• 瀏覽: 2,137
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
如題

有。國內有保障性住房,分別系“廉租房”“公租房”“經適房”“限價房”。前兩種系租,類似公屋;后兩種系買,類似居屋。其實都系參照香港。
國內“商品房”就系你地所謂私樓。

不如問下美國有冇公屋

香港傳媒己死!新聞根本是故事!

回覆 引用 TOP

美國一樣有公屋。

回覆 引用 TOP

有!

回覆 引用 TOP

關女人心事乜事?

引用:
原帖由 )毅進仔( 於 2020-6-13 01:39 AM 發表

關女人心事乜事?
因為我是女性哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 飄逸的俊俊 於 2020-6-12 11:57 PM 發表

有。國內有保障性住房,分別系“廉租房”“公租房”“經適房”“限價房”。前兩種系租,類似公屋;后兩種系買,類似居屋。其實都系參照香港。
國內“商品房”就系你地所謂私樓。 ...
謝謝。
那麼英國又有沒有居屋的?

引用:
原帖由 lady83 於 2020-6-13 05:36 AM 發表

謝謝。
那麼英國又有沒有居屋的?
英國只有公屋,沒有居屋,不過你可以用租者有其屋計劃購入你租住的公屋。一般而言,公屋居住環境不甚理想!

大L把,不過叫遷乜戶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dc31 於 2020-6-13 10:29 AM 發表

英國只有公屋,沒有居屋,不過你可以用租者有其屋計劃購入你租住的公屋。一般而言,公屋居住環境不甚理想!
原來和香港不一樣。 住公屋,正常不會買下來了

如何惡劣?
可否講解一下?
地方小?

而內地公屋比香港公屋細嗎?

引用:
原帖由 lady83 於 2020-6-12 10:52 PM 發表

如題
內地只有好窮先無屋,其本上正正常常既人都有樓(唔係好似香港咁一個垃圾單位叫樓,係至少三層高有前後花園果D),就算係我這些成五六年都唔返大陸一次,成三十幾都係A0既死窮鬼,在大陸市區地鐵站附近都有樓有室內游泳池以八層高既樓!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lady83 於 2020-6-13 07:19 PM 發表

原來和香港不一樣。 住公屋,正常不會買下來了

如何惡劣?
可否講解一下?
地方小?

而內地公屋比香港公屋細嗎?
在英國住得係公屋通常都係基層民眾,大部份都是靠政府救濟金渡日,毒品及酗酒問題嚴重。
居住地方並不細小,按人口分配,大城市多數是多層樓宇,二,三線城市或小鎮則分配排屋或半獨立屋,如果家中人口眾多,則會分配獨立屋;所有排屋,半獨立屋,獨立屋都有前後花園,人均居住面積比香港優勝很多。

內地公屋當然比香港公屋大!

回覆 引用 TOP

內地公屋比香港人申請嗎?我地果d佢地住了,咁住返佢果d啦唯有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 飄逸的俊俊 於 2020-6-12 11:57 PM 發表

國內“商品房”就系你地所謂私樓。 ...
應該還有吧,我去過內地,好像弄得還唔錯呢。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]