• 瀏覽: 2,224
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
我說說自己情況:
一個人揾三個人使,老婆湊仔冇工作,自己收入不算高但夠使。

但我份人財務管理概念極重、極嚴謹。目光長遠財富增值至60歲財務自由。所以每月强制自己儲4成收入月供股票。所以平時自己亦控制開支,消費管理好嚴。

咁呢兩日屋企使多咗,我同佢講這個月餘下時間睇返緊d,因為佢冇開支管理概念。跟住就大家開火互片。

大家點面對夫妻財務觀點分歧問題?

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-6 01:02 AM 發表

我說說自己情況:

但我份人財務管理概念極重、極嚴謹。目光長遠財富增值至60歲財務自由。所以每月强制自己儲4成收入月供股票。所以平時自己亦控制開支,消費管理好嚴。

咁呢兩日屋企使多咗,我同佢講這個月餘下時間睇返緊d,因為佢冇開支管理概念。跟住就大家開火互片。

大家點面對夫妻財務觀點分歧問題? ...
係邊度跌倒,便在邊度爬噃起來,如果因金錢問題吵架,最好用噃D錢來解決問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-6 01:02 AM 發表

我說說自己情況:

可以點呀?!
—係你鬆返啲,—係佢緊返啲,大家遷就下。

回覆 引用 TOP

引用:

我說說自己情況:

師兄我建議生活平衡,有無60歲命邊個知呢? 咁慳到頭來一場空呀

引用:
原帖由 mxsaloong 於 2020-7-6 09:14 AM 發表

師兄我建議生活平衡,有無60歲命邊個知呢? 咁慳到頭來一場空呀
其實我財務管理做得緊,最大目標都係積累多d錢留比仔。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-6 09:16 AM 發表

我觀念唔同你,最緊要平衡到家庭家生活,我自雇工作(家居工程),收入不隱定,時多時少,老婆食店兼職,夫婦有共識,扣除基本開支,$全入户口,間中消費吓無傷大雅!

仔女方面,從少教導佢哋呢個世界冇免費午餐,要享受必要先付出嘅,凡事靠自己!將來如有$都唔留太多俾佢哋!
留千萬家財不如教他正確人生觀!

回覆 引用 TOP

有錢就要用,投股票都有風險,到時人財兩空。萬一中途有意外,就系人在天堂錢喺香港

回覆 引用 TOP

緊係鬧交啦、屋企使多咗做乜話佢使多咗、你無份使?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-7-6 09:16 AM 發表

都唔知你堅持咩?!
佢洗得唔啱,你要教!
佢洗得啱,但條數大。你又要留40%,你咪返多份工!

回覆 引用 TOP

引用:

我說說自己情況:

根據心理學夫妻相處之道, 你只能控制自己方面, 不能要求對方改變。

主要問題係你唔係冇錢洗, 錢唔洗就係浪費, 未來嘅野冇人知,為D唔用嘅錢黎嘈 就真夠儍!

回覆 引用 TOP

引用:

我說說自己情況:

以身作則。自己使用慳啲。對老婆就唔好出聲。佢一個人湊仔無收入有時好抑壓好無安全感,如果不是經常發生又太過份就算啦。
其實理財謹慎係好,但家人更重要。真係唔夠咪去兼職,老婆見到的話始終都會明的。

回覆 引用 TOP

引用:

肯定留得多就係仔,唔会变叉燒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mxsaloong 於 2020-7-6 09:14 AM 發表

絕對贊成,學我呀媽話:錢在銀行,人在天堂。應洗即洗!
申利:呀媽有4個單位收姐

回覆 引用 TOP

俾到家庭基本要求冇錢冇本事老婆走佬?自己檢討下?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]