• 瀏覽: 1,755
  • 回覆: 9
唉…. 屋企人抑鬱症返發呀~
睇左幾個醫生都無咩進展. 依家仲話唔想再睇, 唔想再試藥.
請問可以點做?

引用:
原帖由 中午滴滴貓奴 於 2020-6-24 10:29 AM 發表

請問可以點做?
陪佢去玩下啦。

引用:
原帖由 中午滴滴貓奴 於 2020-6-24 10:29 AM 發表

請問可以點做?
搵返之前睇開個醫生? 我了解有抑鬱症之類的人未必願意食藥,怕有副作用,可以試下其他方法,好似心理治療咁.

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-6-24 12:59 PM 發表

陪佢去玩下啦。
有陪過佢玩呀,但好似得佢一個人既時候又係咁。始終我冇咁多時間呀~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sophiachung88 於 2020-6-24 01:01 PM 發表

搵返之前睇開個醫生? 我了解有抑鬱症之類的人未必願意食藥,怕有副作用,可以試下其他方法,好似心理治療咁.
佢話食黎食去都係咁....成日食食食.
跟住就開始炆憎啦. 佢好似有D抗拒睇醫生.
心理治療係點樣架?

我覺得睇醫生其實係睇下個病人信唔信個醫生架乍. 

有啲人唔知點解睇完醫生就好返架啦. 即刻精神晒. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午滴滴貓奴 於 2020-6-26 11:15 AM 發表

佢話食黎食去都係咁....成日食食食.
跟住就開始炆憎啦. 佢好似有D抗拒睇醫生.
心理治療係點樣架?
可能係佢啲藥冇咩用,要做腦腸調查先知佢身體出咩問題.
至於心理治療方面,它可協助病人,釋放壓抑的情緒。可是患者的精神狀況對「心療」的成效有一定的影響。再者,若你對「心療」有不信任或太負面的觀感時,不論多好的治療師,都不可替你解困。
值得一提的是,「心療」是需要時間和患者的積極參與,未必能在一兩節的療程便得到足夠的紓緩。事實上,在提供治療前,療師要先了解病人的困擾,這可能會令病者的情緒更為起伏,就好像如要切除腫瘤般,病人需要接受手術帶來的痛楚才能痊癒。
心理疾病都同腸健康有關?
咁點解唔搵人傾訴要特登俾錢睇醫生?
當然有大事要睇醫生啦,一般人係做心靈治癒效果冇咁好,而且冇咩經驗同專業知識可能直頭俾錯意見,仲大劑.

引用:
原帖由 sophiachung88 於 2020-6-30 11:51 AM 發表

可能係佢啲藥冇咩用,要做腦腸調查先知佢身體出咩問題.
至於心理治療方面,它可協助病人,釋放壓抑的情緒。可是患者的精神狀況對「心療」的成效有一定的影響。再者,若你對「心療」有不信任或太負面的觀感時,不論多好的治療師,都不可替你解困。
值得一提的是,「心療」是需要時間和患者的積極參與,未必能在一兩節的療程便得到足夠的紓緩。事實上,在提供治療前,療師要先了解病人的困擾,這可能會令病者的情緒更 ...
咁係同腸有關?
去邊到睇? 佢確實係有便秘煩惱喎.

引用:
原帖由 中午滴滴貓奴 於 2020-6-30 01:21 PM 發表

咁係同腸有關?
去邊到睇? 佢確實係有便秘煩惱喎.
去美孚睇(心油心理,可自己上網找電話),
話比個心理醫生知你點都唔食精神科藥,
佢無你辦法會建議你用乳酸菌加心理治療。
我屋企人試過掂又無副作用。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]