• 瀏覽: 18,069
  • 回覆: 289
  • 追帖: 1
我識左個年紀細我兩歲既男子
一問佢中學學歷
我就已經將佢劃入「只可以做下朋友,唔可以做為對象」既scope入邊。
做下朋友間中傾幾句都OK既,只不過條友思想同眼界有問題,我同佢講我見過既野,佢死都唔信,仲話我講大話呃佢。激到我尋晚好晏先訓著左,我見佢咁樣,心諗:「條友睇來係低端人口,見識太短淺,社交圈亦都係低端人口,同佢講真話佢唔信,講d嘢又令人唔舒服,條友唔可以做朋友。負面人格好明顯,條件麻麻但係自我感覺良好,心胸狹窄且好想見人地行衰運,心地唔係咁好。」於是我就留言話:「係呀,我之前講既嘢係呃你架。」
你地估下佢乜反應?
佢指責我做人唔應該講大話,話我人品有問題😑話我之前講既野佢都唔信,佢只會越問越多,去揭穿我既大話。
我睇到O晒嘴。心諗呢條友係咪痴線?同你講真話你唔信,同你講假話你信到十足,擺明你係只信自己肯信既野。
於是我冇再覆佢。友盡。
最搞笑條友應該好在意自己學歷低,又想PUA去證明自己叻過學歷高既人。
佢問我:「你話你係大學生,咁你睇美劇冇字幕睇唔睇得明?」
其實佢之前已經話好多大學生唔識英文架啦。我知道佢心理上其實係妒忌大學生,想證明自己某方面比大學生叻。
我咪答佢:「你話呢?我同外國人談笑風生我會唔識英文?」
佢先收聲。
總之令我非常唔舒服,同之前公司果個對我充滿妒忌同敵意既低學歷八婆一樣,時刻想搵嘢KO我。
結論:絕對唔可以同低學歷既人做朋友,學歷低冇自知之明,仲變態到想搵出自己叻過你既地方打敗你。有病!

引用:
原帖由 inco 於 2020-5-28 04:34 PM 發表

一問佢中學學歷
我就已經將佢劃入「只可以做下朋友,唔可以做為對象」既scope入邊。
做下朋友間中傾幾句都OK既,只不過條友思想同眼界有問題,我同佢講我見過既野,佢死都唔信,仲話我講大話呃佢。激到我尋晚好晏先訓著左,我見佢咁樣,心諗:「條友睇來係低端人口,見識太短淺,社交圈亦都係低端人口,同佢講真話佢唔信,講d嘢又令人唔舒服,條友唔可以做朋友。負面人格好明顯,條件 ...
大學學歷以上的女仕唔掂得。

大師父北戴河永世DIE HEART 網傳最強入室大弟子

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2020-5-28 04:42 PM 發表

大學學歷以上的女仕唔掂得。
如果你冇讀大學,都係搵番大學以下學歷既女仔比較啱你😑
我唔係講笑,今次被個低學歷男士激親

文化知識水平係有差異,但世事無絕對。學歷、人品、性格、際遇、財力……無直接關係。

我係咸濕仔,最愛大包米。
後宮幾千批,成日有女砌。
引用:
原帖由 hohohosoho 於 2020-5-28 04:50 PM 發表

文化知識水平係有差異,但世事無絕對。學歷、人品、性格、際遇、財力……無直接關係。
文化程度低接觸既人都低,對眼界同見識都有限制。
至於性格問題冇分學歷,EQ低學歷高既人亦好難頂。
EQ低又學歷低就更加難頂。

引用:
原帖由 inco 於 2020-5-28 04:34 PM 發表

一問佢中學學歷
做下朋友間中傾幾句都OK既,只不過條友思想同眼界有問題,我同佢講我見過既野,佢死都唔信,仲話我講大話呃佢。激到我尋晚好晏先訓著左,我見佢咁樣,心諗:「條友睇來係低端人口,見識太短淺,社交圈亦都係低端人口,同佢講真話佢唔信,講d嘢又令人唔舒服,條友唔可以做朋友。負面人格好明顯,條件 ...
嗯嗯,的確有病

目標人物

回覆 引用 TOP

引用:

一問佢中學學歷
樓主你學歴歧視喎,因住被人告你歧視

樓主有J

回覆 引用 TOP

唔同人有唔同社交圈子,你接觸得呢啲人多,你自己真系無問題?

回覆 引用 TOP

引用:

一問佢中學學歷
到你出來工作時,可能上司及老闆也低學歷,所以學歷跟成功率,冇乜大關係!

其實你真的不應該用學曆看人品,你這樣會輸得好慘。我見過一個博士畢業男人,人品也不好,我識一個澳州大學畢業的理療師,他人品也不好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2020-5-28 05:20 PM 發表

到你出來工作時,可能上司及老闆也低學歷,所以學歷跟成功率,冇乜大關係!
你講得冇錯
但係之前性騷擾我既鹹濕上司有一個就係低學歷人士,人品真係唔得

我無大學,但已經住過好多地方,見過好多野!

我明白你的!

回覆 引用 TOP

你公居居然有低學歷人士咁低檔 我公司冇大學都唔請

引用:
原帖由 inco 於 2020-5-28 05:32 PM 發表

你講得冇錯
但係之前性騷擾我既鹹濕上司有一個就係低學歷人士,人品真係唔得
高學歷人仕也有性變態的,睇多點新聞!

提示:支持鍵盤翻頁左 右