• 瀏覽: 845
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
想問大家一樣野,一起三年,我一直覺得究竟係我問題定係個男朋友問題。

首先我哋一齊住,唔緊要,我知道他供樓辛苦,我都要一齊負擔個屋企,我每個月都比幾千蚊一齊負擔。但佢話幾千元太少。

我唔想佢洗咁多錢,其實茶餐廳大排檔我都食得好開心。我唔需要去香宮半島, 其實食麥當勞我都開。

但佢其他嘢都一直同我計,好像屋企電器壞左就要求我去買;佢架車入油又要求我入;去食一餐百幾蚊嘅飯佢都要求我AA,都琴日架車俾人抄牌,佢同我講係因為我行慢咗,要我俾埋俾人抄牌嘅錢。總之同佢出親街每一次都係要我俾錢俾錢俾錢俾錢。

佢永遠都話係我錯,話香港地邊個都要洗錢㗎啦,其實我明白呢個道理,但我覺得每件事佢都要同我計我真係覺得好冇癮好心痛,我唔識得去分析究竟誰對誰錯。
我亦唔識分析下一步應該點去做。

少少背景:我33歲,佢賺80000一個月,而我賺38000一個月,佢有層樓供緊,而我自己層樓供完收緊租,不過我D租金係比曬媽咪做家用

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你哋一齊3年,諗過結婚未呀? 

引用:
原帖由 觸不到的她 於 2020-7-2 09:19 AM 發表

你哋一齊3年,諗過結婚未呀? 
我哋大家都唔係好鍾意結婚,但雙方想一生一世一齊。因為大家都係希望視大家為終身伴侶,所以我哋經過左好多溝通同磨合。

其實識佢嘅時候佢真係冇計較咁多金錢上嘅嘢,唔知點解兩個人生活得越耐,佢計搞到連啲好濕碎嘅錢都同我計⋯到而家我真係計到有時對佢心灰意冷,甚至有時想去飲杯紅酒赤柱餐廳享受下睇吓書一個下午都唔想同佢一齊,因為我好怕佢又追住我俾錢。

我自己覺得唔希望受限於一張婚書,最重要大家感情好。但遲啲我會搞移民,咁到時應該係需要結婚,先可以搞埋佢過去。

但我哋嘅感情我覺得依一刻暫時係最大嘅波折⋯唔好講話真係有諗過同佢過世嘅感覺,而家連星期六日想對住佢嘅感覺都冇咗

回覆 引用 TOP

佢賺八萬定萬八??

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成日有女砌。
引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-7-2 09:30 AM 發表

佢賺八萬定萬八??
HkD 80000,
大家都係行政級
😔
我有時覺得佢對我仲慘過啲搵萬八㗎

遲d移民賺唔倒咁多錢
佢似會對你更加變本加厲

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-7-2 09:35 AM 發表

遲d移民賺唔倒咁多錢
佢2似會變本加厲
師兄,唔太明你嘅意思?

我用男人心態說,紅燈已亮了;別介意我說話太直接.

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-7-2 09:35 AM 發表

遲d移民賺唔倒咁多錢
佢似會對你更加變本加厲
你嘅意思是否講到時搵唔到咁多,所以佢而家更加要慳錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbf0682bb17195 於 2020-7-2 09:36 AM 發表

師兄,唔太明你嘅意思?
賺八萬都咁計
移咗民佢一定賺唔返呢個數
咁仲唔係會入埋你數?

引用:
原帖由 求知客 於 2020-7-2 09:36 AM 發表

我用男人心態說,紅燈已亮了;別介意我說話太直接.
直接好唔緊要,其實我都覺得是否感情已進入厭倦期,所以先會開始有咁多嘅不滿同要求?

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-7-2 09:37 AM 發表

賺八萬都咁計
移咗民佢一定賺唔返呢個數
咁仲唔係會入埋你數?
咁其實師兄你覺得,我是否應該為佢再分擔多啲?定係你覺得作為男人佢真係太計較?

回覆 引用 TOP

一齊住。。。
供樓幾多錢?
層樓值幾多錢?
平時食飯幾錢?
屋企家務邊個做?

引用:
原帖由 fbf0682bb17195 於 2020-7-2 09:38 發表

直接好唔緊要,其實我都覺得是否感情已進入厭倦期,所以先會開始有咁多嘅不滿同要求?
男人若對她真心好,不會在她身上斤斤計較,而且你所說的消費跟本是兩人有份的;就如有些區友說約新見面女食餐飯都AA,這是保障自己的行為!我須然不是君子,但也可大方的全埋單.

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2020-7-2 09:45 AM 發表

一齊住。。。
供樓幾多錢?
層樓值幾多錢?
平時食飯幾錢?
屋企家務邊個做?
供樓三萬

平時食飯都求其㗎,佢鍾意去啲茶餐廳我咪陪佢去囉,有時就咪買下紅酒牛扒係屋企整。

我未識佢之前食飯都有要求㗎,可能因為我做財經方面,平時見客食好嘢多。但同咗佢一齊之後基本上假日都追求啲舒服簡單生活,三餸一湯~我諗一日大約$200內

屋企家務維修方面就佢做嘅,執屋我一星期會做兩日

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]