• 瀏覽: 4,265
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 87er 於 2020-7-9 08:22 AM 發表

雖然打小朋友係犯法,
但仍支持適當的打~只限打手板,
十歲八歲後就唔應打了,
你老婆打女,
你就錫返個女,
一個做好人一個做醜人。

“佢話我唔幫手教囡“
佢意思係佢教女時你唔好出聲,
一就你去教。 ...
其實好多時候你同個小朋友講佢係明白自己做錯咗啲咩,
無論個小朋友再錯都好都唔應該打,
你永遠都唔知可以有幾大陰影,
以前我阿媽一吸完毒賭錢輸咗就對我郁手,
一開始都係打手板,但一開咗呢個頭就唔會停得到,
扯頭髮丶成個拎起揼嚟揼去丶攞菜刀斬,
一開咗個頭只要有多幾次佢心情好差好嬲就會用愈多暴力。
所以我一大個少少(十幾歲嗰陣時)轉手將佢送入戒毒所,
出嚟無耐再送佢去精神病院,之後一眼都無再睇過佢。
你對個小朋友好定唔好,無論嗰件事有幾微不足道佢都會記一世,而最後一定會報翻係你身上

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-16 11:13 AM 發表

其實好多時候你同個小朋友講佢係明白自己做錯咗啲咩,
無論個小朋友再錯都好都唔應該打,
你永遠都唔知可以有幾大陰影,
以前我阿媽一吸完毒賭錢輸咗就對我郁手,
一開始都係打手板,但一開咗呢個頭就唔會停得到,
扯頭髮丶成個拎起揼嚟揼去丶攞菜刀斬,
一開咗個頭只要有多幾次佢心情好差好嬲就會用愈多暴力。
所以我一大個少少(十幾歲嗰陣時)轉手將佢送入戒毒所,
出嚟無耐再送佢去精神病院,之後一眼都無再睇過佢。 ...
我以前比老豆吊住來打,
打到死下死下,
比佢當出氣袋,
所以政府先禁打小朋友。

有冇影響全靠小朋友以後際遇,
際遇唔好就有陰影,
際遇好就話好彩父母當年強烈管教我。

小朋友係屋企唔怕父母的話好易反叛,
有幾多個小朋友聽教聽話?
父母最好一個做醜人一個做人,
軟硬兼施先得。

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-16 11:32 AM 發表

我以前比老豆吊住來打,
打到死下死下,
比佢當出氣袋,
所以政府先禁打小朋友。

有冇影響全靠小朋友以後際遇,
際遇唔好就有陰影,
際遇好就話好彩父母當年強烈管教我。

小朋友係屋企唔怕父母的話好易反叛,
有幾多個小朋友聽教聽話?
父母最好一個做醜人一個做人,
軟硬兼施先得。 ...
我同意係應該軟硬兼施,但教育第一件事係以身作則,
家長一邊教小朋友打人係唔啱所以唔應該打架唔可以郁手,
叧一方面就郁手打個小朋友,
唔好話有啲咩唔同話係教育去美化呢個行為,小朋友打架郁手都有好多理由佢啲理由喺佢眼中一樣站得住腳,
重點係打人呢一個行為本身就係錯。
一方面教佢奉公守法,但係自己又犯疏忽照顧兒童丶蓄意傷人,
小朋友係一張白紙,佢地嘅行為係向父母丶身邊嘅人學習,如果佢真係做錯啲咩,第一個應該反思嘅其實係家長

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-16 11:44 AM 發表

我同意係應該軟硬兼施,但教育第一件事係以身作則,
家長一邊教小朋友打人係唔啱所以唔應該打架唔可以郁手,
叧一方面就郁手打個小朋友,
唔好話有啲咩唔同話係教育去美化呢個行為,小朋友打架郁手都有好多理由佢啲理由喺佢眼中一樣站得住腳,
重點係打人呢一個行為本身就係錯。
一方面教佢奉公守法,但係自己又犯疏忽照顧兒童丶蓄意傷人,
小朋友係一張白紙,佢地嘅行為係向父母丶身邊嘅人學習,如果佢真係做錯啲咩,第一 ...
我有朋友未有小朋友時話唔會打小朋友,
因佢比阿媽打大,
返學成日比老師打手板,
好反感打小朋友,
有次見到佢打佢小朋友,
我話佢講過唔打小朋友嘅喎,
佢話佛都有火~

