• 瀏覽: 29,989
  • 回覆: 232
  • 追帖: 6
我係獨生女,父母係我細細個離婚,我跟媽咪住但爸爸都好錫我嘅,我地關係好好
我爸爸性格鐘意享樂,做事都幾不顧後果,所以飲食上不嬲都習慣大魚大肉,無論點叩佢改下,佢都唔係幾理........又無儲蓄習慣,唔諗將來....
最後,佢50幾歲開始糖尿病,初頭並唔係好嚴重....但佢依然唔改善生活習慣,慢慢要由食藥變到打糖尿針.....最後60歲糖尿嚴重到要洗腎,而且雙眼因為糖尿上眼,現在雙眼近乎失明,好勉強可以自己出街........因為各樣健康問題,最終被迫提早退休....
我記得,我地已經好幾年過節新年都因為眼疾出入急症室,對我而言,新年都好耐無咩喜悅
因為佢無好好計劃過自己嘅生活,而家錢都所剩不多,租屋睇病一直燒錢(暫時都係佢嘅錢因為我未做野)....不過我今年7月開始畢業返工,我壓力好大.......
壓力大係因為佢嘅視力,健康各樣越來越差, 經濟又緊促......醫生叫我有心理準備佢最後會完全失明....
而且....最驚嘅係,佢精神上都好倚賴我,每日同我講成2,3個鐘電話唔收線,每日都呻差唔多嘅日常頊事,重覆又重覆....有時,仲會一打黎就係喊,因為佢自從病之後都有少少depression症狀,會無啦啦喊,情緒低落.......我知唔應該,但每次見到佢打黎,我都要深呼吸,因為永遠唔知係咩bad news,唔知佢會唔會情緒崩潰緊...etc.
佢話好驚我返工後無時間理佢(比如每日講唔到咁耐電話, 陪唔到佢時時睇醫生)..我好矛盾.....我好擔心,好內疚,好心痛,同時好嬲好嬲點解佢要搞到今日點樣....
到底我點樣照顧佢,用咩心態處理先岩?真係好攰...忍唔住打左呢篇野....

到時申請老人院,你就可以輕鬆點。你係孝順女。支持你。

申請老人院!多點去探佢!講真,你一個女仔,真係好難貼身照顧佢

提示: 違規內容已被屏蔽
加油,小妹妹你要找社工

回覆 引用 TOP

你係孝順女。支持你

回覆 引用 TOP

認真咁講, 你無閒錢真係得老人院呢個選擇
你都要為自己人生去諗, 唔通辭職去做工人養佢咩

我爸爸中風,但行得走得,有少少行動不便,不能自己落街,不能煮食。
自己沖涼換衫去廁所  無問題

我都放喺老人院  安全   多人吹水
以前獨居

你可以申請綜緩  當資料自己  咁自己唔洗岀咁多錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joey_ngng 於 2020-6-3 12:59 AM 發表

我係獨生女,父母係我細細個離婚,我跟媽咪住但爸爸都好錫我嘅,我地關係好好
我爸爸性格鐘意享樂,做事都幾不顧後果,所以飲食上不嬲都習慣大魚大肉,無論點叩佢改下,佢都唔係幾理........又無儲蓄習慣,唔諗將來....
最後,佢50幾歲開始糖尿病,初頭並唔係好嚴重....但佢依然唔改善生活習慣,慢慢要由食藥變到打糖尿針.....最後60歲糖尿嚴重到要洗腎,而且雙眼因為糖尿上眼,現在雙眼近乎失明, ...
首先,香港好多社福機構。找到對口位,咩都有辦法。放心!
之後,心理上。你要明白,人係唔應該把別人的病痛負責。你要反覆思量。
最後,記住搵社工。好多時要有第三者,或外人幫手。社工係分區,上網搵就知。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-6-4 12:25 AM 發表

首先,香港好多社福機構。找到對口位,咩都有辦法。放心!
之後,心理上。你要明白,人係唔應該把別人的病痛負責。你要反覆思量。
最後,記住搵社工。好多時要有第三者,或外人幫手。社工係分區,上網搵就知。 ...
支持師兄分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大聚焦 於 2020-6-3 05:33 AM 發表

到時申請老人院,你就可以輕鬆點。你係孝順女。支持你。
師兄,係有心人。支持。

引用:
原帖由 工廠男 於 2020-6-4 01:36 AM 發表

師兄,係有心人。支持。
生活無奈,每個人都唔想事出現,辛苦自己連累家人係遺憾嘅事。

引用:
原帖由 大聚焦 於 2020-6-4 01:39 AM 發表

生活無奈,每個人都唔想事出現,辛苦自己連累家人係遺憾嘅事。
最近,學會靜觀。同命運的思考。

引用:
原帖由 joey_ngng 於 2020-6-3 12:59 AM 發表

最後,佢50幾歲開始糖尿病,初頭並唔係好嚴重....但佢依然唔改善生活習慣,慢慢要由食藥變到打糖尿針.....最後60歲糖尿嚴重到要洗腎,而且雙眼因為糖尿上眼,現在雙眼近乎失明, ...
你是乖女 好孝順。可以找社工幫忙呢。爸爸未必接受到要入老人院,要好好處理,以免老人家諗埋一面嬲嬲豬

長係無罪既
引用:

你長期咁對住佢,
到時你又因佢而你又有病,
更影響你生活,
你大個女有自己生活的了。

搵社工幫老豆攞綜援,
送佢去老人院,
多D去探望佢就可以。

你係孝順女…抵讚!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]