• 瀏覽: 7,032
  • 回覆: 46
  • 追帖: 1
本主題由 粵X 於 2020-6-26 08:38 PM 移動
家人去世,為左入唔入醫院已經有唔開心,因為老豆唔想去醫院,明白,但係佢3日食唔到野,飲唔到水,以及病好痛。同家人商量,都唔送佢去,三嫂話佢老豆走果時插喉好辛苦,又無人陪探唔到仲慘咁話,三哥三嫂結婚唔係屋企住,唔知照顧苦況,只有我同老豆媽咪同住半世紀。

三哥老婆同我一樣大,把口無收兼港女到爆,成日口多多認叻咁,不過生左個孫,無計。老豆走前3日無食野飲水,已經唔夠90磅,攤係床郁唔到,佢地買左個蛋糕,阿嫂話叫阿爸影相,我真係想講粗口。
第二日,老豆暈左,阿哥啱啱在家送佢醫院,我覺得佢地唔啱有埋怨過。
我即刻去睇佢,已經尾升不過插喉止痛藥有營養,已經有氣力,都有望到我地,之後夜晚返屋企再收到電話,佢已經走左,大家趕去醫院送佢走。

其他家人搵到日子葬禮,我返緊學唔係好行得開,15返半日,16返全日,原本15號半日我有話OK, 之後哥話宜忌改16,我無出聲,佢打嚟問我,我話返學改唔到,佢叫我一定要去,因為個course最重要尾果幾堂唔可以唔返。

佢係group 話我16唔得,之後個阿嫂問牧師14號但無期,我話最重要見到老豆最後一面,儀式唔重要,schedule係悼念,之後去火葬場,我話自己去火葬場,佢地話好難去到。之後我查通勝15,16日,我生肖都相沖,我話唔好攪咁多野,老豆信左教上天堂唔洗理宜忌,咁15號去。
之後佢鬧我,話我講15號唔得又呢樣果樣,話我講儀式唔重要,話而家攪到5點都book唔到咁。
我由頭到尾都係話15得,我請半日假,16唔得。
我有個家姐,老豆就走叫佢嚟,佢話行唔開,係電話喝我,*我嚟又點姐?*老豆去左佢夜晚嚟 ,問係咪走左佢先喊,無人話佢。

我幫另一個阿哥手看鋪,有時我話有d賣唔去,佢話*你唔識架喇。*
話有個part time放榜唔做,不過可以留住頂更,佢話*你唔識架喇。* 我已經同佢信得過嘅工人講,你地請人啦,我7月之後返唔到,我唔會幫佢手。

我而家想想如何好好保護自己,以後點同佢地相處??是否避而不見???

引用:
原帖由 CICAP 於 2020-6-26 08:27 PM 發表

家人去世,為左入唔入醫院已經有唔開心,因為老豆唔想去醫院,明白,但係佢3日食唔到野,飲唔到水,以及病好痛。同家人商量,都唔送佢去,三嫂話佢老豆走果時插喉好辛苦,又無人陪探唔到仲慘咁話,三哥三嫂結婚唔係屋企住,唔知照顧苦況,只有我同老豆媽咪同住半世紀。

三哥老婆同我一樣大,把口無收兼港女到爆,成日口多多認叻咁,不過生左個孫,無計。老豆走前3日無食野飲水,已經唔夠90磅,攤係床郁唔到,佢地買左個蛋糕 ...
問下長生店葬禮可唔可再遲D?
出殯果日唔沖你老豆就可以啦!

可能你哥哥要處理老豆身後事身心俱疲,作為後輩聽從佢地意思是應該的

老實講,我哋中國人家屬出殯上山,邊有得講咩返學唔得閒架。除非唔出現,否則坐飛機都要到啦⋯⋯

大家遷就下啦,唔好再為呢件事爭執了。

引用:
原帖由 CICAP 於 26-6-2020 20:27 發表

三哥老婆同我一樣大,把口無收兼港女到爆,成日口多多認叻咁,不過生左個孫,無計。老豆走前3日無食野飲水,已經唔夠90磅,攤係床郁唔到,佢地買左個蛋糕 ...
重點系邊個埋單,
如照通勝做帛事,
是否在教堂辦法事過鬼門關?

引用:
原帖由 87er 於 2020-6-26 11:10 PM 發表

問下長生店葬禮可唔可再遲D?
出殯果日唔沖你老豆就可以啦!
其實2日都會沖,我有group 講唔好理宜忌,反正信左教就上天堂了,然後佢爆炸鬧我

引用:
原帖由 爛地一堆 於 2020-6-27 11:56 AM 發表

可能你哥哥要處理老豆身後事身心俱疲,作為後輩聽從佢地意思是應該的
唉...但係我真係唔得閒

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2020-6-27 12:28 PM 發表

老實講,我哋中國人家屬出殯上山,邊有得講咩返學唔得閒架。除非唔出現,否則坐飛機都要到啦⋯⋯
咁我叫家姐去醫院,佢最後一面都唔去,走左先去,因為佢返緊工。而家人走左先嚟講禮節,有咩用。

引用:
原帖由 石詩仕 於 2020-6-27 06:06 PM 發表

重點系邊個埋單,
如照通勝做帛事,
是否在教堂辦法事過鬼門關?
我都唔知,教堂做之後火化,洗唔洗要宜忌

引用:
原帖由 QQ206 於 2020-6-27 03:50 PM 發表

大家遷就下啦,唔好再為呢件事爭執了。
嗯...我知,咁我真係唔得閒,點解為難生嘅人

引用:
原帖由 CICAP 於 2020-6-27 10:28 PM 發表

嗯...我知,咁我真係唔得閒,點解為難生嘅人
長輩都走咗了,我相信佢都唔想你兩兄妹咁樣嘅。

回覆 引用 TOP

我想算,係佢地唔算姐。
同埋結左婚就老婆親架喇,所以我要好好保護自己了

簡簡單單做就算. 最重要珍惜在生眼前人. 生前都唔愛惜.死後才做戲?
先溝通一下.如果有人做.你有事可不出席.
你人生要走路好長.一切都是自己選擇.

做人當自強.不理智的就沒有意義嘛.
年輕人需要的不只是薪水,是薪水背後代表的東西,是薪水之外無法統計的價值,我們人在做有意義的事的時候特別快樂.
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]