• 瀏覽: 7,599
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
小弟家中有四個人,父母同細佬,我出嚟做嘢兩年開始,見媽媽成日呻工作辛苦,我就決定自己俾多少少家用佢,等佢早日退休叫唔洗係出面捱,大概一萬蚊家用,出街食飯買嘢家品我另外再俾(未計弟弟份家用都接近一萬)

問題就嚟啦

佢退休後平時家務就由佢做,晚飯都係佢煮,佢就成日發脾氣話我地三個係屋企唔洗做,好似大少爺,佢就最辛苦要做家務,咁我地三個男人對屋企又冇咩要求既,一星期掃一次地都冇所謂個種,我就唔係好明,到時三個人都番工,佢一個人係屋企做家務係咪真係咁委屈?

有諗過請工人,但前題唔可以減家用,我都想儲下錢為自己未來打算

呢排真係好痛苦,收工番嚟經已好攰,仲要聽媽媽發脾氣,講到佢好委屈,我都覺得自己好委屈,番工受氣番到家又受氣

四個成年人一齊住,大家平時有手己既話,家務多得去邊呀?如果你同細佬重係手抱嬰兒要全天候照顧呢⋯⋯我就信你阿媽做家務辛苦啦⋯⋯

你阿媽呢種情況就似係想有人做埋佢果份,佢自己就撓埋雙手等人服侍啦⋯⋯工又唔洗返家務又唔洗做......最好有人乜都幫佢做晒......你要令你媽明白,退休不是殘廢,退休都要對屋企有所貢獻既,唔出去做野冇問題,咁做家務就係佢既「工作」,唔好郁D就嗌辛苦,好多七十幾歲阿婆日曬雨淋執紙皮,相比起你媽唔洗做有人養真係好幸福,請佢好好惜福啦。

回覆 引用 TOP

因為你地一直縱你阿媽,先會攪成咁
比咁多錢佢,又會關心佢,又叫佢唔好返工
佢就真係以為自己係貴婦,有妹仔

咁你而家只能壯下自己既威嚴
同佢講你係搵錢返黎,佢唔係唔洗做野,佢只係唔洗出去打工
屋企總要有人打理,佢就係要做呢樣工作

攪成咁你地都有責任
點解有D人會講,唔可以比飽飯'佢'食,就係咁既意思

引用:
原帖由 夜懷舊的花貓 於 2020-6-22 05:04 PM 發表

小弟家中有四個人,父母同細佬,我出嚟做嘢兩年開始,見媽媽成日呻工作辛苦,我就決定自己俾多少少家用佢,等佢早日退休叫唔洗係出面捱,大概一萬蚊家用,出街食飯買嘢家品我另外再俾(未計弟弟份家用都接近一萬)

問題就嚟啦

佢退休後平時家務就由佢做,晚飯都係佢煮,佢就成日發脾氣話我地三個係屋企唔洗做,好似大少爺,佢就最辛苦要做家務,咁我地三個男人對屋企又冇咩要求既,一星期掃一次地都冇所謂個種,我就唔係好明 ...
會唔會你媽太悶?
冇返工後習慣改咗,
好似同社會脫節咁。

引用:
原帖由 87er 於 2020-6-25 04:51 PM 發表

會唔會你媽太悶?
冇返工後習慣改咗,
好似同社會脫節咁。
佢好多世藝㗎
成日同姨媽姑姐出去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小貓貓子 於 2020-6-23 10:26 PM 發表

因為你地一直縱你阿媽,先會攪成咁
比咁多錢佢,又會關心佢,又叫佢唔好返工
佢就真係以為自己係貴婦,有妹仔

咁你而家只能壯下自己既威嚴
同佢講你係搵錢返黎,佢唔係唔洗做野,佢只係唔洗出去打工
屋企總要有人打理,佢就係要做呢樣工作

攪成咁你地都有責任
點解有D人會講,唔可以比飽飯'佢'食,就係咁既意思 ...
我都覺係縱壞...本身本住錫媽媽嘅心態
想佢幸福開心,少啲憂慮
但依家佢都係唔滿足
再係咁我可能搬出去算了

引用:
原帖由 夜懷舊的花貓 於 2020-6-25 07:28 PM 發表

想佢幸福開心,少啲憂慮
但依家佢都係唔滿足
再係咁我可能搬出去算了
女人未到六十唔好餵咁飽~有其道理的。

Hire 3 hours weekly cleaner lor.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2020-6-25 22:55 發表

女人未到六十唔好餵咁飽~有其道理的。
而家人類好長命,60歲都係中年。所以過左60都唔好餵飽住。

回覆 引用 TOP

你亞媽暗示你請工人啊,請完工人後就可能想你加家用,扭完家用就扭你買鑽石,扭完讚石就扭買層大啲既樓,老年版港女完美三部曲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜懷舊的花貓 於 2020-6-25 07:28 PM 發表

想佢幸福開心,少啲憂慮
但依家佢都係唔滿足
再係咁我可能搬出去算了
佢係到無病呻吟

回覆 引用 TOP

可能生活無同人有聯誼活動(約人飲茶/行街等)

過度重視家務/令自己過度不滿

回覆 引用 TOP

平時自己在家能做到的事情就自己做,就五好去麻煩老人家啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]