• 瀏覽: 3,367
  • 回覆: 44
繼續定放棄?

結婚已四年,太太經常依賴外母上門照顧她的起居飲食。外母和太太互相依賴的習慣,已完完全全破壞我理想的婚姻生活。
倒是向太太反映了我的感受,但不得要領。她覺得沒需要改變!

我的感覺是,太太仍是外母未結婚前的掌上明珠,我家每樣事情外母都介入,太太好樂意有外母照顧。一對正常夫妻成家立室不是這樣吧? 事實上,太太給我覺得她愛她的家人多過我這個老公。

我不是要阻止太太孝順母親,但每樣事情應適可而止,放假陪伴我的日子也只留給她的家人。過節時有時連登門造訪老爺奶奶也不情願,做人老婆和媳婦也不是這樣做吧? 有無尊重我和我家人?

久而久之,她有她們的生活模式。我彷彿完全變了個外人。每次討論這個問題總是我不對,她完全沒有責任?

差不多超過2年沒有夫妻性生活,咁既婚姻,仲有咩可做?

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-3 02:54 AM 發表

繼續定放棄?

結婚已四年,太太經常依賴外母上門照顧她的起居飲食。外母和太太互相依賴的習慣,已完完全全破壞我理想的婚姻生活。

我的感覺是,太太仍是外母未結婚前的掌上明珠,我家每樣事情外母都介入,太太好樂意有外母照顧。一對正常夫妻成家立室不是這樣吧? 事實上,太太給我覺得她愛她的家人多過我這個老公。

我不是要阻止太太孝順母親,但每樣事情應 ...
太過依賴外母估你都唔係咁介意,
最攞命係兩年冇性生活,
係咩要佢媽喱係床下底教佢先肯?

Obviously she not a qualified wife la. To their family you are always a outsider.

引用:
原帖由 87er 於 2020-7-3 09:58 PM 發表

太過依賴外母估你都唔係咁介意,
最攞命係兩年冇性生活,
係咩要佢媽喱係床下底教佢先肯?
每次同佢傾個問題
佢都唔覺自己有問題先係問題
反而覺得我唔尊重佢和家人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simplelove168 於 2020-7-4 12:49 AM 發表

Obviously she not a qualified wife la. To their family you are always a outsider.
If she is not ready to be wife. Why does she married with me?

真係好大問題喎,先結婚四年應該好後生,熱情仲係到...可唔可以兩個人去吓旅行,外人唔係度再認意真真傾吓?再唔得搵婚姻輔導幫吓手。

引用:
原帖由 Tosayhi 於 2020-7-4 09:14 AM 發表

真係好大問題喎,先結婚四年應該好後生,熱情仲係到...可唔可以兩個人去吓旅行,外人唔係度再認意真真傾吓?再唔得搵婚姻輔導幫吓手。
你講的我已做了。
但每次傾親個問題,佢都只要求我變
佢無需要改變。
婚姻社工都見埋,咁仲有無其他有效方法?

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-3 02:54 AM 發表

繼續定放棄?

我不是要阻止太太孝順母親,但每樣事情應 ...
我遇到的跟你差不多,放假過時過節她也去了外家,我只一人過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-4 10:47 AM 發表

你講的我已做了。
但每次傾親個問題,佢都只要求我變
佢無需要改變。
婚姻社工都見埋,咁仲有無其他有效方法?
....真係死症喎!結婚前唔發現?

引用:
原帖由 Tosayhi 於 2020-7-4 01:04 PM 發表

....真係死症喎!結婚前唔發現?
無發現
因為大家不是同居
知道佢孝順父母
但估唔到結左婚仲咁痴媽

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-4 08:00 AM 發表

If she is not ready to be wife. Why does she married with me?
It's her and her family personality. It won't change. I seen 1 family exactly same situation as u and exactly same personality as your wife and her family as the husband always outsider to them even he pays for all expenses and also the wife and her family will always try get all money out of u as u are the outsider. And the wife will only cares her family first not your parent family. If you and your wife in a fight no matter what you are the wrong one.
Honestly you give them next 5 more yrs and the situation will still be the same.
1 word is they are selfish people.

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-4 01:09 PM 發表

無發現
因為大家不是同居
知道佢孝順父母
但估唔到結左婚仲咁痴媽
....兩條路,一係忍一係分。
忍,你真係要問你有幾鐘意佢,同埋結得婚都可能會考慮生小孩,咁你嘅情況又真係...
分,就早走早著,一來男人後生搵過個人唔難,二來結婚過七年就叫長期婚姻,好多嘢要爭起上嚟會好煩。
我唔係叫樓主你分開,我老一輩人結婚就覺得係一生一世,但有時好多嘢真係唔到自己控制,你比自己再諗多陣,或者真係同太太講再係咁你會揀離婚,睇吓佢會唔會改,加油!

引用:
原帖由 simplelove168 於 2020-7-4 01:27 PM 發表

It's her and her family personality. It won't change. I seen 1 family exactly same situation as u and exactly same personality as your wife and her family as the husband always outsider to them ev ...
what's the result of hushand as you mentioned family like me?

引用:
原帖由 Tosayhi 於 2020-7-4 02:17 PM 發表

....兩條路,一係忍一係分。
忍,你真係要問你有幾鐘意佢,同埋結得婚都可能會考慮生小孩,咁你嘅情況又真係...
分,就早走早著,一來男人後生搵過個人唔難,二來結婚過七年就叫長期婚姻,好多嘢要爭起上嚟會好煩。
我唔係叫樓主你分開,我老一輩人結婚就覺得係一生一世,但有時好多嘢真係唔到自己控制,你比自己再諗多陣,或者真係同太太講再係咁你會揀離婚,睇吓佢會唔會改,加油! ...
由認識到現在起碼10年
結婚前,會諗下大家將來
結婚後,發現落差好好大
除以上問題外,係家庭財政及置業上
大家都好難有共識。
開始有種感覺,自己一直的付出值得嗎? 為乜?
自己除工作外,已包辦埋大部分家務工作,都唔知為左乜?
太太呢種性格,好多意見都認為唔適合生小朋友
但連性生活都無已係一個問題
但佢又唔理我的需要
正常男人都有正常生理需要
我又唔會做d背叛既行為
好多人都問
我仲堅持d 乜?

引用:
原帖由 closer 於 2020-7-4 08:31 PM 發表

由認識到現在起碼10年
結婚前,會諗下大家將來
結婚後,發現落差好好大
除以上問題外,係家庭財政及置業上
大家都好難有共識。
開始有種感覺,自己一直的付出值得嗎? 為乜?
自己除工作外,已包辦埋大部分家務工作,都唔知為左乜?
太太呢種性格,好多意見都認為唔適合生小朋友
但連性生活都無已係一個問題
但佢又唔理我的需要
正常男人都有正常生理需要
我又唔會做d背叛既行為
好多人都問
我仲堅持d 乜 ...
你朋友親戚點睇法?
因旁觀者清,
佢地都話你老婆有問題,
咁你應好好考慮將來。

提示:支持鍵盤翻頁左 右