• 瀏覽: 4,106
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-6-27 17:36 發表

有冇孕媽媽有相同經歷,成日咁痛法,呢幾日開始訓醒仲痛好似游水抽筋咁有冇解決辦法
有啲食物可以防抽筋
同樣有啲食物會引致抽筋,如果係呢個你就要留意下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-7-1 12:22 AM 發表

係呀bb吸收我d鈣
營養補充加倍

回覆 引用 TOP

鈣缺乏症,我也

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-6-27 05:36 PM 發表

有冇孕媽媽有相同經歷,成日咁痛法,呢幾日開始訓醒仲痛好似游水抽筋咁有冇解決辦法
識吾識做急救?坐低,手掌捉實抽筋既腳掌的5隻腳趾,向自己心口方向拉埋嚟,抽筋就會立即停止。

如果當晚有肚痾或冷親腳趾,都會比較容易抽筋的。

另外,注意飲食事項之香蕉。
「3、孕媽媽不能空腹吃香蕉。因為空腹吃香蕉是對身體不利的,香蕉中含有大量的鉀、磷、鎂,對於孕媽媽來說,大量攝入鉀和鎂可使體內的鈉、鈣失去平衡,對孕媽和胎兒健康不利。」

原文網址:https://71a.xyz/p888vX

引用:
原帖由 北斗系統 於 2020-7-28 02:40 AM 發表

識吾識做急救?坐低,手掌捉實抽筋既腳掌的5隻腳趾,向自己心口方向拉埋嚟,抽筋就會立即停止。

如果當晚有肚痾或冷親腳趾,都會比較容易抽筋的。 ...
多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北斗系統 於 2020-7-28 02:43 AM 發表

另外,注意飲食事項之香蕉。
「3、孕媽媽不能空腹吃香蕉。因為空腹吃香蕉是對身體不利的,香蕉中含有大量的鉀、磷、鎂,對於孕媽媽來說,大量攝入鉀和鎂可使體內的鈉、鈣失去平衡,對孕媽和胎兒健康不利。」

原文網址:https://71a.xyz/p888vX ...
好彩我琴晚飯後香蕉🍌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呂貧友 於 2020-6-27 05:36 PM 發表

訓前覺得雙腳酸痛飲保礦力,堅得😆

回覆 引用 TOP

我都有咁既情況,真係飲奶就可以???

引用:
原帖由 半夏小小理想 於 2020-8-8 02:57 PM 發表

我都有咁既情況,真係飲奶就可以???
我都有飲奶,單靠飲奶對我作用不大,呢排食左鈣片,呢個問題好似冇左,加上睡前做伸展運動

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]