• 瀏覽: 1,679
  • 回覆: 15
男人五十六十甚至七十,重係血氣方剛,至於女人
又唔知點o計我話,都係視乎佢嘅教育程度,文化
水平同人生經歴。歡迎大家討論聊天。
言歸正題,女人唔同男人,有老公男友情人,溫馨開
心,你叫佢花時間陪你聊,真係啋你都儍。
致於果D離婚失戀嘅,就心情低落,又無心情。
男人同女人最大分別係 :  女人往往死剩把囗,
每當同男人吵時,把口好似利劍,可以殺死男人。
其實男又好女又好,不外乎 :
1.知識領域
2.文化修養
3.人生觀念
4.個人喜好
5.童年背境
6.近朱者赤
以上主宰一個人嘅本質,如果能夠明白對方以上嘅
數據,咁...基本上你可以大致了解對方,把握對方心
理,去包容相處。
上咗五十,人生經歴見識較豐富,而單身女人係包括 :
未婚丶失婚(老公去咗) 同 離婚。
女人天性熱愛家庭兒女,而男人係工作同快樂。
男人同女人口曹交係最笨,因為女人係會發爛喳,同
永遠唔認輸。
女人鬧老公亦係最蠢,因為老公會靜靜雞出去搵個
後生溫柔啲嘅傾計開心。
人只有寂寞之下,內心先多嘢傾。人隨住年紀愈嚟
愈老,就愈孤單,而更多嘢講。
後生時鍾意聽、鍾意講, 同埋 鍾意寫,咁...到咗自己
老嘅時候就並非只係識得任任沉沉,嚴哩嚴囉,令人
反感避開你。
女人可以一世為家庭,細個做家務,大個照顧父母同仔
女,甚至湊埋孫返放學。
男人唔入錯行嘅話,可以做死一世,唔想退休。
後生果陣,女仔睇唔起男仔,討厭佢哋無知唔夠成熟同
埋思想幼稚,而人到中年,男人望吓同自己同年嘅女人,
覺得佢哋
已經好老啦 !
女人成世唔老就真係好可愛,而男人成世唔病就真係好快樂

1.知識領域 係所指其人之教育、見識丶領略 ,所包含之範圍廣泛與否
2.文化修養 係所指其人所受傳統之文學思想之感化影响,從而能夠修
其行為而養心養身。
3.人生觀念 係其人對自己所抱之目標,去過日子。對物質上及精神上滿足之追求。
4.個人喜好 係其人之嗜好,吃喝玩樂聽睇寫唱等個人之喜歡行為。
5.童年背境 所謂三歲定八十,江山易改本性難移。父母亦影响其根本性格。
6.近朱者赤 按其人之生活習慣、工作環境,接觸人物等亦影响其人。
綜合以上數重點,基本上已經支配了其人思想與行為。
.
.....................................................................................................
與人相處而視為友者,有責任向對方介紹自己,亦有責任
去了解對方,此乃誠意。以誠相處,時以計日,日以計年,
日子久了彼此大家都互相了解而會體諒包容對方,並抱
長久之友情或愛情關係,去作持續發展,為此生之生活添
加更多色彩。
.
....................................................................................................
由於受過去大半年之疫情影响,使自己減少了
外出,而增加了躲在家中觀看網上視頻之時間。
所謂科技發達進歩,資訉自由開放,令現今生活
能足不出門可知天下,所謂 :
一指傳情通天下
兩眼看文識古今
(以上之聯我是原作人)
手機多元化之功能及帶來之享受,使現今單身者
(包括我在內)能夠不至太寂寞。從自己觀看網上
視頻片段(包括各國一切之歌舞旅遊生活寫照及
教育等)之後,一則能增加自己之  知識領域 , 從而
亦提高自己之  文化修養 。與此同時會漸漸改變
自己之 人生觀念 。
其實與人相處共羸融和,並非去挑剔對方缺點,而
係去不斷改變自己,找出以往曾犯錯誤所在,從而
反省而更改才是明智及進歩。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
估唔到我去溝五十幾嘅亞婆,俾房東捉我黃脚雞
而要鎖我。好彩我識金蟬脫殻走甩咗,而家又去
搵個新嘅。
男人永無寂寞,除非死咗

沉日出帖今日封
皆因吸灠幾千重
資訊科技本無毒
趕客板主叫房東
溝婆五十借此地
點知熱鬧對針鋒
香討難得文章看
來自亞叔蠢言衷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-7-4 06:33 PM 發表

