• 瀏覽: 4,028
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
你地父母有冇為自己作好退休打算?定指望仔女養一世?你地覺得比家用壓力大嗎?討論下

每年我有俾錢返屋企,但係父母冇指定要我比幾多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家黃色魚蛋 於 2020-6-20 05:25 PM 發表

你地父母有冇為自己作好退休打算?定指望仔女養一世?你地覺得比家用壓力大嗎?討論下
大多數父母心諗:子女唔同父母攞錢算好了。

“你地覺得比家用壓力大嗎”
一齊住的話,
日常開支幾多包括租除番人數,
比番自己個份家用就算。

日常開支幾多包括租除番人數

回覆 引用 TOP

有冇積蓄根本就唔關事,呢d係基本責任同心意嚟,佢地勞心勞力養大自己,佢地冇工開冇積蓄故然要養,有積蓄就當比佢地行街食飯去玩,回報返佢地,衰d講句,佢地兩腳一伸,將來d錢咪又係你地,我而家兩公婆搬出去都比番三個老人家每人兩千,而家越後生越唔想比個班真係等天收咋

引用:
原帖由 holy5253 於 2020-6-22 06:02 PM 發表

有冇積蓄根本就唔關事,呢d係基本責任同心意嚟,佢地勞心勞力養大自己,佢地冇工開冇積蓄故然要養,有積蓄就當比佢地行街食飯去玩,回報返佢地,衰d講句,佢地兩腳一伸,將來d錢咪又係你地,我而家兩公婆搬出去都比番三個老人家每人兩千,而家越後生越唔想比個班真係等天收咋 ...
老人家2腳一伸的時候,相信自己已經也一把年紀了。 最缺錢的時候已不再。一個人正等待夕陽下山。

有能力結婚的,財政能力應該比較高。

回覆 引用 TOP

屋企人有能力的:自己又沒咩能力,就象徵式比下
屋企人沒能力既,沒辦法下,只好養家人。 (有時自己沒能力也沒辦法)
生不由己就是這個意思。

回覆 引用 TOP

百行孝為先。

世界上一般o既食品問題,不外乎兩樣--細菌同毒素。
細菌,你煮一煮就冇事。毒素,有方法分解。至於輻射,
你煮唔到佢,因為佢唔係生物,分解,亦分解唔到。
所以輻射先係最需要注意o既,但港人就係選擇性失明。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 holy5253 於 2020-6-22 18:02 發表

有冇積蓄根本就唔關事,呢d係基本責任同心意嚟,佢地勞心勞力養大自己,佢地冇工開冇積蓄故然要養,有積蓄就當比佢地行街食飯去玩,回報返佢地,衰d講句,佢地兩腳一伸,將來d錢咪又係你地,我而家兩公婆搬出去都比番三個老人家每人兩千,而家越後生越唔想比個班真係等天收咋 ...
我唔後生,咁多年黎都有俾家用冇停過,唔係多但又唔算太小咁啦。公平D咁講,一齊住一定要俾夠,唔通要父母養咩,唔一齊住咪睇下父母經濟能力囉,俾多俾小咁總之俾夠佢生活。但我都試過俾到好激氣,我初出黎做野人工低佢拿我一半人工,跟手去買股票,難為我餐餐食包,晚餐食街巿最平飯盒,仲同我講想去歐洲旅行。大佬丫,我長洲都唔捨得搭車去。有D父母真係痴線嫁。

仲好笑係我慳到大學畢業典禮都冇去,因為請假要扣人工。後尾佢問番我仲咩佢冇得去畢業禮,我咪話我都冇去囉,心諗去左邊俾到足家用你。其實呢一代都有D父母係咁,明明自己夠錢洗,仲係咁迫子女俾大舊家用,係要迫到子女氣都透唔到覺得冇將來,但佢舊錢係用黎買貴價生果、去旅行,關係一定差。相反,有D子女又走去洗晒D錢買冇謂野,唔俾生活費。真係咩人都有。

回覆 引用 TOP

父母指意仔女養

回覆 引用 TOP

唉,俾到幾多就俾幾多,真係負擔唔到都冇辦法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 holy5253 於 2020-6-22 06:02 PM 發表

以前我都咁諗,但而家睇情況,如果父母好有米,盡孝心俾少少就得,人大始終要分家,到時靠自己,唔好問父母拎番轉頭已經好好,身邊有人畢業出社會工作,包三餐都係2000家用,5年后同男友買左樓,即係而家老公結埋婚,當時朋友話因為將來唔想做父母擔心有負擔,反而應該俾少啲家用,到真正自立,工作穩定有進升前景先俾多啲。

果時唔明,到佢目標完成,我先覺得佢目光寛過我。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]