆 引用 TOP

引用:

結婚.....結完就分

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]