教小朋友要多方便實施,
身教、言教、獎勵、懲罰、自力…

如果打手板係有陰影,
咁言語上責罵亦有陰影,
唔打、唔責罵啦…
到時“唔顧佢感受“亦話有陰影

仲使教小朋友?

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-16 12:35 PM 發表

我有朋友未有小朋友時話唔會打小朋友,
因佢比阿媽打大,
返學成日比老師打手板,
好反感打小朋友,
有次見到佢打佢小朋友,
我話佢講過唔打小朋友嘅喎,
佢話佛都有火~

教小朋友要多方便實施,
身教、言教、獎勵、懲罰、自力…

如果打手板係有陰影,
咁言語上責罵亦有陰影,
唔打、唔責罵啦…
到時“唔顧佢感受“亦話 ...
咁好多人唔打唔鬧依然可以教好小朋友,我淨係話你今日點對個小朋友,他日個小朋友就會點對你,由頭到未無話過咩乜都有陰影就唔洗教,係你諗得太極端。
你朋友打小朋友,咁當佢個小朋友打架打人嘅時候佢就冇立場出聲話個小朋友,
因為佢自己都做唔到唔郁手。
好簡單嘅道理,你點對人人就點對你,你自己都做唔到嘅嘢就唔應該要求其他人做得到

引用:
原帖由 晚間遠方的旅程 於 2020-7-16 12:52 PM 發表

咁好多人唔打唔鬧依然可以教好小朋友,我淨係話你今日點對個小朋友,他日個小朋友就會點對你,由頭到未無話過咩乜都有陰影就唔洗教,係你諗得太極端。
你朋友打小朋友,咁當佢個小朋友打架打人嘅時候佢就冇立場出聲話個小朋友,
因為佢自己都做唔到唔郁手。
好簡單嘅道理,你點對人人就點對你,你自己都做唔到嘅嘢就唔應該要求其他人做得到 ...
教唔教得好小朋友就大家都唔知,
小朋友未來會點大家都唔知,
亦冇人識教,
冇一本適合全人類的天書。
始終覺得教小朋友要讚、氹、罰、嚇…
之後小朋友點~就睇佢造化、睇佢本性。

“由頭到未無話過咩乜都有陰影就唔洗教”
我知你冇講過,
我亦冇話你講過,
只係打個譬如。

回覆 引用 TOP

你有幫手湊女都好好
要同個老婆好好傾下, 教小朋友要好有耐性, 湊小朋友都好辛苦.

回覆 引用 TOP

你老婆教仔太心急了,個bb會特別反感的,可能會有心理陰影,教仔唔系打就得啦,一定不可以用脾氣去教,不然個bb大個就會養成壞習慣,老豆呢應該樹立一個好榜樣,唔系帶bb出去玩就系負責了,要多方面的去關心個bb,就好像個bb唔使出聲個老豆就知道個bb想要咩野

回覆 引用 TOP

我仔太扭時,我會同佢講你唔洗刷,由得牙蟲先生蛀晒佢。我得閒又俾佢望下我既已補蛀牙,佢唔敢唔刷,冇得刷會爆扣咸,不過都會扭要我幫佢刷。

回覆 引用 TOP

不要打,耐心教育4歲了她很多都懂了,耐心點就好。

回覆 引用 TOP

打小朋友係犯法, 呢個版一直都主張法治, 所有犯法的人都係黑暴曱甴

無理由俾你老婆變成黑暴曱甴
無論什麼理由, 都唔可以打小朋友

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]