• 瀏覽: 2,215
  • 回覆: 3
[隱藏]
離婚係咪一定要搵律師?可唔可以雙方傾好晒嘢自己申請?離婚前係咪一定要分居一年,如果已分房可唔可以當分居?
另外,贍養費係咪一定要交由法庭判?可唔可以自己傾好晒?



熱賣及精選
我前兩天剛剛搞定離婚,雙方同意離婚必須要分居一年,分房就不知道了,贍養費雙方協議好就可以了,如果贍養費女方覺得不行可以去申請法律援助,如果沒有分居一年也可以單方面去申請離婚,好像也是法律援助那裡搞,大概只知道這麼多


回覆 引用 TOP

Best visit solicitor by yourself first consultation.
Sleep in separate room under same place I belive it still counts toward the separation period.



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jointventuressc 於 2020-6-19 09:35 PM 發表

離婚係咪一定要搵律師?可唔可以雙方傾好晒嘢自己申請?離婚前係咪一定要分居一年,如果已分房可唔可以當分居?
另外,贍養費係咪一定要交由法庭判?可唔可以自己傾好晒? ...
如果你哋二人真係和平分開,真係傾好曬所有嘢,其實搵律師搞係最快。甚至可以報你哋已經分居一年,咁幾個月後就真係完全結束(法庭頒出正式離婚令),所以幾千蚊唔好慳。贍養費,你哋一方真係有咁嘅需要?如果大家真係可以好嚟好去,有能力嗰方咪自動每月過數俾另一方個戶口囉。因為就算法庭判,付方唔俾都係要搞一大輪去追討。

[ 本帖最後由 lai-ken 於 2020-6-20 12:17 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]