• 瀏覽: 22,520
  • 回覆: 192
本主題由 nc99999 於 2020-7-8 04:47 PM 關閉
[隱藏]






【進退兩難】港女戀上與小10歲巴基斯坦籍男友 未婚懷孕同居始知對方超級文盲
  • 發佈時間: 2020/07/04


婚姻乃人生大事,如果另一半是個文盲,你會否介意?近日一名香港女子在討論區發帖指,自己與小10歲的巴基斯坦籍男朋友最近因意外懷孕而同居,惟朝夕相處下始發現對方是一個不會英文、不會計算,甚至不會讀寫自己母語的「超級文盲」,正猶豫是否應該與男友結婚。
該港女在「親子王國討論區」以「請問呢度有無人男朋友/老公是巴基斯坦人」為題撰文,指自己現年38歲,男友則28歲,為巴基斯坦籍人士,沒有香港身份證。兩人因意外懷孕而同居,事主本欲與對方結婚,但在深入了解後,發現另一半竟然是文盲,
「我發覺佢完全唔識字,烏都語(巴基斯坦語)都唔識寫,唔識睇,唔好話英文,原來佢一直WhatsApp我都係用Google Voice Translate。」
更甚的是,原來對方不知道減乘除符號的意思,
「即係你比條數佢,比如10-5 =? 佢唔識答你,因為佢唔知減號代表咩。」
男友自稱讀9年書 缺乏基本常識
事主續指,男友不知道一星期有7日,至於英文,又要從最基本的字母A、B、C教起,
「你們巴基斯坦男友,老公會這樣嗎?我發覺佢連基本常識都沒有。巴基斯坦教育真的如此低嗎?佢同我講佢讀咗9年書。」
她坦言對兩人的婚姻無信心,不想與對方結婚,怕離婚時手續複雜,但念在腹中的孩子,正猶豫應否結婚:
「但話晒佢係BB爸爸,所以都唔知幫唔幫佢拿身份證好。」
網民:睇唔到你哋有將來

帖文引起網民熱烈討論,先有人質疑「太假」,因當地有一定教育水平,如在港長大,更應有接受本地教育,認為事主形容的情況過份極端。有人則認為如事主所言屬實,並不看好兩人的婚姻,甚至有人直言:「講真我睇唔到你哋有將來」、「我勸你依家要狠心啲,如果唔係你會一世痛苦」。

有網民又指,如男方連計算和簡單英文也一竅不通,難以找到工作,變相要事主供養,「冇身份證即係你起碼要養佢直到攞到身份證,但乜都唔識點搵到工」。

有人提醒,有外籍人士可能會透過欺騙感情以獲取香港居留權,呼籲事主慎重處理,也毋須急於結婚,再深入了解後待決定。



现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
熱賣及精選
现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
女仔吃亏


黄絲港女痕起上嚟飢不擇食而家才後悔。


[隱藏]
 
港女有冇講下佢自己有幾高質?


港女幾十歲人都唔識叫人帶套被人中出??大家差唔多level 啦!!!

[ 本帖最後由 kenchan42015 於 2020-7-5 01:13 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

38歲嘅賣剩蔗真係咩都做得出。


回覆 引用 TOP

真係抵L死,好揾唔揾,揾印巴呢d冚家剷?根本佢哋係垃圾


砌得咪得囉
哈哈



有啲年青人讀到大學畢業咪一樣冇腦,文盲起碼唔洗坐監


回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
咩都唔識不要緊。應有基本性知識掛?唔係點識中出。


回覆 引用 TOP

whatsapp完就可以上床?


回覆 引用 TOP

淨係識吊西


識造愛滿持久力強滿足到個女就得啦

[ 本帖最後由 wang8699 於 2020-7-5 12:36 PM 編輯 ]



最文盲兼眼盲應是那位38歲女主角


回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
就係因為無讀書,文盲先比崇洋腸港女乘虚而入騙咗上牀。
個细路出咗世睇吓係咩種先好認頭呀巴基斯坦老友。黃屍崇洋腸港女好L奸閪㗎。



提示:支持鍵盤翻頁左 右