• 瀏覽: 6,849
  • 回覆: 32
一家四口兩姐弟家庭, 典型既重男輕女父母, 細佬乜都有, 家姐乜都無果隻.
我早幾年出左生, 無讀大學, 唔洗旨意屋企會供你讀, 有錢留都俾細佬讀.
兩條老野一心諗住個仔成材, 日日發白日夢個仔入Kong U, 入中大,
點知淨係入到紅磚唔知乜柒垃圾科, 早排俾人放火燒依家都唔知開返未果間呢.
我已經心涼笑左好X耐!! KongU 丫啦?! Fxxk U有你地份!

其實我仲洗唔洗孝順? 洗乜孝順? 關我春事?
叫細佬孝咪得囉! 自細咁鍚佢乜都有, 孝都好應該啦, 係咪?
大學生一出黎幾皮野架嘛,(你就想)! 叫細佬俾錢你地囉! 我無錢架!

理解萬歲吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-5-28 06:55 AM 發表

一家四口兩姐弟家庭, 典型既重男輕女父母, 細佬乜都有, 家姐乜都無果隻.
我早幾年出左生, 無讀大學, 唔洗旨意屋企會供你讀, 有錢留都俾細佬讀.
兩條老野一心諗住個仔成材, 日日發白日夢個仔入Kong U, 入中大,
點知淨係入到紅磚唔知乜柒垃圾科, 早排俾人放火燒依家都唔知開返未果間呢.
我已經心涼笑左好X耐!! KongU 丫啦?! Fxxk U有你地份!

其實我仲洗唔洗孝 ...
呢D重男輕女的父母思想係:
女~會嫁出去,跟住老公,
照顧家婆家公,
好日都唔返娘家。

仔~會娶老婆番來,持家有道,
照顧好一家人,包括老爺奶奶。

所以你父母一早冇諗住你孝順佢地…唔好哭哭啼啼番娘家住就好了。

回覆 引用 TOP

始終是自己父母

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夜深の貓 於 2020-5-28 06:55 AM 發表

其實我仲洗唔洗孝 ...
睇到「叫『細佬孝』咪得囉!」諗起丁孝蟹……笑笑哋:唔好意思。咁粗口跌過(咗?)落騙騙圈、炮區?

回覆 引用 TOP

。就算佢對細佬好。但都無對你差瓜?佢帶你哩個世界。唔論你過得好唔好。都算系欠佢地既。。。你唔使好孝順。只要平常心相處就得啦

Yes u r right. It's quite unacceptable these type old Chinese tradition. Hate these tradition.

回覆 引用 TOP

係呀已經唔使再孝順. 佢哋點對你、你點對番佢哋、呢D父母要罰下

父母咁做係唔啱,但係放過佢囉,自己做返自己嘅本分就算。

回覆 引用 TOP

睇樓主言詞都知佢唔慌好人得去邊

引用:
原帖由 巴士花花雞翼 於 2020-6-1 01:38 AM 發表

係呀已經唔使再孝順. 佢哋點對你、你點對番佢哋、呢D父母要罰下
啱佢地養咗你二十年你餐番佢地二十年就算數唔洗計利息㗎

引用:
原帖由 海邊綠色 於 2020-6-1 11:16 AM 發表

啱佢地養咗你二十年你餐番佢地二十年就算數唔洗計利息㗎
你有本事賺錢當送給你的⋯馬?重有佢地幫你換片餵養你一定要做足就夠唔使做多供書教學等

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-5-31 02:30 PM 發表

。就算佢對細佬好。但都無對你差瓜?佢帶你哩個世界。唔論你過得好唔好。都算系欠佢地既。。。你唔使好孝順。只要平常心相處就得啦
佢父母一早就知佢唔好唔想餂咁多

回覆 引用 TOP

理解萬歲

回覆 引用 TOP

一飯之恩都要報,何況是父母!
你唔抵得 哥哥有兩碗飯你得一碗 你就可以唔報恩咩? 由你一個冇自理能力嘅嬰兒 提供居所庇護到你 成人 有毛有翼可以自立 這不是恩情嗎? 做返你最基本嘅嘢吧!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]