• 瀏覽: 6,024
  • 回覆: 54
o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請.

引用:
原帖由 onion11 於 2020-6-29 01:10 PM 發表

要視乎番女性朋友係咪心儀嘅人吧?
如果係,為博增加好感度,冇理由唔請。
如果唔係,咁就應該AA吧,除非係好熟,去到自動自覺今次你請,下次佢請。

不過我有D女性朋友就覺得男士應該有風度要請。
我就覺得,男女平等,應該AA。

利申: 我係女 ...
跟我走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 PM 發表

男女單獨約會食飯,男方是否一定要請女仔食飯?

是否可以試探到男方是否gentleman和孤寒
若果係講緊愛情,咁當然男仔係要請女仔食飯啦,唔單單係講緊有無風度既問題,而係反映呢個男仔願唔願意為個女仔付出

回覆 引用 TOP

如果唔係男女朋友, 唔一定要請女仔食飯, 好易引起誤會..............

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-7-6 04:42 PM 發表

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請. ...
如果有好感嘅,我都覺得你一餐,我一餐好D,無好感嘅,我請埋佢食,無下吹,唔想欠佢

回覆 引用 TOP

識做人既女人,一定會另一方請返個男,唔係計較錢,係計較有冇為大家關係付出一點

回覆 引用 TOP

唔確定。最好係自願嘅。因為男人想吼個女。因為系同事。

回覆 引用 TOP

Aa都無所謂

回覆 引用 TOP

就算係喺拍拖也唔係必須男人請

哆啦A夢少女

回覆 引用 TOP

唔一定啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3個小主席 於 2020-6-28 12:36 發表

男女單獨約會食飯,男方是否一定要請女仔食飯?
是否可以試探到男方是否gentleman和孤寒
第一餐一定男人請 除非佢叫哂貴嘢開哂酒呃飲呃食到出哂面咁。
女仔識就住食表現有教養咁做男人又點可以咁無家教呢 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onion11 於 2020-6-29 01:10 PM 發表

要視乎番女性朋友係咪心儀嘅人吧?
如果係,為博增加好感度,冇理由唔請。
如果唔係,咁就應該AA吧,除非係好熟,去到自動自覺今次你請,下次佢請。

不過我有D女性朋友就覺得男士應該有風度要請。
我就覺得,男女平等,應該AA。

利申: 我係女 ...
我都覺得AA制或輪流請客比較好,邊個窮困時咪較鬆動嗰個提議請就更好,大家都有好境及低谷時。
我只係試過工作上上面有人萬歲,如果約食飯有人特別請我一個就比較少,只試過一次三個人食飯,原本個男嘅幫過我,之前我話請佢食飯,到最後埋單我仲睇銀包諗緊唔夠畀3個人錢,諗緊點好,點知對方就開口話佢畀埋我個份,請我食,只係計數叫另外個男畀自己個份。即時覺得個男嘅勁好,明明佢幫咗我,話明我請佢,點知佢唔使我請,又唔使我AA畀自己個份,請埋我食,覺得佢勁好人。

引用:
原帖由 默默人生 於 2020-7-6 04:42 PM 發表

o岩o岩識多數都係男仔請, 之後出過幾次街o既, 身為女性我覺得分擔下都好應該, 尤其係想同對方長期發展落去. 不過我覺得AA 制就太核突, 最好係一餐你, 一餐我, 或者食飯你請,睇戲我請. ...
反而試過一大班朋友去玩,男嘅先要夾錢畀,男士都好豪氣講明女嘅唔使出錢,只計男士,唱K又飲酒咁多人都唔係平㗎,會諗佢哋要搵幾多錢,先夠次次咁出去玩咁樣畀錢。咁大負擔,呢個社會做男人都幾辛苦。
不過又咁講...本身唔係點飲酒,如果只係女仔friend去玩又未必叫酒飲,總數都冇咁貴。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 被隔離的小星星 於 2020-9-26 01:49 AM 發表

我都覺得AA制或輪流請客比較好,邊個窮困時咪較鬆動嗰個提議請就更好,大家都有好境及低谷時。
我只係試過工作上上面有人萬歲,如果約食飯有人特別請我一個就比較少,只試過一次三個人食飯,原本個男嘅幫過我,之前我話請佢食飯,到最後埋單我仲睇銀包諗緊唔夠畀3個人錢,諗緊點好,點知對方就開口話佢畀埋我個份,請我食,只係計數叫另外個男畀自己個份。即時覺得個男嘅勁好,明明佢幫咗我,話明我請佢,點知佢唔使 ...
贊同你嘅諗法。
咁你男同事真係好有風度,有風度嘅男人係加哂分。
講真有時冇得計較咁多,我間中都會買嘢請同事食,冇嘢嘅,大家開心冇所謂,自己負擔到就OK.

唔一定要請,不過可能係男仔想女仔開心。
甘女仔都會請返佢既。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]