• 瀏覽: 6,076
  • 回覆: 25
想知普遍比屋企人幾多錢?

我唔係屋企住 而家一個月比一萬二屋企(人工三萬五一個月)
有d人就覺得做仔女要孝順,所以要比錢
有d人就話唔洗比家用,有多左既錢先比
有d人就係得閒一年比幾次5000蚊屋企人洗

你地通常比幾多錢屋企?

嘩!你都算乖仔俾咁多,仲唔喺屋企住🤓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flyingredpanda 於 2020-7-4 04:34 PM 發表

你地通常比幾多錢屋企? ...
考順不須要同別人比較,出自內心便可以。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 flyingredpanda 於 2020-7-4 04:34 PM 發表

你都唔同家人住,
最好過年過節先比5000蚊屋企人洗。

通常比人工3成
而家疫情關係比6成

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-4 10:46 PM 發表

你都唔同家人住,
最好過年過節先比5000蚊屋企人洗。
哇 做你爸媽真係慘

引用:
原帖由 秋天強勁的廁紙 於 2020-7-4 10:46 PM 發表

通常比人工3成
而家疫情關係比6成
人有依賴性,
有朝一日你比少個崩就嘈…
也要為自己將來草下錢。

樓主已經冇同屋企人住,
可能已婚,都叫自己有一頭家,
未婚,都要自己草錢成頭家。

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-4 11:01 PM 發表

人有依賴性,
有朝一日你比少個崩就嘈…
也要為自己將來草下錢。

樓主已經冇同屋企人住,
可能已婚,都叫自己有一頭家,
未婚,都要自己草錢成頭家。 ...
咁有好多因素要睇既
父母有無能力工作
家境如何
自己經濟能力負擔(學你話齋可能有自己住家或儲錢)
但係多與少都好我覺得每個月都要比啲

引用:
原帖由 秋天強勁的廁紙 於 2020-7-4 11:08 PM 發表

咁有好多因素要睇既
父母有無能力工作
家境如何
自己經濟能力負擔(學你話齋可能有自己住家或儲錢)
但係多與少都好我覺得每個月都要比啲
四川有位揸拐杖做快遞的青年人~點會冇能力工作?
工作一定有,爭在你父母做唔做,
上水羅伯七十歲仲做清潔工人~
當然食咗糖再食蔗就唔甜了。

過年過節比五千,
平均一個月都唔少,
最緊要唔好對子女太過依賴。

離開父母後比父母的錢唔係叫家用係叫孝順,比父母飲茶。
家~已經在自己屋企個度,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天強勁的廁紙 於 2020-7-4 10:48 PM 發表

哇 做你爸媽真係慘
佢父母自己有錢夠生活咪得囉,我父母的錢每月都洗唔晒,我老豆每個月都要花一萬買下馬仔先安樂。

回覆 引用 TOP

每個家庭狀況唔同,俾家用量力而為,樓主唔同屋企人住算比得多。

回覆 引用 TOP

引用:

其實睇你幾多兄弟姊妹啦,我覺得如果比阿媽計返佢大約每月有8千至1萬鬆d 洗費都okay 啦,咁如果你一粒仔咪比8千,如果你有兄弟姊妹例如3個人咪除開每人夾$3500。其實阿媽夠用就可以,自己都要儲少少比自己將來家庭用。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]