• 瀏覽: 2,230
  • 回覆: 20
其實結婚大部份事情都我處理,例如搵資料,流程安排,開支管理,搵一條龍公司,搵所需物資,結婚相安排等,但老公大部份也有過程中陪我處理。

老公他主要負責兄弟和找風水師傅,不過當有事要他處理,他便覺得十分麻煩,間中對我說如果不擺酒便不用這麼麻煩。最近,因發現婚前儀式日期在農曆七月,我媽發現後覺得很奇怪,向他查詢,他便冷暴力整天不跟我説話,只説婚禮要改期,他一直這樣令我籌備婚禮過程中倍加壓力。

因為兄弟團的安排,我不時跟他討論,建議他落實,讓兄弟團可預先請假,但他一直説給予時間他思考。昨天他跟我商量兄弟團情況,我説因我家空間有限,接新娘除了他四名兄弟外,毋須他其他朋友,以免擠迫及更多人要協調。他覺得安排兄弟團很煩,之後一直不說話盯着我,最後表示如果不是簽了紙,他一定打我。

我向他解釋不用他的朋友做工作員的原因,最後留下一句想不到你要打我,然後我哭著離開了。

他一直脾氣不太好,但相處下來只要讓他冷靜便無事,數年下來我由喜歡有問題便説岀來,發現只會吵架後,學習到自己要先收起情緒,讓他冷靜。其實我自己也有情緒,處處忍讓,我都很難受。我很擔心他現在説打我,婚後真的動手,我心很寒。

熱賣及精選
引用:
原帖由 前晚巧理想 於 2020-6-3 03:22 PM 發表

結婚本嚟就系2個人嘅事情,仲系慎重考慮一下
已經註冊了,補辦擺酒。我原本打算不理他,讓他知道自己的錯。誰知道,他也不理我。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上肥人魚 於 2020-6-3 12:04 PM 發表

其實結婚大部份事情都我處理,例如搵資料,流程安排,開支管理,搵一條龍公司,搵所需物資,結婚相安排等,但老公大部份也有過程中陪我處理。

老公他主要負責兄弟和找風水師傅,不過當有事要他處理,他便覺得十分麻煩,間中對我說如果不擺酒便不用這麼麻煩。最近,因發現婚前儀式日期在農曆七月,我媽發現後覺得很奇怪,向他查詢,他便冷暴力整天不跟我説話,只説婚禮要改期,他一直這樣令我籌備婚禮過程中倍加壓力。

...
找得風水師傅既話,竟然可以安排農曆7月結婚係唔係玩你呀

明知老公脾氣係咁樣,又話自己忍得好辛苦,點解仲要註冊

实在唔得就分开啦,唔好扤自己。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-6-4 10:44 AM 發表

找得風水師傅既話,竟然可以安排農曆7月結婚係唔係玩你呀

明知老公脾氣係咁樣,又話自己忍得好辛苦,點解仲要註冊
唉,我都覺得個風水師傳好奇怪,不過男家搵開佢,本身我就唔多信,就由佢la。

因為佢都有對我好既地方,同埋平時無野煩,係正常,但當有意見唔同既地方,先會咁。唉,我依家諗住唔理佢等佢道歉,知道自己錯,點知佢又唔理反我轉頭。🤷🏻‍♀️

引用:
原帖由 樓上肥人魚 於 2020-6-4 02:02 PM 發表

唉,我都覺得個風水師傳好奇怪,不過男家搵開佢,本身我就唔多信,就由佢la。

因為佢都有對我好既地方,同埋平時無野煩,係正常,但當有意見唔同既地方,先會咁。唉,我依家諗住唔理佢等佢道歉,知道自己錯,點知佢又唔理反我轉頭。🤷🏻‍♀️ ...
其實你老公脾氣唔算好,任何人都會有唔同意見,今次就話係籌辦婚禮問題,將來會發生更加多問題,是否用同一個方式解決

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 九齿钉耙 於 2020-6-4 08:25 PM 發表

婚礼系人生当中慨一件大事,两个人一定要互相提醒、默契配合,才能喺果个神圣慨时刻无怨无悔,希望你哋一生幸福!
多謝你祝福同提醒

處處忍讓只會系你自己委屈
如果佢真嘅睇唔到你辛苦,婚後生活也唔會幸福

回覆 引用 TOP

你幾多歲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上肥人魚 於 2020-6-4 10:31 PM 發表

多謝你祝福同提醒
你可以唔信,第日你離梗都得喇

回覆 引用 TOP

佢根本不想結婚。而且佢脾氣咁差,話打你,我係你就唔會嫁,兼且同佢分手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓上肥人魚 於 2020-6-4 02:02 PM 發表

因為佢都有對我好既地方,同埋平時無野煩,係正常,但當有意見唔同既地方,先會咁。唉,我依家諗住唔理佢等佢道歉,知道自己錯,點知佢又唔理反我轉頭。🤷🏻️ ...
冇野煩先對你好就死啦,人生流流長,一定會遇到好多挫折同問題,柴米油鹽將醋茶,將來有仔女等等,佢一有問題就心情差,情商低,將來都唔會對你好得去邊。

回覆 引用 TOP

希望樓主唔好有小朋友,佢依啲咁嘅男人,一定唔會幫手湊仔,將來所有家務,仔女等,只會得你一個死做爛做,佢依啲人,一聽就知係嗰啲又懶,又怕麻煩,又唔想付出,自私自利的男人。同一個咁嘅人一齊生活,一定好辛苦,佢一定唔會就你,所以千祈唔好要小朋友,將來離婚都容易解決。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]