估唔到我去溝五十幾嘅亞婆,俾房東捉我黃脚雞
而要鎖我。好彩我識金蟬脫殻走甩咗,而家又去
搵個新嘅。
男人永無寂寞,除非死咗
而家五十幾歲嘅女性都唔顯老架

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念

回覆 引用 TOP

我同意,難怪舊年我連六十亞婆都溝佢上牀,
重叫我做佢嘅死鬼老公,大力D

有網友睇倒以上標題序言而Whatsapp問我
第6點下面嗰段,
'基本上已經支配了其人思想與行為'
點解要支配人的思想與行為?
我答如下:
[21:19, 2020年7月4日] 你係乜人,諗緊乜,都係根據你以往所受所遇所作呀.
因為你喺任何時候
嘅舉動,係关乎於
你過去之一切
[21:21, 2020年7月4日] 你如果失去過去,你变回初生嬰兒,本能係哭,叫亞媽
所以早知早覺,叫自己清醒而反思過去,錯嘅,對嘅,俾自己作評
當人再老D,記憶就漸失去,亦失去自我
人生難得交上真誠之伴,時刻提醒自己,及去回味過去,好似自己影子相隨
這個真是難得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RV356484 於 2020-7-4 10:02 PM 發表

我同意,難怪舊年我連六十亞婆都溝佢上牀,
重叫我做佢嘅死鬼老公,大力D
你意思係叫錯你個名?

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念

回覆 引用 TOP

佢當時幻想緊我係佢以前嘅老公(佢老公死咗有十六年)
即係話女人六十都有性慾同性高潮,
所以各位男女,努力D

回覆 引用 TOP

男人有賓周春袋,女人有個閪

回覆 引用 TOP

水蛇春咁長嘅文章睇都唔想睇

引用:
原帖由 橋頭高桥名人 於 2020-7-4 10:31 PM 發表

水蛇春咁長嘅文章睇都唔想睇
一個花甲情聖係咁囉囉嗦嗦,有得佢自我感覺良好,好過青山又多一個吧。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

路遙知馬力
香討見文心
面對全球公開之互網資訊領域,
自己嘅發言,係要承擔。
所謂討論係以個人之見解去針對標題發表。
坦白講香港人大部份對語文之表達能力真
是差勁極了。歸根其由,因為香港從來都沒
有優秀的本地文化。從戰後黄賭毒開始,到
辛勞謀生,及至娯樂八卦,聲色吠馬之商業潮
流,大衆傳媒以電視劇集電影題材,利用本地
文化求劣不求雅,要鬭不要和的心態去發展。
回歸正題,由於女性留於家中居多,因此接觸
潮流電視媒體資訊之時間較長,久而久之其
心理觀點亦受其内容主宰擺佈,而失去自我。
..............................................................................
記得以前以 iCQ 聊天之年代,大家以即時通
訊之方式,可同時與多人共聯。而當發覺對
方語無淪次之際,可立即刪除對方而不會介
入聊天室。然而時至今日之香討,其性質已
變。討論是其次,發洩成真實。大部份無聊
之士以字作劍,去攻擊他人。這已成今天之
潮流文化。

回覆 引用 TOP

以下引用
是不是所有女人都不講道理啊,我老婆不講理                                
作題,而我的回應是:
全球女人天生唔講理,只講愛。
呢種係母性心態。
所以做男人要明白, 女人為關心為管敎
(好似對仔女ロ甘)老公而做出不合成年
人嘅行為而身不由己。

記住: 女人係感情弱者,男人千萬唔好傷
害イ巨,要呃要乙水イ巨ー世o

回覆 引用 TOP

一個花甲情聖係咁囉囉嗦嗦,有得佢自我感覺良好

男人同女人最大分別係 :  女人往往死剩把囗,
每當同男人吵時,把口好似利劍,可以殺死男人。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

大家同枱食晚飯,見有個單身未婚中年女人,佢
真係無乜話題好講。無婚姻、無老公、無仔女。
而單身男,往往都識得吹吓自己點威。
正如我標題所講 : 男女之別

回覆 引用 TOP

世間男人永遠是站
在男人一方,而女
人亦皆是o
男女永遠不會有完全一置的見解,也
無須要求達到。
這是人類的自然生
態心理現象。
人類的智慧能順應
自然而活,取其和
平共羸o